Kriminologins sorti


Ur ett bredare historiskt perspektiv är det kanske så att andelen organiserad tyngre brottslighet i stort sett är konstant. I denna kontext talar vi om kringdrivande människor som ibland, stal, utförde våldshandlingar, brände ned ladugårdar och i bland uppstod även här dödsfall. Det var under en tid då kriminologin fortfarande slumrade i sin linda. Det skedde under en tid då i stort sett alla i samhället förstod samtidens handlingar, som idag bäst liknas vid organiserad tyngre kriminalitet.

Den tidens Landsfiskaler befann sig långt bortom fingeravtryck, DNA-kopplingar, fotodokumentationer och dagens moderna brottsplatsundersökningar. Det var trots detta sällan några större svårigheter att få den kringströvande brottsligheten bakom lås och bom. Det berodde i huvudsak på en enda detalj och det handlar om personkännedom och socialt engagemang. Säkerligen var det så att bristande polisarbete och folkliga fördomar, gjorde att en och en annan medborgare blev dömd på felaktiga grunder. Men många i dåtidens samhället visste på ett ungefär vilka som vanligtvis pysslade med tyngre brottslighet. Landsfiskalerna cyklade runt och besökt dessa personer med jämna mellanrum. Man förstod att det fanns ett värde i att befinnas i dessa människor närhet. Kanske ta en kopp kaffe och bara prata strunt i största allmänhet. Få en kontakt med de personer som alla visste skulle kunna begå brottsliga handlingar.

Nu säger säkert många att det här ligger nära att överskrida gränsen för den personliga integriteten. Men en kopp kaffe och lite småprat är inget övergrepp. Att steget till den smått overkliga och osannolika tanken att detta skulle gå att översätta till dagens omständigheter är såklart ett långskott.

Kriminologi är en vetenskap som befinner sig i gränslandet mellan att vara en social vetenskap, och att vara en handfast kunskap om hur brott förebyggs och bekämpas. Stora resurser satsas på att kartlägga, bekämpa och dokumentera dagens grova kriminalitet. Men det känns som om dagens kriminologi har en del at lära av det tidiga 1900 talets Landsfiskaler. Även den mest förhärdade proffsbrottslingen kan falla för en kopp nybryggt Skånerost. I grund och botten är faktiskt alla människor hyggliga varelser. Alla brottslingar kan inte alltid fara runt och skjuta, råna och våldföra sig. Någon gång måste även en brottsling kunna ta ledigt. Känna sig fri för dagen. Sparka av sig skorna och dagdrömma över en fika.

Den senaste tidens galna skjutning i Göteborg (Vårväderstorget), var säkert ingen överraskning för de poliser som tjänstgör i området. Säkert fanns det fler än 50 poliser i Göteborg som direkt efter incidenten, hade en klar bild över vad som skett, vem som var skyldig och varför skjutningen genomfördes.

Den hårda polisverksamheten har aldrig haft större resurser än idag. Men hur ser det egentligen ut på den mjuka sidan? Vart finns Poliserna som fikar med sina kommande omhändertaganden. Kriminologin beskriver människor sämsta sidor, när de väljer ett kliva över till brottets bana. Men den kriminelle är kriminell av en orsak. Den kriminelle har inte alltid varit kriminell. Den kriminelle är inte alltid kriminell.

Kriminologin står idag tillsynens handfallen inför dagens utmaningar med att ta till sig den människor, som idag befinner sig i tyngre gängrelaterad kriminalitet. Med en försiktighet som bäst liknas vid en elefant som försöker gå i en  sandlåda utan att göra fotavtryck, närmar sig dagens samhälle den organiserade brottsligheten.

Kriminologin bör utforma verktyg som når fram till den goda människan, som vi alla vet finns inombords hos gäng-kriminalitetens alla medlemmar. Enligt parollen, Hellre vädja till det goda än att stånga sig blodig i kampen med att bekämpa det onda..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: