Grekland – Ur askan in i elden.


Det stundar val i Grekland. Grekland som konsumerade välfärd i en takt som drev  landet i konkurs. Idag ser det kanske lite bättre ut för Grekland. EU tillsammans med ekonomiska åtstramningar har fört landet i rätt riktning.

Men nu står landet inför ett nytt hot. Ett vänsterparti (Suritza) har riskerar att få egen majoritet i det Grekiska(Hellenska) parlamentet. Ungefär samma olycka som om Jonas Sjöstedt skulle bli finansminister i Sverige.

Med klassik vänsterretorik har det Grekiska folket fallit för Suritzas fagra ofinansierade vänsterlöften. Löften om ett nytt och bättre liv än en gång på kredit. Krediter som landet gång efter annan visat sig vara oförmöget att kunna amortera, eller ens betala minsta lilla ränta på. Faktum är att Suritza likt sina vänsterkompisar hoppas på ett mirakel. Suritzas företrädare finansierar sina vallöften med en förhoppning om att landets alla fordringsägare skall skiva ner sina lån till Grekland.

Riskerna med en ofinansierad vänsterpolitik i Grekland stannar inte där. Det finns en uppenbar risk att den EU-gren landet sitter på sågas av. Om det talas om tuffa omständigheter i Grekland i dag. Frågan är vad som återstår av Greklands s.k. välfärd utan EU? I denna fråga får landets invånare rådgöra sina sedan länge döda stora filosofer.. Karl Marx svar på denna fråga är att den stora gråa massan skall lita på sina ledare och snällt hålla sig på den s.k. mattan. Så blir säkert allt bra..

 

7 svar

 1. Du skriver att Grekland är..” oförmöget att kunna amortera, eller ens betala minsta lilla ränta på [sina skulder]” – den analysen är riktigt

  Tänk dig själv, att du är skuldsatt så att din inkomst inte räcker ens till räntan. Skulle du då se som lösning att hela din inkomst gick till att betala delar av räntan och resten av räntan las till din skuld. Du skulle alltså tyna bort, på ganska kort tid, av svält törst och kyla. Om sakförhållandet är rätt skildrat då spelar det ingen som helst roll hur du fått dessa skulder – hur de uppkommit.

  Grekland har vanskötts – helt klart. Men skall Grekland svältas ihjäl . och hur ser ett sådant skeende ut i EU:s värld. Eller skall Grekland få ett förtroende till en nystart? Och hur ser ett sådant program ut?

  Euro får ibland skulden, och kanske ligger det något i det. Den skulden är kanske lika svårangripen som Greklands skuld. Att köpa skräpobligationer att bokföras som tillgångar är början till ett fiasko. Det vet vi väl alla. Den senaste krisen var just grundad i den goda statens goda lån till goda medborgare (och andra goda stater).

  ECB skall bort från kapitalmarknaderna och koncentrera sig på att Euron skall vara ett betalningsmedel med hela EU:s folks förtroende – särskilt då svenskarnas.

  Grekland kan bara botas med produktivt arbete av grekerna själva. Hur ser det programmet ut? Kom med ett förslag.

  • Hej Kjell
   Ekonomi är en krass verklighet. Grundtesen som säger att debet och kredit skall var balanserat är ett iskallt faktum. Tesen kan överskridas med krediter som balanserar debet och kredit. Men dagen kommer då obalanserna uppstår, om inte intäkter ökas och utgifter minskas. Samhällsekonomi är på många sätt långt mer komplext än så. Är det så att Greklandsfrågan skall lyftas ur ett förenklat perspektiv, handlar det om att omsättningen av varor och tjänster i landet inte klarar av att väga upp landets välfärdsambitioner.
   I sanningens namn är Grekland ett Europa i miniformat. Skillnaden är att EU har förmågan att skapa värden i form av att öka penningflödet. Men Grekland har Euron. Så grundproblemet är inte att öka mängden pengar i systemet. Problemet är att allt för få människor väljer att omsätta pengar i systemet.
   I detta läge väljer Grekerna att placera kommunister vid makten. Sanningen är nog den att Grekerna inte är så värst förtjusta i att jobba för sina pengar. Man väljer allt utom det uppenbara. Jobba mer, vila mindre och skapa bestående värden. Det är kanske lätt att inbilla sig välfärd som en rättighet. Men välfärd är effekten av välstånd. När det faktiskt finns ett överskott att fördela. Allt annat är en bluff. Lätt att glömma i detta tidevarv…

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Med tanke på att hela världen är skuldsatt till hisnande 62 000 miljarder dollar kan man ju ställa sig frågan vilket politiskt system som har en ”finansierad politik”.

  Har man båda balkarna i ögonen som Roger Södervall har och som är förblindad av höger/vänster-retoriken och inte vill förstå att de båda politiska vägarna båda tjänar samma herre, så får vi den värld vi nu ser.

  Personligen tänker jag inte ha någon värdering till det grekiska folkets val av regim mer än att det från Bryssel blir agendan tydligare än någonsin. Bankerna och dess ägare ska räddas, till varje pris.

  • Hej Peter
   Ett lån är finansierat så länge det kan bäras av en budget i balans. Bankerna är så förfärligt mycket mer än dess ägare. 99% av bankverksamheten består av alla som upprätthåller aktivitet i en bank. Fonder, sparkonto, bolån, pensionssparande, ekonomiska transaktioner etc. Hela det moderna samhället bygger på bankernas katalyserande effekt.
   Politikens höger/vänster kommer in när det handlar om att skapa värden att fördela. Mycket förenklat: Vänsterskalan vill fördela utan att vilja skapa värden/vinster. Högerskalan fördelar i takt med att värden/vinster skapas. Ett exempel på detta är det som idag händer i Grekland. Ett vänsterparti som lovar Grekerna förbättringar helt befriade från verklighet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ett av de problem du har är att du inte har en susning om hur pengar skapas och vilka som skapar dessa pengar, aka skulder.

    Du har ännu inte bemödat dig med att ta reda på hur penningskapandet egentligen går till. Anledningen är att du har just båda balkarna i ögonen. Du ser ingenting.

    Du skriver:

    ”Hela det moderna samhället bygger på bankernas katalyserande effekt.”

    Jeez, Mario Draghi har nu startat sedelpressarna och ska (ur tomma intet) trycka upp närmare 12 000 miljarder kronor (60 miljarder euro i månaden fram till september 2016) Mer skuld ska alltså lösa problemen. Mer bensin på brasan ska alltså släcka elden.

    De enda som kommer få del av detta enorma penningtillskott är de som profiterar på de finansiella marknaderna. Bla de 80 rikaste som äger mer än halva jordens befolkningen tillsammans. De gnuggar händer i detta nu.

    Du är så ideologiskt förblindad att du inte ser och märker hur hela det civiliserade(?) samhället håller på att rämna rakt under dina fötter. Och du applåderar det.

   • Hej Peter
    Nåväl, men du har faktiskt en poäng. Att tillföra mer kapital, kanske inte är det stora svaret på hur mer pengar skall omsättas. Problemet i ekonomin är inte att bankerna skapar för mycket pengar. Problemet är att allt för få människor omsätter allt för lite pengar i systemen, och att denna relativt låga omsättningen genererar allt för små vinster.
    Min idé är att fokusera på förtags vinstoptimering. Säg att hela Europa bestämmer sig för att alla aktiva företag skall ha som målsättningen, att de kommande tre åren öka sin vinst med minst 1 %. Något som med största säkerhet skulle genera 100 000 tals nya jobb i Europa under samma period. En boost för jämlikheten och välfärden. Vinster är detsamma som stabila förtag. Företag som vågar anställa. Späder man se på med skattesänkningar, ökar konkurrenskraften gentemot övriga Världen, kan det bli en boost som lyfter även långsiktigt.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. ”Problemet i ekonomin är inte att bankerna skapar för mycket pengar”

  En fråga: Exakt vad är det som drivit upp priserna på exempelvis bostäder de senaste10-15 åren? Är det inte just för att bankerna har skapat för mycket pengar och att det är väldigt lätt att låna dessa påhittade pengar som i samma ögonblick blir till skulder?

  Du lever i en fantasivärld Roger. Den matematiska verkligheten(ränta på ränta) gör att din fabel om mer och ökad tillväxt förblir en fabel. Världen är skuldmättad. Du kan blunda hur länge du vill och förtränga den verkligheten men mer skulder kan aldrig göra världen mer fri eller blomstrande. Jag förstår verkligen inte hur du inte kan begripa det.

  Prova att släcka en brand med bensin. Precis så fungerar mer skuld i ett samhälle. Det pyr, ryker och glöder lite varstans i Europa nu. Och du ser det inte. Du kommer vara medskyldig då du vill hälla på mer bensin på detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: