Sveriges nästa statsminister är en kvinna


Alliansens moder heter Maud Olofsson. Alliansen har haft 8 gyllene år med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Men tiden som kommer är långt mer spännande. Det är alltid lätt att övervärdera partiledarens roll i ett politiskt parti. Men alliansens ledande kvinnor lyser av styrka utöver det vanliga.

Skrivande är moderat i själ och hjärta. Men nog är det så att alliansens klart lysande stjärna heter Annie Lööf. Ett gnistrande intellekt, ideologiskt djup och hennes gudabenådade retorik, gör att Annie har en speciell plats i skivandes politiker hjärta.

Ebba Busch Thor är ett tungt namn. Hon är en modern höger politiker som bara växer i aktning. Här finns ett brinnande engagemang, en solklar ledare.

Sen har vi Anna Kinberg Batra. Ett nytt strakt allianskort. Sannolikt Sverige nästkommande statsminister.

Vem som kommer att företräda folkpartiet inför valet 2018 står fortfarande oskrivet. Men nog känns Birgitta Ohlsson som en het kandidat.

Alliansen 2018 kan mycket väl liknas vid ett politikens PSG. Fyra mycket starka kvinnor kommer sannolikt att be om väljarnas förtroende. Ett styrkeförhållande som bäst kan liknas vid ett rödgrönt korp lag som möter alliansens stjärnor.

4 svar

 1. Du använder ‘höger’ om Ebba Busch. Nu kanske jag kan få svar på vad som menas med ‘höger’.

  När ‘höger’ kommer från socialdemokrater och vänsterpartister så låter det som om de menar partier som inte står för demokrati och att människovärdet är absolut.

  I media förekommer ‘höger’ mest i samband med terrorister och nazister.

  Wikipedia kommer fram till att höger är den som anser höga inkomster acceptabla och vänster anser att höga inkomster är på gränsen till kriminella och beror på att utnyttja en maktposition – alltså utsugning.

  Var placerar du Ebba Busch.?

  • För mig är högerpolitik den lilla utsatta människans röst. Frihet som alla kan ta del av. Frihet från överstatlighet och förtryck, även ekonomisk frihet, som låga skatter, ökad makt och handlingskraft till folket. Ett stort samhällsengagemang där alla har ett stort socialt kapital. Värderingar där den fria människan stärks. Det sker genom lag och rätt, försvar, jämställdhet och alla rätt till religionsfrihet.

 2. Sveriges politiska attityd är lättolkad om attityden inte prövas i valtider och med partipolitiska ställningstaganden. Stämningarna gynnar inte en Nordkoreansk stat – även om V inte får mothugg för sina socialistiska ställningstaganden. En skugga ligger över politiken från franska revolutionens tid. Liberalismens frihetsideal påverkad också en vrede hos den mängd människor som led under en privilegierad överhet – kyrklig – rättslig och kapitalistisk. Industrialismen visade vägen bort från ett samhälle av livegna och skapade också idén om proletariatet. Där är vi fortfarande.

  Så fråga i stället: År Sveriges nästa statsminister konservativ – liberal eller socialist?

  Dimman i politiken i dag är att attityden om ägande, en skyddande stat, inte tränger igenom föreställning att rättvisa och jämställdhet bara kan skapas av politiker och inte av medborgarna.

  Ebba Busch har förklarat sig höger, Annie Lööf har förklarat sig liberal.
  Anna Batra Kindberg har förklarat sig pragmatiker, Jan Björklund vill ge åldringar hemlagad mat och Stefan Löfven talar om frihet, jämlikhet och solidaritet och om någon påpekar att det är liberalism så säger han att han är socialist, demokratisk socialist. Men om någon säger att ha vill ha mark, bostäder och produktion kontrollerad av staten och arbetsmarknaden kontrollerad av LO, då förnekar han detta och säger att han är liberal.

  Busch och Lööf är således borgerlighetens hopp därför att de gemensamt har respekten för äganderätten och rättsstaten.

  Alltså precis vad Sverige behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: