Migration camp


Den fria rörligheten är en av många styrkor det enade Europa lärt sina medborgare att leva med. Studera, jobba, starta företag, handel, semestra etc. Sånt som den fria rörligheten underlättar. Kanske var det så att den fria rörlighetens förespråkare, den skara människor där skrivande ingår, tänkta mycket lite på migrerande tiggare när Sverige en gång ingick i den Europeiska gemenskapen.

Fattigdom kan inte hanteras via lagstiftning. Men den fattige måste ändå stöttas med att följa lag och rätt. Den fria rörligheten är en rättighet som omfattar alla EU-medborgare. Men ett i stort sett enigt Europa har lagar som förbjuder att det växer fram kåkstäder i offentliga parker och i stadsnära grönområden. Om det visar sig vara så att EU-migranter på något sätt är inblandade i koppleri, människohandel eller annan kriminell verksamhet har alla Europas länder en mycket tydlig lagstiftning på dessa områden. En lagstiftning som utmäter kännbara straff till den eller de som tilldöms skuld.

Det behövs en tydlig social reform i Sverige som kan hantera denna sida av den fria rörligheten. Kanske kan allt lösas med ett mycket enkelt förfarande, där den migrerande EU-medborgare som har för avsikt att komma till Sverige och här ägna sig år tiggeri, måste lämna in en ansökan till den kommun där verksamheten är tänkt att utföras. Få sin sak prövad och godkänd av en kommunal Migrationshandläggare. Då vet kommunen exakt hur många tiggare som är aktiva, det finns möjlighet att sörja för boende, barnens utbildning, samt att kunna exkludera eventuellt kriminella element. Båda sidor blir vinnare. Kommunerna slipper utmaningen med riskabla boendeformer i parker och stadsnära skogs/grönområden. Polis och rättssystemet får ett kraftfullt verktyg i kampen mot människohandel och koppleri. Samt EU-migranten får möjlighet till ett första steg där ett bättre liv kan växa fram.

Reformen skulle kunna ligga till grund för en ny typ av boende. En form av instegsboende för EU-migranter.

Reformens namn skulle kunna vara ”Migration camp”.  Enkla boendeformer där allt finns tillgängligt i form av värme, vatten, avlopp och andra sanitära angelägenheter.

Att inte kunna hjälpa alla är en sak. Men ska hjälp kännas bra är det viktigt att verkligen kunna göra skillnad för dem som faktiskt får hjälp. En migrant som sitter fast i människohandel och koppleri får kanske den bästa hjälpen om plågoandarna avlägsnas.

Sverige har både viljan och förmågan att hjälpa fattiga EU-migranter. Men då skall hjälpen kunna sättas in där den är som mest effektiv. Då krävs ett reformarbete där samhällsincitament skapas som kan hantera utmaningen med EU-migranter ur alla perspektiv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: