Ukrainas sak är vår


Ett aggressivt Ryssland med en instabil Putin i spetsen är ett allvarligt hot ut alla perspektiv. Det finns ingen orsak att hantera dagens Ryssland på annat sätt, än ett landet är en totalitär diktatur som rör sig i riktning bort från allt som kan kallas frihet och demokrati.

Det idag allt mer slutna och isolerade Ryssland är oförutsägbart. Landets ledare skapar sin egen verklighetsbild. Låter media förmedla den verklighet som passar ledningens handlande och motiv.

Sverige borde agera mer resolut i denna fråga. När Ryssland angrep Finland vintern 1939 hanterades frågan med största allvar i Sverige. Sverige bör vara en drivande kraft i Ukrainas frihetskamp.

Det är viktigt ur många perspektiv. Ett mycket viktigt perspektiv är att ifrågasätta Putinregimen i Ryssland. Ett aktivt Sverige i Ukrainas frihetskamp kan mycket väl handla om att hantera Rysslands spridning av desinformation. Vara tydliga med att det är Ryssland som angriper Ukraina. Att det är Ryssland som kränker Ukrainas territoriella gränser, i syfte att tillskansa sig landområden. Precis på samma sätt som man gjorde med Finland under vinterkriget. Den gången handlade det om att Rysslands ledning ville komma åt Karelska näset.

Att dagens Ryska krig i Ukraina handlar om att landet vill kunna ha säkra vägar till Krimhalvön, verkar vara uppenbart. Ryssland kommer inte att avsluta aggressionen i Ukraina innan alla viktiga vägar och järnvägsknutar är säkrade.

Att hindra Rysslands invasion av Ukraina är viktigt för att stoppa Putins ambitioner att återigen sluta Ryssland som en diktatur. Det handlar om att skära av alla kanaler som kan innebära att regimen Putin får nya inkomster och nya strategiskt viktiga positioner. Ett steg i denna kamp kan mycket väl vara en uppflammande frihetsrörelse i Ukraina. Här kan Sveriges röst spela stor roll. Varför inte en tillsätta en Ukrainakommitté som kan vara en aktiv kraft, som succesivt stödjer framväxten av ett fritt Ukraina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: