Greklands välfärdskrediter


Grekland är ett land som drivs med krediter. Nu står landets företrädare återigen med byxorna längs anklarna, mössan i handen och väntar på nästa rapp av Merkels rotting. Återigen vill man sjunka djupare ner i skuldbrunnen. Grekland må vara landet där demokratin skapades. Det kan mycket väl bli så att Grekland kommer gå till historien som ett avskräckande exempel, som landet, där demokratin drev landet i bankrutt. Grekerna tenderar att välja den regering som lovar mest. Den politiker som säger sanningen, skall inte göra sig besvär.

Att låta en kommunist sköta ett lands ekonomi är som att låta en person utan armar ro en båt. Båten, årorna, sjön och personen finns, men ingetdera har förmågan att driva båten framåt.

Tänk vad som hänt om ett förtag i Kalmar, med en balansräkning likt Greklands, knackat på vid Handelsbankens kreditavdelning. Med en statskuld på 142% av BNP. Fallande export. Med en generell arbetslöshet på 27%. Övriga kommentarer överflödiga.

Krediter lämnade till ett sådant företag har enbart värde från pappret och trycksvärtan i sedlarna. Grekerna vill skapa ett välfärdsland. Men då behövs en politik som gynnar jobb framför bidrag. Då behövs en politik som gynnar aktivitet och kreativitet framför passivitet och utslagning. Då behövs en politik som understödjer skapandet av stora, bestående och långsiktiga värde.

Grekland idag är en kreditgivaren mardröm. Att sen utöver allt detta en kommunist att sköta ekonomin. Det kan kanske bara överträffas av ett krigsutbrott…

 

31 svar

 1. Det är kanske inte så underligt då Grekerna har förlorat förtroendet för de partier som tidigare styrt Grekland ner i avgrunden. Tycker du att det hade varit mer ansvarsfullt att välja Gyllene Gryning istället.
  Grekland skulle inte ha fått vara med i EMU om de regler som sattes upp för att kunna vara med hade följts och den dåvarande Regeringen inte hade fejkat sina uppgifter för att komma med.

  • Hej Christer
   Grekerna följer minsta motståndets lag. Allt utifrån en naiv längtan att någon annan skall komma till undsättning och lösa problem som i grunden handlar om att Grekerna måste skapa egna värden. Inkomster till staten så att det faktiskt finns realistiska möjligheter att skapa välfärd med egna medel.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Du läser inte vad Christer skriver! OM EMU följt det regelverk de själva satt upp skulle Grekland aldrig kommit med från början i euro-projektet. De hade helt enkelt inte kvalificerat sig. Vad du inte tycks förstå Roger är att det krävs två till att dansa tango. Både EU och Grekland dansar denna svindlande tango och de behöver varandra som partners. Snubblar den ena, faller den andra.

    Du skriver: ”Att låta en kommunist sköta ett lands ekonomi är som att låta en person utan armar ro en båt. Båten, årorna, sjön och personen finns, men ingetdera har förmågan att driva båten framåt.”

    Vilka långivare lånar frivilligt ut pengar till kommunister? Och varför gör de det isåfall? Ingen tvingar dem vad jag förstår. Ändå är allt Greklands fel säger du. Märkligt.

    Sen är det faktiskt så Roger, vilket antagligen lär komma som en chock för dig då du tycks tro att Sverige fortfarande är bäst i klassen. Sverige för just nu världens mest expansiva penningpolitik. Man överträffar rent av USA och Japan i stimulanser, vilket förstås leder till ännu värre bubblor. Låg styrränta, billiga lån och ekonomisk tillväxt åker raka vägen in i bostadsbubblan. Vi lär snart göra Grekland sällskap med byxorna längs anklarna…

   • Hej Peter
    Greklands skulder och problem är en följd av välfärdssjuka. Det hade varit bättre för Grekland och EU om landet återigen fick sköta sig själv. Med en egen valuta och en ekonomi enligt modellen rätta magsäck efter matsäck, kan mycket väl vara räddningen för landet. Att landet fuskade sig in i EU var bara ett rop på hjälp. Välfärdssjukan hade redan då drabbat landet..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Men de fick ju hjälp av EU att fuska sig in i EU? Har inte EU ett ansvar i det hela?

  Och varför lånar kapitalistiska långivare frivilligt ut pengar till kommunister?

  Försök svara på dessa frågor utan att svamla en massa.

 3. Har försökt läsa på om Greklandskrisen och om jag förstår rätt är det flera faktorer som spelar in.
  Visst var det korruption i Grekland av de styrande politiska partierna och ett ex. är det sjukhus som hade anställt 10 parkförvaltare men sjukhuset hade ingen park eller något grönområde. Därav kanske man kan förstå Grekernas misstro mot de tidigare styrande partierna.
  Men det som verkligen fällde Grekland var inträdet i EMU som gjorde att det blev billigare att låna (lite förenklat men det är svåra grejer och jag är ingen Ekonom direkt) efter EMU inträdet.
  Finanskrisen som berodde på att Amerikanska banker sålde lurendrejerifonder till europeiska banker. Utan moral har de med alla medel skaffat sig ökade inkomster på hela världens befolkning.

  • Hej Christer
   Det hade varit intressant om även Greklands banker försökt tjäna pengar. Greklands problem är att landet inte förmår skapa värden. Det finns för få idéer. För få företag som vill tjäna pengar och skapa värden. Frågan är varför inte Grekerna inte försöker sälja obligationer till Amerikanska banker? Faktum är att Grekerna inte producerar något annat än skulder och förutsättningar för turism. BNP består bara till ca 5% av industrier. Greklands ekonomi beskrivs bäst som ”Välfärd på kredit”. Landet är en form av upp och ner vända jobblinjen. Krediter finansierar befolkningens drömmar om välfärd, som i sin tur finansierar ett enormt utanförskap. En utveckling som även var Sveriges under 1990 talet. En negativ socialistisk utveckling som Anders Borgs jobblinje bröt när alliansen vann valet 2006. Hade Göran Persson och sossarna fått fortsätta med sin utslagningspolitik, kunde Sverige idag mycket väl kunnat varit i samma ekonomiska position som Grekland.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Krediter finansierar befolkningens drömmar om välfärd, som i sin tur finansierar ett enormt utanförskap”

    Ungefär som i Sverige och den övriga världen då!
    Vad är skillnaden mer än att Grekland ”hann före” till stupet?

    Fantastiskt att du fortfarande tror på Borgs fantasier och drömmar.
    Har sagt det till dig säkert hundra gånger nu, regimen Reinfeldts politik var bara luft och drömmar den med, baserad på en expansiv skuldpolitik. Sverige är ett av de mest skuldsatta länderna i världen. Vi liksom andra länder kommer gå samma öde tillmötes som grekland och du har ännu inte fattat orsaken, nämligen det inneboende systemfelet i dagens penningsystem.

    Och nej, Löfvéns politik är inte ett dugg bättre då resultatet blir detsamma.

   • Jag kanske har varit otydlig med vad jag uppfattar som Grekernas problem och hur dom har fastnat där.
    Men om jag inte minns fel så i och med inträdet i EMU så blev det billigt för Grekerna att låna. Jag är ingen Ekonom men de banker och finansinstitut som lånade ut pengarna, har inte dom något ansvar? Har inte dom ansvaret att se på betalningsförmågan. Var inte dom med och finansierade Grekernas överkonsumtion. Drog inte andra nytta av att det konsumerades på kredit i Grekland, t.ex Svenska exportföretag. Krisen slog ju ut i full blom när USAs banker började få problem med sina blufffonder.

 4. Vad minnet kan vara förunderligt. Själv kommer jag ihåg att ekonomin gick bra men det tog ingen fart i minskad arbetslöshet som då var 6%.
  Efter 8 år med Borg
  så är arbetslösheten 8%
  Försvaret har ingen funktion då vi enligt ÖB kan försvara oss på 1 plats i 1 vecka. En del drömmer om NATO men glömmer att Nato kräver 2% av BNP mot nuvarande 1,1%. Det är åtskilliga miljarder och det skall fixas fram utan att höja skatten. Tillåt mig friheten att småle.
  Man tog bort Värnplikten och ersatte den med en yrkesarme, Men man klarar inte av att få fulltaliga förband och var 5 slutar i förtid.
  Skolan är kunskapsmässigt som ett sjunkande skepp. Efter 8 år djupdyker kunskaperna i skolan. Vad skulle en normal politiker göra för att vända på skutan, kanske titta på de länder som lyckas bäst och se vad som verkligen skiljer mot våran skola. Men nähä, icke det inte för då måste man kanske erkänna att man har gjort fel från början och då svider det i den ideologiska ideeriket.

  • Hej Christer
   Arbetslöshet räknas lite annorlunda idag. Idag räknas t ex heltidsstudenter som söker jobb, som 100% arbetslösa. Det gör att ungdomsarbetslösheten stiger med ca 15%. Men sen skall man inte sopa under mattan, att alla dessa studenter verkligen vill ha och söker jobb utan att lyckas. Idag omfattar även arbetslöshetsstatistiken stora grupper arbetslösa som är sysselsatta i arbetsmarknadsåtgärder fram till fas 2. Först i fas 3 är idag en person sysselsatt enligt nya regler som infördes 2006.
   Ett medlemskap i NATO blir lite dyrare, det är sant. Men då får Sverige får första gången på 300 år, faktiskt ett försvar som klarar av att skydda Sverige. Med tanke på den rådande omvärldssituationen är det kanske att rekommendera. Eller vill du avvakta och se vad som blir Putins nästa drag??
   2016 går första årgången ut grundskolan efter att genomgått högstadiet och årskurs 4-6 i Alliansens skola. Vi kanske skall avvakta och se vad som blir resultatet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 5. ”Ett medlemskap i NATO blir lite dyrare, det är sant. Men då får Sverige får första gången på 300 år, faktiskt ett försvar som klarar av att skydda Sverige.”

  Sverige har inte varit i krig på över 200 år. Plötsligt är det väldigt bråttom att ansluta oss till Nato. Varför?

  Och du kan väl svara på frågan Roger hur det kommer sig att kapitalister är villiga att låna ut tusentals miljarder kronor till kommunister? Apropå Grekland som inlägget handlade om.

  • Hej Peter
   Jag var kanske naiv, när jag tog för givet att du följer dagliga nyhetsuppdateringar. Men idag finns t ex SVT PLAY. Där kan du uppdatera din omvärldsbild.
   Sen Grekland. Kapitalister har lånat detta land 1000 tals miljarder kronor. Hade kommunister suttit vid makten i krisens inledning, och fört dagens agenda, hade det sett mycket annorlunda ut i Grekland. Grekland hade t ex inte längre varit ett medlemsland i EU. Vilket jag personligen tycker kunde varit bra för Grekland. Det hade givit landet chansen att börja om från noll. Nu handlar det mycket om att s.a.s. räddas vad som räddas kan. Vilket såklart är mycket olyckligt. Grekland som nation har aldrig ens varit nära att kunna bära sina välfärdsambitioner. På många områden saknar landet vad som krävs. Men framför allt saknas en linje som bygger värden. Att kreditgivning fortfarande diskuteras beror huvudsakligen på att långivarna skademinimerar. Men långsiktigt måste Grekland som nation förändras i grunden. Landets demokrati måste skapas ur mera ansvarsfulla värderingar. Landet måste se till att få igång ett företagande värt namnet. Greklands befolkning behöver skapa produkter som håller i en global konkurrens. Kanske är det så att minst en generation Greker måste jobba helt utan eller med mycket små bidrag från staten, för att landet skall komma på fötter och återigen börja bygga välfärd.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Lovely. Du kanske ska börja ta och se på SVT-Play du med.

    Grekland tog sig inte in i eurosamarbetet av egen kraft utan det var EU och Bryssel som tillät Grekland komma in. Tillsammans har både EU och Grekland skapat detta kaos. Som sagt, det krävs två för att dansa tango…

 6. Att avvakta och se Putins nästa drag är väl precis vad Borgarna har gjort i 8 år vad gäller försvaret. Ständigt krympande militära anslag trots att man tidigare sagt avrustningen upphöra om det militära läget förändrades i närområdet. Men det kostar mycket pengar och att ta tillbaks tidigare förmåga är inte möjligt på kort tid. Försvarspolitik kan inte föras efter någon slags ”konjunkturpolitik” då åtgärder tar tid att genomföra. Det är en sak som Historian lär oss är att mycket som är tvärsäkert plötsligt kan förändras över en natt.
  Att det blir lite dyrare med NATO är väl att ta i i underkant. Det är inte frågan om några få miljarder utan det är väl minst 30 miljarder det är frågan om.
  Vars tar vi pengarna ifrån om vi inte kan höja skatten, det är min fråga till dig.
  Ja, hur skall man räkna arbetslösheten, det kan man ju undra över. Skall verkligen heltidsstuderande räknas som arbetslösa. Tycker det är märkligt då dom är sysselsatta. Då kanske man skall räkna in alla pensionärer som kanske önskar ett nytt jobb och alla sjuka som önskar dom hade varit friska och kunnat jobba. Kanske korkade exempel men jag menar bara att alla som arbetslös skall räknas och som är arbetsföra och saknar jobb. Sedan måste det följa någon slags internationell standard vilket det säkert finns, annars kan man inte jämföra över tiden. Nog om detta nu för denna gång.

  • Hej Christer
   Putins skräckvälde tog full fart 2010. Tiden där innan var nog en av Europas minst laddade tid genom alla historiska perioder. Sett ur ett Nordeuropeiskt perspektiv fanns nog inget land som satsade på att rusta försvaret fram till 2010. Det vi ser idag är något helt annat. Terrorhot, Putins aggressioner, oroligheterna med IS, den ekonomiska instabiliteten gör att Europas samlade risker har mångdubblat på bara några få år. Något alla måste lära sig att förhålla sig till med mycket kort varsel. För bara 5 år sedan svepte liberala vindar över Ryssland. Idag sluter sig landet och börjar allt med likna en kommunist diktatur. Det känns inte realistiskt att tro på en Svensk upprustning ur detta perspektiv. Sverige behöver en stark allierad som är beredd att slåss för Sveriges frihet. NATO..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 7. Du kanske glömmer att 2010 var inte Putin president utan det var Dmitrij Medvedev som var president mellan 2008 och 2012. Den 7 maj 2012 blev Putin president igen. Så om han inte hade makten 2010 hur kan hans skräckvälde ta fart då?
  Det kan inte ha kommit som en överraskning för våran dåvarande Regering att Putin verkade driva en hård politik mot sina grannar. Tjetjenien först sedan Georgien och nu Ukraina. Allt detta har förra Regeringen känt till och mycket av det har inträffat under deras Regeringsperiod och trotts det minskar man hela tiden de militära anslagen. Ansvarsfullt? Ja, om man som enda politisk idee har att till varje pris minska skatten, till de redan rika att bli ännu rikare. Men om man värnar om Sverige och Svenskt oberoende är det knappast något man lyfter på hatten åt.

  • Hej Christer
   Putin och dennes administration har haft ett stort inflytande i Kreml sedan i början av 2000 talet. Det är sant att mycket av det Putin nu driver igenom i Ryssland borde kunnat förutses. Men där finns också många motsägelser. Början av 2000 talet var en tid då friheten växte fram. Inte minst på det ekonomiska planet. Under denna period var det nog många som trodde att det var Putin som stod för frihetsprocessen. Idag vet vi att så inte var fallet. Idag framträder konturerna av en listig plan från Putins sida, i avsikt att föra sig och sina anhängare till maktens toppositioner i Ryssland. Först berätta för folket att frihet är på väg, samtidigt som listiga planer smids och genomförs när väl makten är vunnen. Kortfattat och grovhugget.. Denna utveckling har överraskat även erfarna Rysslandskännare. Även om det funnits aningar, så har hastigheten som planerna gått från tanke till handling tagit i stort sett alla på sängen. Med tanke på den senaste utvecklingen, kan det så klart vara så att ingen riktigt vågat träda fram och sätta Putin i ljuset av sitt eget sken…

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin

   Hälsningar
   Roger Södervall

 8. Det är just det som är så skrämmande att man kör försvarspolitik som om det vore något konjunkturberoende. Har man inget lärt av historien?
  Samma visa före andra världskriget då Sverige hade nedrustat och sent omsider kom på att Nassarna kanske är något att se upp med.
  Att rusta upp igen är inget man fixar på en kafferast direkt. Det tar säkert 10 år att återställa försvarsförmågan till en rimlig nivå. Det kommer dessutom att kosta massor. Vars tar vi pengarna från när inte skatterna får höjas?

  • Hej Christer
   Det är så sant. Med NATO har vi en fast årlig kostnad att förhålla oss till. Då behövs inte stora satsningar på det Svenska försvaret. Bara en årlig premie att betala.
   Faktum är att Sverige inte haft en relevant försvarsförmåga sedan Gustav den II Adolfs tid.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

 9. Alliansfriheten har tjänat Sverige väl under lång tid. Läste i jag tror det var SVD där några diplomater pekade på viktiga skäl att behålla alliansfriheten. Däremot anser jag att om Finland skulle gå med i NATO så då måste kanske vi också göra det.

  • Hej Christer
   Det där med att alliansfriheten tjänat Sverige väl, är en sanning med modifikation. Det var inte alliansfriheten som gjorde att Hitler skonade Sverige under andra Världskriget. Att vi blev skonade då handlade om vårt geografiska läge. Hitler behövde säkra atlantkusten. Därför intogs Danmark och Norge. Sverige fick helt enkelt bli en senare fråga. Men jag lovar. Hade Hitler inte besegrats av de allierade 1945, hade Sverige varit i enkel mindre munsbit i Hitlers hungriga mun. Det hade bara varit en tidsfråga då. Vår eventuella alliansfrihet hade nog då mest uppfattats som ett exotiskt inslag i Hitlers Värld.
   Dagens Hitler heter Putin osv…

   Hälsningar
   Roger Södervall

 10. Dessutom, vars tar vi pengarna från då skatterna inte får höjas?

  • Hej Christer
   En omfördelning av dagens försvarsanslag. Dagens försvarsanslag till egna förband kan skäras ner med 85% vid ett NATO-medlemskap.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Det stämmer inte, Nato vill att minst 2% av BNP går till försvaret.

   • Hej Christer
    Får nog göra dig än mer besviken. De första 10 åren kostar ett NATO medlemskap lit mer än så. Beräkningar från tidigare anslutningar pekar på upp emot 2,2% av BNP den första tiden. Avgiften är i vissa fall en förhandlingsfråga. Frågan som Svenska folket måste ta till sitt hjärta och förnuft, är vad säkra gränser verkligen betyder.. Vad säkerhet får kosta…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 11. Ja, jag tror du har rätt i det du säger om kostnaderna för ett medlemskap i NATO. Men oavsett medlemskap eller inte har vi nedrustat under samma tid som omgivningen blivit mer och mer osäker. Det är inte bara Ryssland utan även terrorism, IS och ökade spänningar i Arktis.
  Ja, det kommer att kosta att något sånär återställa försvarsförmågan. Då du nu är Moderat undrar jag hur Ni vill betala för ökad säkerhet. Skattehöjningar eller nedbantat välfärdssystem?

  • Hej Christer
   Ny lyfter du frågan till andra dimensioner. Vi moderater tror på ett samhälle där fler är med och betalar skatt. Vi tror på en politik som leder till fler jobb. Vi ser inte primärt på frågan utifrån skatter och välfärdssystem. Vi vill se på frågan utifrån Sveriges konkurrenskraft och utifrån frihet. Ett konkurrenskraftigt Sverige anställer fler. Ett konkurrenskraftigt Sverige skapar nya förtag. Ett konkurrenskraftigt Sverige har råd att betala NATOs avgifter. Ett konkurrenskraftigt Sverige har råd att hålla Sverige sysselsatt. Ett konkurrenskraftigt Sverige satsar mer på välfärd.
   Så som Sveriges sista 8 år. Lägre skatter(Interna kostnader att producera) har gjort att Sveriges globala konkurrenskraft har upprätthållits trots att omvärlden genomgått och genomgår kris efter kris. Så mitt svar till dig upplever du säkert som paradoxalt. Men vi moderater vill ha lägre skatter, mer valfrihet för att Sverige skall ha råd med avgiften till NATO, samtidigt rusta det egna försvaret och mer pengar till välfärd.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 12. Lägre skatter har Ni fixat, men inte för alla.
  Men det är den enda satsning ni har gjort (rätta mig om jag kommer ihåg fel). Försvarskostnaderna har skurits ned under hela den borgerliga perioden, alltså enligt ditt resonemang har det inte gått särskilt väl för Sverige. Skolan är ett rent fiasko enligt pisa. Så hur skall vi få rår med mer pengar till försvaret när Ni alltid prioriterar sänkt skatt och gärna på de utslagnas bekostnad. Järnvägen är också något Ni definitivt inte har prioriterat direkt. Var det inte Borg som sa att järnvägar var omordernt. Vi kan även tala om inkompetens när det är frågan om Vattenfall och deras investeringar.Det finns mer men det räcker så tills vidare.

  • Hej Christer
   Genom att fler kommer i jobb.. Genom att fler går från utanförskap till samhällsgemenskap..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 13. Tja, ett svar utan svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: