Rödgrön skatteväxling som slår mot äldre


De rödgrönas budget börjar nu så sakta att sjunka in. Första impulsen var att förfäras över budgetens jobbfintlighet. Men efterhand hittades det kanske mest flagranta rödgröna löftesbrott hittills.

Under valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfvén sänkt skatt till landets pensionärer. Med hög svansföring och i höga brösttoner utlovades guld och rödgröna skogar till landets pensionärer. Nu var det pensionärernas tid att få det bättre.

Vad blev resultatet?

En jobbfientlig budget som gör det dyrare för äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden. Skattesänkningarna uteblir. Satsningar som gör livet bättre för äldre stryks ut budgeten. Kvar blir 60 miljoner att fördela över hela landet. I bästa fall en halvtidstjänst extra per kommun och år. 290 kommuner/60 000 000 kr = 207 000 kr per kommun.

Vart tog då pengarna vägen?

Pengarna flyttas till järnvägsunderhåll. Hade varit spännande att höra Stefan Löfvén i ett valtal där han förklarar att pensionärerna skall vara med och betala järnvägsunderhållet. Att han även flätar in några ord i talet, där han säger att de äldre som känner sig pigga och vill vara med och jobba med järnvägsunderhåll skall betala högre skatt. Det är alltså indragningar från demensvården av äldre, som skall användas till att underhålla Sveriges järnvägar.

Ser fram emot att höra vad PRO och övriga pensionärsorganisationer har att säga om detta.

Sen kommer nästa punkt som får oro att förvandlas till förtvivlan. Konjunkturinstitutet säger att de rödgrönas budget kommer att radera ut ca 100 000 jobb. Varje jobb inbringar ca 75 000 kr årligen till statskassan. Det innebär att den rödgröna budgeten som baserar sina beräkningen på den arbetsmarknad som skapades utifrån alliansens budget, är underfinansierad med minst 7,5 miljarder kronor. Lägger man sen på kostnader för arbetslöshet osv, kan denna siffra mycket snabbt dubbleras.

De rödgröna försätter Sverige i ett mycket allvarligt läge. Men att låta pensionärerna finansiera landets järnvägsunderhåll är ett rödgrönt lågvattenmärke som Sveriges befolkning har att vänja sig vid. Det är bara början av vad som kommer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: