NATO – Det oundvikliga steget


Sveriges militära förmåga har varit konstant överskattad sedan stormaktstidens 1600 tal. På senare tid har det bara varit lyckliga omständigheter som räddat Sverige från invasion. Hitler prioriterade Norge och Danmark under andra Världskriget, beroende på att det var viktigt att kunna säkra ländernas respektive Atlantkuster. Sannolikt hade Hitler då bara behövts ett par veckor, för att vandra över gränsen i öst och invaderat Sverige. Det var då inte Sveriges goda försvarsförmåga som fick Hitler att nöja sig med Norge och Danmark. Det var prioriteringar som räddade Sverige den gången.

Idag när det största säkerhetspolitiska hotet kommer från Ryssland, kan Sverige inte hoppas på lyckliga prioriteringar. Sannolikt upplevs Sverige i Putins ögon vara en demilitäriserad zon mellan Ryssland och Nato.

Det är djupt olyckligt att den Svenska säkerhetspolitiska debatten hamnar så långt bort från verkligheten. Ryssland invasion av Ukraina borde kunna fungera som en väckarklocka. Faktum är att Sverige är ett lovligt byte. Hotbilden är ett Ryssland som prövas mot gränsen av sin förmåga att fungera som en sammanhållen nation. Ekonomiska sanktioner, oljepriset, konflikter, en lynnig ledare har tvingat landet till svåra åtstramningar.  Precis de fyra faktorer som behövs för att en nation skall sätta utvidgade aggressioner i verket.

Att tolka hotbilden mot Sverige på ett annat eller mildare sätt än så är ansvarslöst. Ur detta perspektiv finns i stort bara ett enda seriöst alternativ, det är att snarast möjligt anta utmaningen med att ansluta Sverige till NATO.

 

5 svar

 1. Sett ur rysk synvinkel ser man från Kreml ett Nato som hela tiden flyttar fram sina positioner. Vad ska ryssen göra? Sitta med armarna i kors och vänta? (och nej jag försvarar på intet sätt Rysslands agerande i Ukraina, Georgien mm)

  Vad tror du Nato, framförallt USA hade gjort om Ryssland flyttat fram sina positioner och erbjudit exempelvis Kuba nya avtal om bättre tillvaro? Det hade förstås smällt direkt, vilket det var nära för inte så länge sedan…

  Att göra Sverige till ytterligare ett Nato-land skulle förstås provocera Ryssland (fullt förståeligt) ytterligare och jag är inte säker på att det är den rätta vägen att gå. Gillar man vapenskrammel som du och Allan Widman tycks göra och inte kan tänka från två håll samtidigt är förstås steget till Nato inte långt.

  Som den moderate väljare du är kan man ju fundera över hur du kunde tillbe den självutnämnde landsfadern Reinfeldt som under 8 års tid vid makten lät montera ned det svenska försvaret till förmån för RUT och ROT och skattesänkningar för de mest bemedlade. Det var tydligen viktigare att få väljare och makt än att se till landets försvarsförmåga…

  • Hej Peter
   Jag och Fredrik TROR inte på det Svenska försvaret. VI tror på ett NATO-medlemskap.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • En av anledningarna till att Alliansen och framförallt Moderaterna förlorade valet och tappade väljare stort. Man var inte helt ärliga i sina avsikter. (Något att fundera på i kommande extra val…)

   • Hej Peter
    Politik skall tolkas utifrån minst två perspektiv. Men som politisk beskådare bör man kunna skilja på avsikt, pragmatism och ideologi. En tydligare avsiktsförklaring om vad Moderaterna verkligen vill med det Svenska förvaret kan knappas genomföras. Har du någon gång under de senaste 8 åren tvekat vad som är Moderaternas verkliga hållning i denna fråga. Sen gäller det att som pragmatisk politiker förhålla sig till vad väljarna tycker. Det är först nu som opinionen i NATO frågan svänger. En sväng i min smak..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Under de 8 år vid makten hörde jag inte Reinfeldt och alliansen vid ett enda andetag nämna ett närmande till Nato. Lite lustigt att när man väl satt på makten gjorde man ingenting.

  Att försvara landet hamnade rätt långt ner på listan. Tydligen.

  Lämpligt nog dök det upp massor av ubåtar i den svenska skärgården och ryska flygplan kränkte svenskt luftrum nästan dagligen och alltihop skedde när den nya regimen tillsatts. Nästan lite för uppenbart alltihop.

  Nu skriker försvaret efter mer pengar. Pengar som inte finns. Pengar som försvaret inte heller kommer få. Vi får väl se hur det är ställt med den svenska demokratin den dagen frågan ska beslutas. Att folket skulle få bestämma i denna stora fråga tror jag inte. Till det skulle krävas demokrati…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: