Utan Jobbpolitik – Inga överskott


Tomma rödgröna vallöften har nu landat i den krassa verkligheten. Nu står Sverige inför fullbordat faktum. Idag fick vi alla höra Magdalena Andersson förklara att den rödgröna politiken inte förmår återföra Sveriges budget till överskott. Inte ens i goda tider förmår den rödgröna politiken att lyfta Sveriges ekonomi.

Vem är egentligen överraskad? Att Sverige just nu är inne i en period där dåliga tider tvingar fram stimulansåtgärder i form av ökade utgifter. Men Anders Borg räknade hem överskott första kvartalet 2017. Magdalena Anderssons rödgröna motåtgärd blir att ta bort överskottsmålet. Den som säger att politik inte gör skillnad är bokstavligt talat ute och cyklar.

Välfärden är beroende av att så många som möjligt i ett land är arbetsföra. Desto större andel arbetsföra som är i sysselsättning/har ett jobb, desto mer pengar finns att spendera på välfärd. En politik som börja fingra på dessa grundteser är ute på hal is. Det blir lite som att kissa i byxorna en kall vinterdag. Att ta bort överskottsmålet är kanske varmt och skönt en liten stund. Men när värmen från åtgärden är försvunnen, blir det inte allt för sällan än mer kallt.

Sverige har tjänats väl av överskottsmålet. Sämre tider har kunnat balanserats av goda dito. Men färdriktningen har varit solklar. Lite syniskt kan man kanske säga att överskottsmålet och effekterna där utav, är det som skiljer Sverige från Grekland. Men lite mer detaljerat så är det Anders Borg och Alliansens arbetsmarknadspolitik som står för de verkligt stora skillnaden. Att det på 8 år skapats 350 000 nya jobb och att utanförskapet minskat. Ta vilket land som helst ute i Europa och plussa på 350 000 nya jobb, minska utanförskapet med 10% och landet skulle kunna kallas en framgångssaga.

Nu med Magdalena Anderssons rödgröna röra vid makten får Sverige och Svenskarna vänja sig vid effekterna från ett stadigt växande utanförskap, sämre statsfinanser, högre statlig skuldsättning, lägre sysselsättning, färre nya jobb och minskade/uteblivna reallöneökningar och färre pengar till välfärd. Det brukar även kallas den nedåtgående vänsterspiralen.

5 svar

 1. Du är verkligen korkad. Har du redan glömt bort att sittande regim administrerar och förvaltar den förra regimens politik?

  • Hej Peter
   Det är precis det som är problemet. Förvaltningen. Att införa ”kissa i byxorna effekten” är sannerligen ingen god förvaltning av Sveriges ekonomi..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Det är lite märkligt hur man som masken på kroken kan slingra sig hit och dit. När Borg&Co fick makten så var allt Sossarnas fel och det hängde med ändå till helt nyligen då Magdalena skull sköta rodret på skutan. Nu är alla goda siffror Borgs förtjänst och Magdalena försöker sabotera allt det ”goda”.

  • Hej Christer
   På den punkten råder ingen oenighet..:)

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. Jag visste väl det.;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: