Charlotte Kalla – Idrott i verkligheten


En av Sveriges största kvinnliga idrottsutövare genom alla tider är Charlotte Kalla. Hennes enorma fysiska krafter spetsas med en okuvlig vilja av järn. Men ibland leder tyvärr inte Charlottes järnvilja henna mot nya framgångar i skidspåret. När formen inte infinner sig, växer olustkänslorna på ett sätt som begränsar hennes förmåga att presentera på den nivå där hon egentligen befinner sig. Med rätt känsla i kroppen är Charlotte Kalla oslagbar. Men dagar då rätt känslan inte infinner sig, faller hon i resultatlistan.

Sverige och Falun står som värd för Världsmästerskapen i vinteridrott 2015. Bäst när det gäller är begrepp som ofta nämns när det kommer till idrottsutövande inför ett stundande mästerskap.

Idrottsvärlden benämns ofta som en bubbla. En bubbla där vissa utvalda människor pressar sig till det yttersta. Lite som en labbverkstad där människans förmåga testas, för vad som är mänsklighetens yttersta gräns när det handlar kropp och psyke under en tävlingssituation.

Kanske är det så att en idrottarens toppform är långt ifrån lika intressant, som när en elitidrottsman/kvinna har att hantera sitt jobb, när den där toppformen inte vill infinna sig. Livet som idrottsman/kvinna är inrutat. Varje ny dag skall helst efterlikna dagen innan. Det finns tydliga mallar att följa. Det handlar inte bara om att äta och träna. Det handlar om att kunna skapa ett liv som leder fram till nya och bättre prestationer.

Kroppen går alltid att träna. Men vad händer när psyket inte kan prestera? Kanske är det så att antalet filosofer som känt sig manade att försöka hitta denna gåtas lösning, överstiger antalet aktiva elitidrottsmän som ligger vakna om nätterna och brottas med sina prestationsdemoner.

Det sägs att viljan kan försätta berg. Men vad är då viljan?

Filosofen Johannes Tetens som var verksam på 1700 talet var kanske först (En och en annan gammal Grekisk filosof är säkerligen förbisedd) ut med funderingar i detta ämne. Tetens slutsatser vad gäller människans själsliv, handlar om att själslivet är uppdelat i tre delar. Vilja, förstånd och känsla. Tetens lyckades påvisa samband där förstånd och känsla skapar vilja/lust och vise versa. Den person som känner olust eller kanske inte förstår en uppgift, vill med största säkerhet inte prestera alt presenterar sämre än förväntat. Idag är detta såklart inga nyheter.

Dagens mentala ohälsa kan kanske spåras i uteblivna lustkänslor inför vardagens alla förväntade prestationer. Enligt Tetens slutsatser kan känsla och vilja påverka förståndet. Utsätts en person för långvariga olustkänslor finns stor risk att personen drabbas av mental ohälsa.

Det som skiljer vardagen från elitidrotten, är att elitidrottaren tillåts invänta den rätta känslan. En annan skillnad står att finna vid den fria viljan. Elitidrottaren förväntas ha viljan att söka den rätta känslan som försätter idrottaren i god form. Medans människan i vardagen kanske upplever detta sökande som ett lyx.

I drömmen är alla hjältar. Men långt i från alla går till jobbet en måndagsmorgon och känner sig som en hjälte. Olusten hänger inte allt för sällan tung över dem som i vardagen förväntas utföra en prestation. Vardagen har ingen valfrihet att erbjuda på denna punkt. Tid att använda den fria vilja till att söka den där rätta känslan finns inte.

Nu är det kanske så att alla inte kan leta efter den rätta känslan i alla lägen. Men alla kan påverka antalet upplevda olustkänslor. Det sägs att positiva tankar hjälper en utövar att prestera. Men sanningen är kanske att antalet upplevda olustkänslor i själva verket är helt avgörande för hur prestationen utförs. Att antalet upplevda olustkänslor är i direkt relation till det samlade antalet mental ohälsa i en nation.

Sannolikt finns två framkomliga vägar som kan påverka denna situation. Antingen sänks nivån på vad som är en vardagsprestation. Eller så måste antalet lustkänslor i vardagen ökas.

 

7 svar

 1. Du har rätt. Antalet lustkänslor i vardagen bör ökas.

  Jag ska försöka sluta läsa denna blogg. Då blir jag nog gladare 🙂

  • Hej Peter
   Du har nu tagit första steget som leder dig till ett bättre liv:) Hitta känslan som gör Peter till en storslagen vinnare. Stående högst upp på prispallen. Känslan av att vara oslagbar.. Den du..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Fast det är ju där vi skiljer oss en smula. Du vill ju att ett fåtal ska få allt (vinnarna). Personligen delar jag hellre med mig av vinsten till fler för det skulle göra både mig och de andra lite gladare…

   • Hej Peter
    Här skiljer vi oss sannerligen åt. Min idé bygger på att alla har möjligheten att hitta den rätta känslan. Känslan som gör det möjligt även för dig att bli en vinnare. Sen kan du välja att göra som du vill. Dela med dig, behålla allt själv eller kanske lite av varje..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Om alla ges samma möjlighet köper jag din idé rakt av. Nu ser ju varken verkligheten eller dina idéer ut som så att alla ska ges samma möjligheter. Rådande samhällsmodell bygger de facto på konkurrens och utslagning.

  • Hej Peter
   Konkurrens och utslagning är en sak. Men dagens samhälle klarar inte av att hantera effekterna från denna process. Utmaningen för framtiden handalar om att bygga ett samhälle som kortar tiden mellan nya projekt, konkurrens och utslagning. Helst borde cykelns se ut så här: Nya projekt, framgång, stagnation, konkurrens och så direkt över till nästa projekt. Idag tar denna process allt för lång tid. 2018 kommer jobblinjen 2.0. Då kommer de nödvända förändringar som behövs för att bryta upp utanförskapen en gång för alla..:)

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: