(S)å skapas utanförskap


I de godaste av ambitioner, men med de grymmaste av konsekvenser. Varför inte lära av historien? Vi ser nu ett Sverige börja vandra in i den nedåtgående vänsterspiralen. Nu implementerats åtgärder som i förlängningen leder till att människor hamnar i utanförskap. Den stora övergripande åtgärden som driver människor i utanförskap, är när det inte längre lönar sig att jobba.

Lägger man sen hela det rödgröna utslagningspusslet, högre drivmedelsskatt, höjda arbetsgivaravgifter för unga, slopade skattelättnader o.s.v. blir effekten att hela Sveriges globala konkurrenskraft beskärs.

Det sägs att vänsterpolitik kan minska samhällsklyftor. Men allt handlar om hur man mäter. Det är allmänt vedertaget att vänsterpolitik driver upp utanförskapet. Tiden då Göran Persson var statsminister i Sverige, delades det ut premier till de tjänstemän vid försäkringskassan som slog ut flest människor. Med ett enda syfte att frisera landets arbetslöshetssiffror och på pappret förbättra landets produktivitet per person. Att detta handlade om att skapa kreditvärdighet åt det då konkursmässiga Sverige, kan inte på något sätt rättfärdiga handlingen. Göran Persson agerade bara som sina kompisar i Grekland handlade när de sökte medlemskap i EU, i syfte att rädda en snabbt sjunkande kreditvärdighet. Beroende på att den neråtgående vänsterspiralen var på god väg att sänka både Grekland och Sverige. Att detta tänk kan göra ett samhälle mera jämlikt är osant. Sanningen är den att klyftorna växer när fler och fler blir utslagna i livslångt utanförskap. Med ett utanförskap på 25%, kan de resterande 75% kanske uppfattas som mera jämlika. Men sanningen är den att de 25% som då befinner sig i utanförskap inte belastar statistiken. Det behövs inte högskolekompetens för förstå att samhällsklyftorna kommer att växa, när samhällsklyftorna beräknas på ett sätt där även de utanförsatta räknas in i statistiken.

Bäst är kanske att inte låta den nedåtgående vänsterspiralen sänka en nation. Bäst är att låta det löna sig att jobba. Se till att så många som möjligt befinner sig så nära en anställning som det bara är möjligt. Stimulera anställbarhet. Underlätta viljan och förmågan att kunna anställa. Hitta nya drivkrafter och ingångar till företagsamhet. Ge redan utanförsatta nya ingångar till arbetsmarknaden. Hitta sociala incitament som understödjer hela denna process. Det är exempel den uppåtgående högerspiralen. Mer pengar till vård, skola och omsorg. Mer pengar till miljövård. Mer pengar till välgörenhet. Helt enkelt ett rikare Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: