Ett bredare omtag av ekonomin


Välfärdssamhället må ha varit en handling av välmening. Men idag finns uppenbara brister. Brister som idag kallas samhällsklyftor, eller tidigare samhällsklasser.

Dagens ekonomiska system klarar inte av att lösa de utmaningar som ställs på 1900 talets slitna gamla samhällsmodell, som lite haltande fortfarande går under benämningen välfärdssamhället.

Det räcker med att titta på andelen som idag lever i Sverige men befinner sig utanför samhället. 15 % av den idag arbetsföra befolkningen är utanförsatta. Människor som i bästa fall inte tillför samhället annat än utgifter. Det är skrivandes bestämda uppfattning, att ingen idag utanförsatt befinner sig i detta tillstånd av egen fri vilja.

Det är det moderna välfärdssamhällets stora utmaning att involvera fler i samhällsbygget.

Produktivitet per arbetad timme i förhållande till hur stor andel av befolkningen som faktiskt är sysselsatt, borde vara ett intressant redskap att börja jobba med.

Som det är idag ökar produktiviteten om färre är sysselsatta. Det var så Göran Persson jobbade, när ha ville att så många som möjligt skulle bli förtidspensionärer under 1990 talet. Det var därför Sveriges utanförskap växte så fort under GPs regeringsperiod. Kanske är det även därför Sverige brottades med enorma utanförskapets problem även fram till 2006 när Alliansen lyckades bryta den negativa trenden. Kanske går det även här att spåra de integrationsproblem som idag är ganska omfattande.

Måttet produktivitet per arbetade timmar (PPAT) är ett ganska ointressant redskap om utanförskapet samtidigt växer.

Kanske är det så att produktivitet per arbetad timme skall mätas ur flera perspektiv. Måttet skall mätas i varierande samhällsperspektiv. Det skall även gå att mäta satsade samhällsmedel i förhållande till riktade insatser, där produktiviteten per arbetad timme har för avsikt att ökas.

Satsningar som leder till att t ex en utanförsatt tar ett steg i riktning mot att nytt jobb skall kunna hanteras som PPAT.

Det i sin tur får både kort och lång sikt effekter på Sveriges ekonomi. Tillväxteffekter från områden som tidigare bara var okända områden och okänd aktiviteter.

 

9 svar

 1. Förklara för mig vad utanförskap är. Hur kan man se det rent statistiskt och hur kan utanförskapet hux flux vara 15%.

  • Hej Christer
   Utanförskap är marginalisering av vissa människor alt vissa grupper i samhället. Det kan yttra sig som en känsla av att inte tillhöra det vedertagna samhället. Men vanligtvis har utanförskap sin grundläggande natur i missbruk, arbetslöshet, handikapp eller ohälsa i någon form.
   Jag har ägnat mycket tid åt detta faktum. Utanförskapet har sin grund i välfärdssamhällets oförmåga att hitta nya vägar. Roten till dessa utmaningar kommer från 1900 talets socialism. Då skylldes kapitalismen för det växande utanförskapet. Men sanningen var att socialismen inte klarade av att hantera människor som inte försörjde sig av egen kraft. Då uppfanns möjligheten att i stor skala förtidspensionera människor till livslånga utanförskap. Sen trodde man att det skulle fungera att lasta kapitalismen för det som inträffat. I stället hamnade Sverige och många andra nationer i långvariga skuldfällor. Följden blev att allt färre människor skulle försörja en växande skara utslagna. Kort sagt. Välfärdssamhället kunde inte längre finansiera sig självt.
   Faktum är att Sverige var mycket hårt skuldsatt under 1990 talet. Utanförskapet var långa perioder långt så stort som 25%. Hade vi inte fått borgerlig regering 2006 kunde Sverige blivit ett land fullt i klass med Grekland.
   Att utanförskapet nu växer beror på att skattesänkningarna och den borgerliga jobblinjen avtagit. Alliansen jobbskattavdrag fick inte gillande i riksdagen. Orsak nummer två är att vi nu har en socialistisk regering som lovar ökade satsningar på åtgärder, som leder fler människor bort från jobb, i riktning mot bidrag.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Roger Södervall som är fullständigt ideologiskt blind och med balkar i båda ögonen svamlar som han alltid gör och menar på fullaste allvar att exempelvis USA styrts av socialistiska regimer de senaste hundra åren och därför nu är skuldsatta upp till öronen. Närmare 18 000 miljarder dollar är det socialistiska experimentet USA skyldiga…

    Roger Södervall svamlar mycket och har ingen som helst susning om hur penningsystemet fungerar.

    Roger Södervall sägs vara intresserad av historia men tyvärr slirar Södervall med historien och friserar den så att den passar sina egna tankemönster. Mönster som inte ligger i fas med verkligheten.

    Vad gäller finanskrisen under 90-talet kan man finna svaret på att kreditmarknaden avreglerades i mitten på 80-talet.

    http://www.finanshistoria.n.nu/svenska-bankkrisen

   • Hej Peter
    USA precis som övriga Världen brottas med underskott. USA har bl a krigat ihop sitt underskott i frihetens namn. Sverige har skapat sitt underskott utifrån välfärdsnarkomani och utslagning från arbetskraften.
    Finansmarknadens avreglering i Sverige var oundviklig. Sannolikt kom den flera år för sent. En anpassning av Sverige i riktning mot verkligheten, bort ifrån socialismens strypgrepp.
    Räknat från 1997 – 2006 kostade det snabbt växande utanförskapet, under denna period, den Svenska staten i snitt ca 77 miljarder årligen. Att Sverige krisade under dessa år är kanske inte så konstigt. Det gjordes åtskilliga ansträngningar att dölja detta faktum. Det trixades t ex med siffror, så att utslagningen såg ut att öka produktiviteten i Sverige, per person och arbetad timma etc.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Dina argument är väldigt lätta att slå hål på. Sen tycks du aldrig ta in vad någon annan säger. Anledningen är att du är ideologiskt blind.

  Apropå siffertrixande var det väl just siffertrixande regimen Reinfeldt höll på med under sina 8 år vid makten!!

  Under åren 2006-2014 var den svenska tillväxten per capita endast 0,3 procent om året. Mellan åren 2010-2014 var tillvästen per capita 0.0 procent. Nolltillväxt under en hel mandatperiod är något du och dina polare skryter om alltså?

  Vad hände med Sverige under dessa nolltillväxtens år? Jo, landet slets isär. Klyftorna ökade. De rika blev rikare. Infrastrukturen rasade, försvaret slaktades etc etc.

  Bara Björklund håller sig krampaktig kvar vid makten, som han snart får lämna under förnedrade former. När råttorna nu lämnat det sjunkande skeppet kallat alliansen en efter en ska man med nya frontfigurer försöka lura väljarna till bättre tider, fast det bevisligen blir tvärtom.

  Läs och begrunda:

  http://www.realtid.se/ArticlePages/201501/28/20150128115007_Realtid711/20150128115007_Realtid711.dbp.asp

  • Hej Peter
   Intressant att även du till sist börjar vakna upp. För första gången sedan 1960 talet speglas Sverige med verkligheten som utgångspunkt. Alliansens stora bedrift har varit att väcka Sverige ur vänstersömnens förlamande effekter. Nu tornar verkligheten fram. Nu står det Svart på vitt att Sverige bara är ett litet land i norra Europa som knappast ens någon i stora vida Världen känner till. Ett sovande folk som förlamats av välfärdsspökets bedövningspilar.
   Frågan är bara hur lång tid det skall ta att väcka hela befolkningen. Har du ett motgift som kan radera ut vänstergiftet från bedövningspilarna? Eller är det så att du har så mycket bedövningsmedel kvar i din kropp, att vänsterförlamningen sitter kvar…?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Vet inte riktigt om du förstod vad jag försökte förmedla. Alliansens siffertrixande under 8 år vid makten visade att resultatet regimen Reinfledt lyckades med var nolltillväxt. Sverige blev ett fattigare land. Ett mer skuldsatt land.

    Du kan inte ta in verkligheten och fakta.

   • Hej Peter
    Vid en eventuellt nersätt förståelse får det nog anses att den är ömsesidig. Nolltillväxt samtidigt som arbetskraften växer med 350 000 fler sysselsatta människor. Samtidigt som välfärden aldrig fått mera resurser. Samtidigt som statskulden amorteras ner. Det beror enbart på att utanförskap har byts ut mot aktivitet och delaktighet. En trend som nu bryts. Frågan är vilka bitar som du har svårt att sätta dig in i?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Som sagt, du är ideologiskt blind och kan inte ta in fakta. Punkt.

  Efter allt skryt, beröm och självbelåtenhet visar facit att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lyckades leverera åtta år av nolltillväxt eller några tiondels procent per år.

  Sverige har idag en befolkningstillväxt på ungefär 1 procent per år. Detta drivs främst av rekordsnabb invandring till ett land som tvärtemot vad som ibland påstås dessutom har födelseöverskott. Befolkningstillväxt har historiskt haft ett extremt robust samband med BNP-tillväxt. Tillväxt av BNP som beror på en större befolkning generar dock inte större välstånd, helt enkelt eftersom kakan måste delas på proportionerligt fler.

  ”En gräddtårtas storlek är ju rätt ointressant om man inte vet hur många som ska vara med och dela.”

  Till sist, arbetslösheten ÄR högre idag än 2006. Tänk att du aldrig lyckas ta in denna fakta. Men är man ideologiskt blind som du nu är så är det väl rätt svårt antar jag…

  Intressant att delar av den sönderfallande alliansen nu gått och blivit rasister och anammar SD:s unkna politik…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: