Nya Katekesen


Martin Luthers lilla Katekes publicerades 1529. Marin Luther skrev den lilla Katekesen i syfte att göra religionen mer tillgänglig för dåtidens befolkning. Efter en resa i Europa upptäckte han vilka stora brister det fanns ute i regionerna när det kommer till Bibliska kunskaper.

Martin Luther kom då på idén att sammanfatta Bibeln på ett sätt, så att de viktigaste delarna skulle bli enklare för en bredare allmänhet att både förstå och att kunna använda sig av i vardagen.

När Martin Luther skrev sin Katekes använde han följande rubriker: 1, Tio Guds bud. 2, Trosbekännelsen, 3, Herrens bön. 4, Dopet och bikten. 5, Nattvarden. 6, Husfaderns välsignelse. 7, Bordsbönen. 8, Hustavlan.

Alla rubriker blir svåra att ta till sig om man utgår i från att begreppet Gud, handlar om en person med långt skägg som sitter uppe bland molnen. Ser man däremot Gud som något gott som alla bär inom sig faller pusselbitarna på plats. Att Bibelns stora uppgift är att skydda alla människors unika gudomlighet. Utifrån detta perspektiv går det kanske att skriva en modern Katekes. Med andra ord, den som vill må bra, känna sig fri i själen och kunna leva ett gott liv, bör skapa sig ett förhållande till det som följer:

1, Tio bra saker att följa.

1, Tro på dig själv – Du kan. 2, Var ärlig mot dig själv – Ge dig själv chansen. 3, Vila när du är trött. 4, Mamma och Pappa är viktiga. 5, Döda inte. 6, Var trogen. 7, Stjäl inte. 8, Tala sanning. 9, Var inte girig. 10, Var inte avundsjuk.

2, Var ödmjuk inför allt i livet.

Ta ingen eller inget för givet. Livet är en gåva. Vem som helst kan leva. Vem som helst kan ta emot kärlek. Vem som helst kan ge kärlek. Den som känner sig frestad att avstå kärlek skall veta att det alltid finns kärlek som väntar. Moder Jord är bara en tillfällig boning för människan – Den skall därför lämnas i samma skick som när den tillfälligt lämnades att förvaltas av människan.

3, Var nöjd och glad med allt som livet ger.

Livet har alltid mycket att ge alla. Var inte rädd att prova. Alla kan alltid hitta nya vägar. Livet är en unik möjlighet med ett oändligt antal valmöjligheter.

4, Alla kan be om ursäkt – Alla kan få förlåtelse.

Sök alltid förlåtelse – Låt inte gamla oförrätter växa till stora problem. Tala med människor. Berätta alltid vad som smärtar. Det går alltid att vinna förståelse. Säg alltid sanningen även om den smärtar. Var beredd att ta straff.

5, Alla har alltid något gott att dela med andra.

Dela alltid god gärningar med andra människor.  Alla är viktiga, alla tillhör, ingen är oviktig.  Alla kan växa genom goda gärningar.

6, Respektera personer som är delaktiga i ditt sociala sammanhang.

En person som engagerar sig i andra människors liv är viktig. En sådan person förtjänar respekt.

7, Mat på bordet är inte självklart för alla.

Att ta måltiden som en självklarhet är inte att vara ödmjuk inför livet. Låt måltiden bli en symbol för att så många som möjligt skall få möjlighet att äta sig mätta.

8, Alla har alltid en plats i samhället.

Mänskligheten är en social skapelse, där alla levande människor ingår. Alla kan ha en uppgift.

En eventuellt ny Katekes kan kanske utformas ungefär på detta sätt. Gud anno 2015 skulle kanske uttrycka sig ungefär så här. Lika aktuellt idag som för 2000 år sedan. Kommer antagligen att vara aktuellt även 2000 år in i framtiden..

 

Ett svar

  1. Reblogga detta på POLITIK i TIDEN – POLITIK är VIKTIGT! och kommenterade:
    För människor i vardagen – Förhållningssätt i Livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: