Låt DÖ leva


Decemberöverenskommelsen är antidemokratisk. För dagens vinner den inte ens majoritetens gillande. Men den vinner något som Alliansen har dåligt med och det är tid. Dessutom ser det ut som Moderaterna gynnas av DÖ i opinionen.

Visserligen kommer den rödgröna budgeten kosta nya jobb, sysselsättning, ökad utslagning och välfärdssatsningar. Men Alliansen är inte laddad för en ny regeringsperiod.

Moderaterna har alltid en bra grundsyn om hur ett land bör skötas. Men som det idag ser ut är politiken en förlängning av den framgångsrika jobblinjen. Jobblinjen var framgångsrik av två orsaker. Den va bra utformad, presenterad och genomförd. Men framför allt kom den i en tid då utanförskapet var på god väg att knäcka Sverige. Det fanns ett uppdämt behov att få Sverige på fötter. Idag ser det lite annorlunda ut. Visserligen är utanförskapet fortfarande alarmerandes stort. Men det finns idag flera dimensioner i problembilden än att bara peka på skapandet av nya jobb.

Under 1970 talet var det få som förstörd när vi pratade om frihet. Under 1990 talet hamnade vi moderater fel beroende på att alla våra förslag reducerades till att handla om sänkt skatt. Idag när vi pratar om det breda samhällsdeltagandet fastnar vi i diskussioner om sänka ingångslöner.

Efter att Järnridån föll, förstår nog de flesta vad vi moderater menar när vi pratar frihet. Efter Alliansens framgångsrika år med skattesänkningar, förstår nog de flesta vad sänkt skatt, på rätt sätt (Med Anders Borg) kan skänka ett land.

Nu handlar det om att lyfta fram det breda samhällsdeltagandet. Utforma en politik som bjuder in alla att delta i samhällsbygget. Det är ett enormt arbete. Här behövs ideologisk kraft. Här behövs att bryta alla tänkbara fördomar, könsbarriärer, generationsklyftor etc. En arbetsmarknad där alla växer. En arbetsmarknad där små företag växer oavsett var i landet de verkar. Kanske nya former av socialt företagande. Ett företagande som bygger på skattereduktioner som riktar sig till socialt företagande på landsbygden (BRYT-avdrag). Säg en likande avdragsmodell som RUT och ROT. Kanske att bolagsformen kan vara ideell förening. Att staten står för ett mindre startkapital. Sen kan medlemmar i föreningen (Och alla andra) göra skatteavdrag när de utnyttjar tjänster som föreningen tillhandahåller. BRYT-föreningen skall i huvudsak anställa ungdomar mellan 18-25 år och människor som befinner sig längst bort från arbetsmarknaden.

En kommunal tröskelsektion. En kommunal tjänsteman som lyfter fram de vanligaste lokala effekterna som hindrar samhällsdeltagare. Uppdraget skall vara brett. Här skall fördomar, missförhållanden, segregation, genus, kultur etc vägas in som tröskeleffekter, så att de fortlöpande kan hanteras i vardagen.

Ett nytt lönesystem. Ett system med fler och kortare ingångssteg. Kanske kan BRYT-avdraget kopplas in. BRYT kan också bli en egen reform. En reform som befintliga företag kan anslutas till. Anslutna företag kan ansöka om BRYT-bidrag när de anställer ungdomar och långtidsarbetslösa människor.

Att utforma en ny arbetsmarknadspolitik tar tid. Nya idéer måste bli bra idéer. Jobbet med att skapa vinster som bygger välfärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: