Äktenskapets heliga sakrament


Våld i nära relationer, sexuella övergrepp, ojämlikhet, sexism, fylla, otrohet o.d. är mycket vanligt förekommande inslag i det som kallas äktenskapets heliga sakrament. Det sägs att samhället vilar på den trygghet som familje-bildningen skapar, där äktenskapet står för de formella banden mellan man-kvinna, kvinna-kvinna, man-man.

Att det måste finnas två huvudpersoner för att äktenskapet skall vinna samhällets gillande är inte ett problem i sig. Det som bevisligen inte fungerar är äktenskapets konstruktion som ett livslångt åtagande.

Be en människa att flyga till månen och det möter vanligtvis inga som helst problem. Men få en människa att respektera äktenskapet under ett helt liv och helt plötsligt uppstår enorma problem. Är det då människan det är fel på eller är det så att äktenskapet, så som det idag är utformat som är problemet?

Ungefär hälften av alla äktenskap spricker. 12% av männen utnyttjar sin pappaledighet fullt ut.  Kvinnor har lägre lön för samma arbete etc. Kvinnodominerade yrken har sämre utveckling av ersättningar och löner.

Kokas all denna information ner till minsta gemsamma nämnare. Avlägsnar alla lager av negativa upplevelser och lager av fördomar. När endast relationen mellan man och kvinna återstår. Sett ur detta perspektiv kan kanske äktenskapet, som det idag är konstruerat vara sexism i sin fulaste tänkbara versionen. Äktenskapet förvandlar kvinnor till ”fruar” och män till ”äkta män”. Redan här kryper sexismens fram. I samma stund man och kvinna inträder i äktenskapets heliga sakrament, tar sexismen över relationen dem i mellan. En relation där kvinnan i de flesta fall kommer att dra det korta strået. Hon kommer i de flesta fall att ta ett större ansvar för hus, hem och barn. Hon kommer att jobba till lägre lön. Hon kommer att bemötas av en sjukvård som till stor del är utformad att vårda manliga sjukdomar. Denna kvinna skall vara en god fru till sin äkta man. En äkta man som kanske ibland ser sin fru som en person att avreagera sin sexuella frustration med.

Äktenskapets i sin nuvarande utformning, kan kanske i många fall definieras som legaliserad fysisk och psykisk misshandel av kvinnor.

Äktenskapet behöver en ordentlig nutidsanpassning. Begreppet ”vårdnadshavare av barn” kan te x lyftas över äktenskapet. Det skall så klart vara fritt för människor att ingå äktenskap. Men i lagens mening bör äktenskapets båda parter, vart och en för sig vara obundna vårdnadshavare av barn under äktenskapets mantel. Begreppet vårdnadshavare av barn, bör kunna utvidgas till flera personer utöver de människor som är biologiska föräldrar till barnet. Det bör alltså vara fullt möjligt att under äktenskapet, utöka antalet vårdnadshavare till ett barn.

Det finns idag ett växande antal ensamhushåll i Sverige. Det finns par idag som är ofrivilligt barnlösa. Många äldre upplever ensamhet. Detta samtidigt som många unga familjer drar en mycket tung börda med hus, hem, barn och försörjning. Säg en äktenskapsbalk där det finns möjlighet att dela vårdnaden av barn med fler människor under äktenskapets gång. Det finns såklart många hinder. Men en statlig utredning borde kunna ta fram en bred konsekvensanalys.

Ur det bredare samhällsperspektivet borde en flexiblare äktenskapsbalk, kunna vara ett smörjmedel till lösningar på många utmaningar i samhället. Det borde få positiva effekter på jämställdhetsarbetet, barn får en tryggare uppväxt, bättre lärande, tryggare skola etc.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: