Modern energipolitik 35 år senare


Populistiska poänger vinns enkelt när det kommer till förnybar energi. Men bakom denna fasad finns en krass verklighet. Det moderna samhället törstar efter energi. Sverige har inte varit ett aktivt land när det kommer till att säkra framtidens energiförsörjning.

Den 23 mars 1980 sa Svenska folket sitt om kärnkraften i en folkomröstning. Ett tvetydigt resultat som i ande-mening ställde sig bakom en avveckling av den Svenska kärnkraften. Men svaret kan också tolkas som ”Vi får vänta och se vad som händer i framtiden”. Då precis som nu talade den gröna vågen om en mirakulös s.k. förnybar energi. En energiform som inte bestod av kolets alla olika former, samt var befriat från den då mycket tveksamma kärnkraften. Då precis som nu talades det om sol, vind och vattenkraft.

Nästan på dagen 35 år efter den ödesmättade folkomröstningen om kärnkraften. Enorma satsningar på sol och vindkraft. Ser det idag ut som om energin från dessa källor kan få en avgörande inverkan, när det kommer till att försörja Sveriges behov om 35 år? Hur har 35 år av satsningar på sol och vindkraft berikat Sverige?

Sanningen är den att så förfärligt mycket inte har hänt. Multimiljardsatsningar på vindkraft under 35 års tid står i dag för 7,2 TWh av Sveriges totala elbehov som uppgår till ca 168 TWh . Att jämföra med kärnkraftens 61,4 TWh (Ca 40%).

Det skall också vägas in att de kärnkraftsreaktorer som idag är aktiva i Sverige, inte kommer att finnas tillgängliga om 35 år. Frågan om Sveriges framtida energiförsörjning har i princip stått still under 35 år. Det har den gjort av en enda orsak och det är att Sveriges energiförsörjning varit trygg, tack vare den energi som kärnkraften försett landet med. Men nu är den tiden förverkad. Inom en mycket snar framtid är landets alla kärnkraftverk utslitna. Energifrågan kan inte sättas i långbänk under ytterligare 35 år.

Det sägs att kunskap är framgångens moder. Kanske är tiden mogen att nu trettiofem år efter folkomröstningen, titta lite närmare på vad dagens moderna kärnkraftsteknik har att erbjuda. Det borde rimligtvis hänt mycket på denna front under 35 år. Många av de frågor som väckte oro inför kärnkraften anno 1980 är i dag besvarade.

Det talas om breda energiöverenskommelser i Sveriges Riksdag. Läser man texterna ingående framgår det att dessa överenskommelser enbart skall handla om förnybara energikällor. Kärnkraften finns inte ens med som ett tänkbart utredningsunderlag.

Kanske är Sverige idag framme vid en punkt där det är tid att vakna upp ur Gröna vågens villfarelser.

En bred utredning som tittar närmare på vad dagens kärnkraft har att erbjuda är ett måste. Hur bra är egentligen EPR (European Pressurized Water Reactor) reaktorerna? Vad har de att erbjuda som de gamla reaktorerna inte kunde producera? Hur ser det ut med säkerheten?

Alla gamla fördomar/orosmoln (Säkert väl befogade då) som skapade folkomröstningen 1980 måste ifrågasattas. Att fortsätta i samma fotspår är inget annat än enfaldigt. Sveriges framtida elförsörjning står på spel. Det är en allt för stor och viktig fråga för att lämnas kvar i 1970-80 talets populistiska och idealistiska gröna våg.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: