Arbetslösheten 2005


Ska Sverige ta sig an de verkliga utmaningarna inför framtiden måste utanförskapet kunna hanteras. För att fullt ut kunna hantera en långsiktigt hållbar ekonomi, behöver en bild målas upp som beskriver verkligheten.

Det sägs att Sveriges arbetslöshet 2005 var ca 6,5%. Men det som sällan relateras i detta sammanhang, är den delen av befolkningen som befann sig i utanförskap under samma tidperiod. Året 2005 befann sig 1 057 721 st personer i utanförskap. Året 2014 befann sig 804 662 st personer i utanförskap.

Både arbetslöshet och utanförskap mäts som en procentuell del av befolkningen. Om befolkningen ökar eller minskar påverkar det bara i marginell om fattningen andelen i dessa båda grupper.

Alltså, under perioden 2005-2014 lämnade 253 059 st (1 057 721-804 662) personer utanförskapet.

Mellan 2005 och 2014 växer arbetskraften från 5 785 200 personer till 7 228 000 personer. Under dessa år har alltså arbetskraften vuxit med 1 442 800 st personer, samtidigt som 253 059 st personer lämnar utanförskapet och ansluter sig till arbetskraften. Under denna period ökar arbetslösheten med ca 2 %. Samtidigt som Europa genomgår den värsta ekonomiska kris sedan depressionen under 1930 talet.

Frågan man ska ställa sig, är om alliansens företrädare lyckats förklara denna bedrift för väljarna inför valet 2014, hade Sverige då styrts en rödgrön regering idag?

 

 

6 svar

 1. Kan det inte vara så att just väljarna var innerligt trötta på Alliansens siffertrixande att de röstade bort regimen Reinfledt?

  Nu har vi en annan siffertrixande regim. Same same but different.

  • Hej Peter
   Kan det inte vara så att alliansens jobbpolitik är helt överlägset bra. En jobbpolitik som levererar idag, igår, alltid. Är det kanske så enkelt att lite hederligt gammalt jobb i längden löser i stort sett alla problem. När alla jobbar och gör sitt, utifrån sin bästa förmåga och kraft. Det är då mänskligheten är som bäst. För att inte säga oslagbar 🙂
   – Men att säga det till en person som väntar sig en ekonomisk kollaps, är väl som att sälja snö till eskimåer. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Då du tycks lida av monumental minnesförlust får jag väl påminna dig om att väljarna ansåg/anser att alliansens politik inte fungerade särskilt väl då alliansens politik faktiskt röstades bort.

    Apropå den ekonomiska kollapsen läste jag för nån dag sedan att JP Morgans styrelseordförande och CEO Jamie Dimon nu positionerar sig och sin firma för den finansiella tsunamis som oundvikligen väntar och han säger det med motiveringen, citat: ”Att marknaden aldrig lär sig”. Häpp! Men du anser väl att Jamie Dimon som är ordförande och CEO för en av världens största banker är en konspirationsteoretiker och domedagsprofet…

   • Hej Peter
    Intressant. Min utgångpunkt är att det beror på vänsterpropaganda utan moral, vett och sans samt en pedagogisk miss av alliansen. Verkligheten talar här ett entydigt språk 🙂
    Lehman Brothers trodde inte det fanns en bostadsbubbla. Om jag inte missminner mig var det JP Morgan som köpte Washington Mutual efter kraschen. Är det något som jag behandlar med största möjliga försiktighet, så är det bankmän och ekonomer med åsikter. Marknaden och ekonomi är ingen vetenskap, det är/skall vara en reaktion på fria människors tankar och handlingar. Alla som försöker sig på att laborera med marknaden utöver den fria människans tankar och handlingar, är en personer som jag hyser mycket lite respekt inför. För att inte säga, handlar det om personer som är ideologiska motståndare till mig. Det är kanske ingen nyhet för dig 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Well, om vi verkligen hade haft en fri marknad KANSKE din teori fungerat. Nu har vi bevisligen ingen fri marknad. Det vet du.

  ”Pedagogiskt miss av alliansen” 😀

  Tycker du ska se dokumentären om de så kallade Nya Moderaterna. Kanske det bästa som sänts på teve.

  http://www.svtplay.se/video/2818037/nya-moderaterna-avsnitt-1-forvandlingen/nya-moderaterna-avsnitt-1

  http://www.svtplay.se/video/2823108/nya-moderaterna-avsnitt-2-forvaltningen/nya-moderaterna-avsnitt-2

  • Hej Peter
   Med pedagogisk miss menar jag beskrivningen av Sverige anno 2014. Det var kanske inte riktigt en korrekt bild av Sverige som de rödgröna sålde i till väljarna inför valet 2014. Samtidigt som alliansen kanske agerade onödigt defensivt..:)

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: