Arbetslöshet, sysselsättning, utanförskap lättbegripligt


Den stora frågan är hur dessa samhällsutmaningar skall hanteras. En utmaning är att hitta en unison bedömningsgrund där debatten kan utgå ifrån. Men i stora drag går det att välja två vägar. En väg som uteslutande används av Sveriges vänsterpartier och det är att dölja sanningen. Det är ett ideologiskt gissel för dessa partier att behöva säga till sina väljare att de måste gå ut och söka jobb. Än mer omöjligt är det för en vänsterpolitiker att uppmana sina väljare att gå ut i verkligheten och starta företag. Vänsterpolitiken bygger på idén att det finns någon annan som starar företag, någon annan som går ut och säker jobb. Utifrån detta perspektiv byggs det upp samhällsstrukturer som sväljer människor med etiketter som arbetslös, utanförsatt, sysselsatt etc.

Den andra vägen är att en politik som faktisk speglar verkligheten är den som råder. Tydliga gränser som berättar var en människa befinner sig. Finns en sjukdom, nedsättningen eller andra hinder skall ett tydligt definierat och allmänt vedertaget regelverk upprättas, som kan ge alla en ärlig chans till ett aktivt arbetsliv. Det öppnar även nya möjligheter som sätter gamla utmaningar i nya perspektiv. Arbetslöshet är te x ett grovt begrepp med negativ laddning. Det hade varit mycket bättre att mäta landets samlade arbetsförmåga och använda detta begrepp i debatten, och som ett styrverktyg i praktiken. Det är ett mycket mera kreativt att understödja och stimulera än att bekämpa och anklaga.

Istället för att tala om att bekämpa arbetslöshet, så skall Sverige har den största arbetskraften i Europa. Samhällets samlade resurser bör riktas på ett sådant sätt att arbetskraften alltid skall vara så stor som möjligt. Alliansens 8 år har lärt Sverige att denna politik lönar sig. Det är en aktiv politik som lyfter fram alla i Sverige som vinnare. Utanförskapet minskar, jobben blir fler, företagen växer fram, sysselsättningen stiger, välfärden får mer resurser, den globala konkurrenskraften stärks etc.

Ett styrbegrepp som mäter arbetskraftens minsta gemensamma nämnare, kan mycket väl innebära en revolution i arbetet med att uppnå full sysselsättning i ett land. Alltså ett mått där samhället kan mäta avståndet mellan den person med lägst arbetsförmåga, som befinner sig längst bort från arbetsmarknaden i förhållande till den person med lägst arbetsförmåga som har ett fast heltidsjobb.

I detta intervall finns idag ca 800 000 svenskar. Ett fruktansvärt onödigt slöseri ur alla perspektiv. Det borde vara självklart att ett modernt samhälle kan komma fram till åtgärder som både kan mäta detta avstånd och samtidigt kunna styra dessa utmaningar.

Sen finns det även ett mått där arbetskraftens produktivitet mäts. Vänsterkrafterna har valt att hantera detta mått genom att friställa så många som möjligt från arbetskraften. Här används faktiskt arbetskraftens minsta gemensamma nämnare. Men på sämsta tänkbara sätt. Här väljer vänsterkrafterna att värna produktivitet genom att friställa den mindre produktiva andelen av arbetskraften. Allt för att siffrorna skall se så vackra ut som möjligt. Som en parates i sammanhanget är detta en rest från tiden då Göran Persson drev Sverige i sank. Göran P och socialdemokraterna var tvungna att frisera landets siffror innan de åkte över Atlanten, och där med mössan i hand försöka höja landets välfärdskrediter på Wallstreet. Lite så som Greklands ledning idag måste göra inför Angela Merkel.

Det är så att landets högsta produktivitet är långt i från lika viktig som landets lägsta gemensamma produktivitet. Alltså, avståndet mellan den person som har lägst arbetsförmåga/produktivitet som befinner sig längst från arbetsmarknaden(Behöver nödvändigtvis inte vara en och samma person) i förhållande till den person med lägst arbetsförmåga/lägst produktivitet som innehar ett fast heltidsjobb (Även har kan detta mått träffa två olika personer), är de mått som är avgörande för att verkligen kunna styra en nation i riktning mot full sysselsättning.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: