Näthatets alla fiskar


Internet är fortfarande den fria röstens arena. Fler och fler använder internet. Alla har möjligheten att finnas på internet, många väljer med fri vilja att vara aktiva med allt Internet har att erbjuda. Ingen människa är aktiv på internet mot sin fria vilja.

Internet är alltså ett aktivt val som alla kan utföra. Det är alltså fullt möjligt att välja något annat forum, där man kan framföra sina åsikter. Fortfarande finns pappersmedia, anslagstavlor etc.

Det har aldrig hänt att en person som aktivt väljer bort internet blir utsatt för näthat. Men många personer blir dagligen utsatt för alla typer av hot och hat. Problemet med internet är att hatet står att finna i skrift, svart på vitt.

Det finns hat mot Muslimer, Invandrare, Homosexuella, Kvinnor, Män, Kapitalismen och allt annat. Frågan är om inte hela debatten blir missriktad när mediet angrips. Hatet har alltid en källa. Hat kan spridas på alla tänkbara sätt, där internet bara är ett media i mängden.

Det kanske t.o.m är så att bekämpa näthat är ett hat i sig. Vad är då hat? Många psykologer säger att det i stort bara finns två känslor i en människa. Kanske är det syniskt att beskriva människor med bara två känslolägen. Att det bara skulle finnas rädsla och kärlek är såklart en grov beskrivning. Väljer man att förenkla synen på vad som är hat utifrån detta perspektiv, blir allt mycket mera begripligt. Kärlek faller bort direkt. Då återstår bara rädsla.

Skulle rädsla och hat vara samma sak? Kan det vara så att hat i själva verket är en skyddsmekanism?

Den som hatar känner sig hotat och upplever därför rädsla. Eller kanske är ordningsföljden den motsatta. Kanske går det att blanda och ge lite som stundens ingivelse har att erbjuda.

Internet är något nytt, något stort som i stort sett ingen människa har förmåga att överblicka. Det är lätta att känna sig maktlös, liten, rädd och utlämnad i detta media.

Ett svar

  1. Åsså, sossarna så klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: