Danuta Danielsson Fan club


Bara det faktum att Danuta Danielssons initialer är DD, väcker intressanta historiska kopplingar. D-Day var dagen då den fria Världen tog sig an utmaningen med att befria mänskligheten från Nazismen.

Inte en enda soldat som stod på de allierades sida under andra Världskriget, gav sig in i kampen utan en tro på att den skulle utföras med inslag av våld.

Frågan har intressanta filosofiska dimensioner. Är våld under några omständigheter en moralisk försvarbar handling?

Faktum är att vi människor ofta omvandlar filosofiska frågor till enkla vardagliga gärningar. Skadedjursbekämpning är en sådan vardaglig gärning. Moraltanterna ser inga problem med att skadedjursbekämparen massdödar möss och råttor. Precis på samma sätt har moraltanterna inga problem med att miljoner människor förlorade sina liv i kampen mot Nazismen under andra Världskriget.

Betänk den Värld som skulle blivit följden om de Allierade under andra Världskriget, sänt sina soldater med ett budskap om icke-våld. Skickat miljontals soldater att möta Hitlers kanoner och krut med ett budskap om icke-våld. Många skulle då säkert anklagat de Allierades ledare för att varit naiva. Det skulle säkert även varit gångbart att uppfatta ledarna som omoraliska.

Moralen står alltså inte att finna i handlingen. Moralen utifrån detta perspektiv finns i tankar och känslor som föranleder handlingen. Att Danuta Danielsson svingar sin handväska mot den demonstrerande Nazisten, har inga motiv om våld utifrån våldet som ett egenvärde. Hade Danuta Danielsson verkligen velat skada Nazisten, hade kanske ett för ändamålet mer anpassat vapen varit gångbart.

Att spekulera i vilka drivkrafter som fick Danuta Danielsson att svinga sin handväska, kan såklart vara vanskligt. Danuta hade kanske ideologiska motiv. Men mest sannolikt var det Danutas moderskänslor som fick henna att svinga handväskan. Danuta såg möjligheten att det kunde varit hennes egen son som gick där i Nazistmarschen. Hon ville som en god mor ta sin son i örat. Hon berättar för honom genom sin handling att han är på fel spår i livet.

Detta är idag intressant även på andra plan. Kanske kan Danutas handväska fungera bra när det kommer till de ungdomar som rekryteras till IS och andra terrororganisationer.

I dagens samhälle har moderskänslan förlorat i värde. Jämställdhetskampen har slätat ut denna känsla. Men den är viktig. Det finns absolut inget som säger att moderskänslor bara kan bäras och praktiseras av kvinnor. Unga människor är i behov av att vara omfattade av moderskänslor. Unga människor som söker sig till terrorism och kriminalitet, söker i själva verket tillhörighet och bekräftelse. Eller med andra ord, det är moderskänslor som vill upplevas. Ingen ung vill bli kriminell. Ingen ung vill bli terrorist. Däremot finns många ungdomar som hoppas få uppleva moderskänslor i större utsträckning än idag.

Enligt skrivande borde en staty av Danuta Danielsson med den svingande handväskan resas i varje Svensk stad. Som en symbol över moderskänslor. Alla ungdomar som finns riskzonen att rekryteras till terrorism och kriminalitet borde, likt en symbolhandling för moderskänslor, få en miniatyr av statyn hemsänd via post.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: