Drivkrafter skapar välfärd


Det är lätt att argumentera för välfärd. Välfärd vill alla ha. Men att bedriva en politik som understödjer drivkrafter är något helt annat. Kanske måste en definition som beskriver drivkrafter inleda detta inlägg.

Vad är det som lockar en människa att känna drivkrafter? Mycket går kanske att finna i uppfostran och synen på sitt moraliska ansvar till samhälle och sin släkt. Men de yttersta drivkrafterna står att finna vid personlig utveckling. Viljan att utveckla sig och det liv som förväntas av en individ är drivkrafter som är svåra att stävja. Att känna frihet inför sina drömmar, att känna sig kapabel att uppnå sina drömmar är kanske drivkrafternas drivkraft.

Här lever de krafter som bygger Sverige starkt. Här lever de krafter som skapar välfärd och välstånd. Att fördela resurser som om de vore drivkrafter är inte bra för välfärd och välstånd. Det är de samlade resursernas mängd som skapar välstånd och välfärd. Välfärd och social trygghet är strävanden väl värda att uppnå. Men det är inget värt om det inte finns drivkrafter i ett samhälle. Välfärden får aldrig konkurrera med de drivkrafter som föder den samma.

Synen på välfärd är att den skall finnas och att den skall vara alla till del. Men välfärden är tänkt att vara mer än så. Den bygger samhället där drivkrafterna kan spela kan spela fritt. Men i socialismens samhälle fungerar det inte så. Där är välfärden samhällets kärna, där människor skall finna drivkrafter i livet utifrån högre ideologiska motiv.

Alla levande vet att så fungerar inte en människa. Kanske om man får mycket bra betalt kan det finnas människor som ställer upp på att underkasta sig socialismen. Men vanliga människor hittar drivkrafter utifrån marknadens synvinkel. Man säljer och köper varor och tjänster, får sin dagliga inkomst, därigenom gör alla sitt bästa att få vardagen att gå runt i förhoppning om att kunna generera ett överskott till vardagens guldkant. Drivkraften att försörja sig är ett starkt incitament. Kanske det absolut strakaste dito. Men vari består de yttersta drivkrafterna att växa och att känna sig fri i ett socialistiskt samhälle? När den socialistiska samhällsmodellen kapat de tyngsta drivkrafterna och ersätt dem med luddiga ideologiska målsättningar, typ, det är viktigt att du avstår dina drivkrafter för att dina granne skall må bra.

Framtidens välfärd måste bejaka de mänskliga drivkrafter som skapar värden. Socialismens haltande/nedvärderande människosyn och samhällsmodell är dysfunktionell. Det är inte socialismen som skapar välfärd. Det är den hårt arbetande fritänkande samhällsbyggaren som skapar välfärd. Det är den fria kreativitet, den fria ekonomi, den fria handlingskraften och mångfalden som skapar välfärd. Det är när dessa krafter koordinerar som välfärdsskapande värden skapas.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: