Omsorgsfull aktsamhet


I Bibeln står det att ”Du skall älska din nästa”. Vad som egentligen är ”din nästa” är kanske upp till betraktaren att avgöra. Men skrivande tolkar normalt din nästa som en älskvärd person i ens närhet. Men det kan kanske vara en person i största allmänhet. Eller så betyder det något helt annat.

Det skulle kunna avse alla de handlingar en människa dagligen utför i syfte att värna och stärka samhället. De handlingar som ligger till grund för att kunna älska och älskas av andra människor. Handlingar av omsorg, aktsamhet och ett vänligt sinnelag.

Alla människor drömmer om att bli älskade och att kunna älskas. Men hur står det till med handlingar som möjliggör kärlek?

Många säger sig förstå vad kärlek är. Kanske är det så? Men vad är det då författaren av Bibeln menar när människor uppmanas att älska sin nästa? Är det inte bara så enkelt att människor per automatik springer om kring och skapar samhällen, blir förälskade, helt av oskrivna lagar, helt utlämnade till slumpens skördar.

Människor i te x Sverige är ofta intresserade av löneglidning, Zlatan, undvika att bli arbetslös, vinna på lotto, hitta den stora kärleken etc. Vi behöver väl inte springa omkring i vardagen och tänka på vår nästa. Ändå är det sysslor som nästan alla människor utför varje dag. Vi utför handlingar som på det ena eller andra sättet påverkar våra ”nästa”. Nu är det väl så pass olyckligt att långt i från alla dessa handlingar är speciellt lyckosamma för våra ”nästan”. Men om detta nämner inte Bibeln något alls. Den säger bara att ” Du skall älska din nästa”. För nog måste författaren av Bibeln förstått att människor inte hela tiden, alltid är kärleksfulla mot sina ”nästa”.

Med att älska sin nästa menar Bibeln att det är en persons handlingar som bestämmer, hur mycket kärlek som kommer att upplevas. Den som vill veta hur mycket omsorg och aktsamhet som förmedlas under en dag borde prova att exakt spegla sina dagliga handlingar. Då skulle det mycket snabbt kunna gå att räkna ut hur mycket kärlek denna människa kommer att bli exponerad för.

Här går det att trassla in sig i floskler typ, som du är mot andra blir du själv behandlad osv. Bibeln nöjer sig inte med detta. Bibeln påstår sig veta hur det är möjligt att ta detta tänk till en högre nivå. Lämnar dessutom ett tips till sina läsare. Ett tips som beskriver hur alla kan påverka sin status som mottagare av kärlek och respekt, via vardagliga handlingar utförda med omsorgsfull aktsamhet.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: