Rekordlåg Ränta – Signaler inför blinda ögon


Det finns i stort sett bara två riktigt säkra påståenden om räntan. Den går upp och så går den ner. Den varierar naturligt av en mängd olika orsaker. Just nu är räntan rekordlåg. Det betalas i stort sett för att låna pengar.

Det är ekonomins sätt att berätta för oss människor och företag att det är nu vi skall bygga. Nationalekonomi bör ses ur långa tidsperspektiv. Ur ett 100 år perspektiv har alltid räntan speglat det som bör göras. Tidsperioder där räntan ligger på nivåer mellan 3,5-5,5% är tidsperioder där jobb, företagande, byggande och handel balanserar. Europas och Sveriges folkmängd växer. Bara under de gångna 8 åren har det skapats 350 000 nya jobb. I många av landets mellanstora och mindre städer finns stort behov av skapande och utveckling.

Skrivande likställer dagens låga räntan med kvinnan som lägger håret, tar på det vackraste tänkbara sminket, kortaste möjliga kjolen och den djupaste urringning, i förhoppning om att träffa drömprinsen. Men dagens låga ränta har otur, det verkar som om alla tänkbara beundrare idag är blinda, döva och rörelsehindrade. Få ser den låga räntans raggningsförsök.

Nu verkar dessutom som om regeringen skjuter sig själv i foten ytterligare en gång. Det är inte hushållens skuldsättning som är problemet. Faktum är att det är hushållens skuldsättning som bär landets tillväxt. Medicinen mot en eventuell bostadsbubbla, är nya tankar om samhällsutveckling. Nya visioner om framtidens samhälle.

Dagens obalanserna i ekonomin kommer av ett åldrat tänk om hur samhällen bör byggas. Faktum är att de allra flesta av Sveriges städer ritades under 1600-1700 talet. De skapades under en tid då Sveriges befolkning var en tiondedel av dagens.

Att Sverige snabbt urbaniseras är absolut inte konstigt eller oväntat. Man skulle kunna säga att allt utom byggandet och visionerna i statsbyggnaden har passerar millenniumskiftet. Stefan Ingves öser in nya pengar i systemet. Räntan bara skriker efter visioner och initiativ. Sveriges stora problem är att den rödgröna regeringens politik vill sätta stopp för initiativ och handlingskraft. Höjer skatten på jobb, höjer skatter på bred front. Gör det krångligare att planerna nya byggprojekt, vill istället satsar på åtgärder som stöter ut arbetsföra människor från arbetsmarknaden.

7 svar

 1. Ensam står han där Cervenka. Vilket är skamligt och ett underbetyg för alla ekonomer och experter.

  http://www.svd.se/naringsliv/lugnet-fore-stormen-i-lala-landet-sverige_4514552.svd

  • Hej Peter
   Jag köper problembilden. Men när det kommer till övergripande analys tar det stopp. Problemet är inte skuldsättningen. Problemet ligger i framtida visioner, initiativ och nya jobb. Att vi nu har en rödgrön regering är kanske det absolut största problemet. Sociala reformer i alla ära. Men det som nu behövs är en massiv framtidssatsning där hela samhället tar fart. Vi har inte råd med 800 000 utanförsatta. Vi kan inte gå och slita på gamla stadsbilder från 1600 talet. Det behövs ett Svenskt samhällsbygge i tiden. Ett samhälle som även inkluderar Rumänska tiggare. Socialismen i Sverige har passiviserat våra tanker och visioner. Svensken idag tänker på allt utom det som verkligen behövs. Det behövs att pengarna som trycks upp faktisk kommer till praktisk nytta. Räntan är en sådan tydlig indikation. Sådan är marknadsekonomin. Det gäller bara att tolka signalerna. Låg ränta är en indikation på att för få i samhället bygger och skapar allt för lite. Först när vi bygger och skapar i samma takt som befolkningen växer kommer räntan att stiga.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Njae…att det enbart skulle vara ett problem med en rödgrön regim håller jag inte med om, även om den på intet sätt kommer klara av de problem som hopar sig. Nu saknar du all form av självkritiskt tänkande men lite kul är det att Anders Borg av alla människor nu tar bladet från munnen och erkänner att han varit med att blåsa upp bobubblan och skuldsättningen. Han kan ju säga sanningar och återge verkligheten nu när han fråntagits ansvaret. Sanningen är ju den att under 8 år med firma Reinfeldt&Borg så har den privata skuldsättningen exploderat. Och den fortsätter nu med regimen Löfvén&Anderrsson. Och riksbankschef Ingves eldar på brasan med nyprintade pengar. Hej å hå.

    Bara en dåre kan hävda att skenande skuldsättning inte är något problem. Är du en dåre Roger?

    Jag säger det igen, oavsett om du begriper det eller inte men världen är skuldmättad. Det inneboende systemfelet i penningsystemet (ränta på ränta) gör att systemet inte längre kan bära kostnaderna för skulderna. Om vi nu ska prata visioner så behövs det nya visioner för ett nytt penningsystem. Av det har vi inte sett något vare sig från den förra regimen eller den nuvarande.

   • Hej Peter
    Dåre eller ej, men jag tror inte du förstår min vinkel. Att det finns skulder och mycket likvida medel i rörelse är ett problem, bara om det inte finns drivkrafter att upprätta omsättning. Pengar är ett mått av värden. Bättre än att förfäras om överskuldsättning är att hitta orsak att skapa nya värden, nya värden som återigen går att skuldsätta osv.. osv… Kreditsidan av ekonomin är gaspedalen. Vem som helst kan gasa, men skall det sluta lyckligt behövs en bil av senaste modell med allt vad det för med sig. Idag är det extra gynnsamt att köpa en splitter ny bil och gasa utav bara sjutton.. Om du förstår metaforen 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. ”Vem som helst kan gasa, men skall det sluta lyckligt behövs en bil av senaste modell med allt vad det för med sig.”

  Ptja, ur ett hållbarhetsperspektiv är du naturligtvis helt ute och cyklar. Ur ett skuldsättningsperspektiv vidhåller du alltså att det är finfint att vi fortsätter att handla på kredit och intecknar generationer framåt som blir satta i skuld därför att tokdårar som du krampaktigt håller fast i ett systemfel. Historien lär inte vara nådiga mot dig och dina gelikar 🙂

  Trevlig Valborg!

  • Hej Peter
   Ur ett hållbarhetsperspektiv är den rödgrön politiken en monumental katastrof. Peter Ingves öser ständigt in nya miljarder som inte träffar den fria människans initiativ. En politik som inte gynnar aktivitet devalverar Peter Ingves nytillströmning av likvida medel. Hur många miljarder än Peter Ingves tillför Sveriges ekonomiska system, blir det ändå bara ett slag i luften för de 800 000 utanförsatta. Men så fort en utanförsatt får en ny krona, som för hen ett steg närmare arbetsmarknaden kan denna krona mycket snabbt förvandlas till två, som kan bli tre osv.
   För att detta skall ske måste ett helt nytt samhällstänk sjösättas. Alla initiativ måste belönas. Alla ansträngningar som kan utföras måste omhändertas och införas som ett inslag i stadsplaneringen. Ett samhälle där även Rumänska tiggare har mycket att tillföra samhällsbilden. Jag ser mycket kreativ kraft bakom deras boendeformer i landets parker. För mig skulle denna boendeform mycket väl kunna uppgraderas till stor arkitektur. Helt i linje med ett grönare expansivt initiativrikt liberalt samhälle. Glöm inte var du läste detta först.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”För att detta skall ske måste ett helt nytt samhällstänk sjösättas.”

    För en gångs skull håller jag med dig helt och fullt. Tyvärr så är ditt tankegods hopplöst fastklamrat i ett gammalt tänk. Oavsett rödgrön röra eller blåbrun sörja är denna modeller dömda att misslyckas.

    Som sagt, ett helt nytt samhällstänk måste sjösättas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: