Nationalismen i alla hjärtan


Nationalism, en form av förlegade samhällssyn som bitvis bär på en hemsk historia. Tanken och idén om nationen som den enande kraft och styrka människor emellan är föråldrad. Den moderna människan säger sig vara Världsmedborgare. Med detta sagt lever vi i en tid där vilsenheten växer. Många upplever rotlöshet. Många människor flyr för sina liv från krig och svält. Många människor flyr från fattigdom och elände.

Många förfäras över att invånare i Rumänien flyr från landets fattigdom med syfte att söka lyckan i Sverige. När frågan kommer på tal i Sveriges inrikespolitiska debatt bollas frågan mellan att handla om att förbjuda tiggeri, till att EU måste skjuta till mera pengar för att stödja Rumäniens bekämpning av fattigdom.

Vad som kom först av hönan och ägget är som bekant en obesvarad fråga. Varje år emigrerar 100 000 tals Rumäner. Landet må vara fattigt, men det finns ingen som tror att landet blir rikare för att landet avbefolkas. Hur många Rumänska migranter som än antar professionen tiggare i Sverige, lär inte Rumäniens konkurrenskraft öka. Kort sagt, Rumänerna har tappat tron på sitt land. Nu är skrivande inte på något sätt så naiv att Nationalism skulle vara Rumäniens enda väg ut ur fattigdom. En nation så väl som en individ kan tappa självförtroendet. Första steget till självförbättring handlar ofta om självinsikt. Vilken självbild Rumänien förmedlar sina invånare är att finna i blicken hos den tiggande EU-migranten. Tom, uppgiven och ibland nästan själlös. Stolthet, framtidstro och dynamik är ord som Rumänens invånare känner som just ord. Att gå från ord till handling finns inte på kartan.

Det finns alltid något att vara stolt över i alla människors liv. Stolthet bär ofta på negativa laddningar. Men att vara stolt över det land där man är född borde vara en mänsklig rättighet. Livet är tufft för alla som lever ett sådant. Alla ställs dagligen inför utmaningar som inte allt för sällan väcker tvivel inför den egna förmågan. Säg den som någon gång under en arbetsvecka inte tvivlar. Tvivel är en naturlig del av livet. Men när tvivel byts ut mot hopplöshet, skadas stoltheten. Det återstår då bara att kapitulera inför verkligheten.

Det är då det behövs högre krafter. Vissa finner kanske styrkan i ett religiöst sammanhang. Sen verkar det finnas något annat som kan gripa in. Det är när stora ledare äntrar arenan. Andra Världskriget hade t ex sin Winston Churchill. Det behövs någon som tar tag i nationalismen på rätt sätt. Förmedlar medmänsklighet, frihet och demokrati på ett trovärdigt sätt. Väcker hopp och framtidstro. Väcker alla människors tro på sig själva som fria starka individer, som kan bygga hållbara långsiktiga samhället. Samhällen som är konkurrenskraftiga nog att försörja och vårda sina medborgare.

Dessa krafter är svaga i länder som t ex Rumänien. Här råder fortfarande den gamla inhumana kommunismens skadeverkningar. Kommunismen berövar människor allt som stärker en människa i ande och själ. Kommunismen är motståndare till religion, kapitalism och frihet. Dessa tre beståndsdelars funktion som är helt avgörande för att en nation och dess befolkning skall känna framtidstro.

Beröva en människa religionsfrihet, kapitalism och frihet, då är avståndet inte långt till att behöva försörja sig som tiggare. En människa som är stolt med sin nation, har jobb, känner sig fri i en demokratisk omgivning är något av det kraftfullaste detta universum har att erbjuda.

 

3 svar

 1. Du börjar så bra med: ” Många upplever rotlöshet. Många människor flyr för sina liv från krig och svält. Många människor flyr från fattigdom och elände.” Den tråden skulle du behållit.

  Det är inte nationalism som skapar krig och svält. Det är maktbegär i olika skepnader. Demokrati kräver nationalism i det avseende att endast stater kan vara demokratiska eftersom demokrati är ett statsskick. Hur ser kampen för demokrati ut?

  Fattigdom och elände skapas av frånvaron av kapitalism. Egendom är första steget. Kanske är det bostaden. Med ägande av bostaden kommer krav på lagfart – möjligheten att sälja och belåna. Med lagfarten kommer en registrerande myndighet. Med den myndigheten kommer kravet på rättssäkerhet – och rättsstaten är där.

  Med demokrati och rättsstat kommer den fria marknadsekonomin och med den kommer avskaffandet av fattigdom och elände.

  Att kräva demokrati av andra och att kräva kapitalism av andra strider mot principen om frihet.

  Vår uppgift är att visa de folk som lever i fattigdom och elände att det finns en möjlighet att ta sig ur. Genom att vara ett exempel som är värt att sträva efter.

  Alltså skall vi se till att vi har en exemplarisk demokrati.
  Alltså skall vi se till att vi har en exemplarisk kapitalism.
  Sedan kommer hela Europa att upptäcka att Sverige verkligen genomför demokrati och kapitalism i verkligheten och inte i en drömvärld.

  Sedan kommer andra att följa efter – ta reda på varför Sverige är ett rättssäkert land som erbjuder sina medborgare frihet och välstånd.

  Så enkelt är det.

  • Hej Kjell
   Jag vill belysa de krafter som lyfter fram det bästa hos människan. Utgångspunkten är att allt börjar med självinsikt. Ska ett land resa sig ur fattigdom typ Rumänien måste det ske i från någon form av lägsta gemsamma nämnare. En bottenplatta. En kraft som får den tiggande EU-migranten att knyta näven och vända hem i syfte att lyfta sitt hemland. Jag lyfte fram liknelsen med hönan och ägget. Det är inte kapitalismen, kommunismen eller någon annan ism som idag ligger i vägen för att komma i gång och utveckla Rumänien. Den rörelsen måste börja inne i alla Rumäners hjärtan..

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Hej Roger
  Vi är alltså på samma spår. Det är ett lands egna invånare som skall lösa problemen..

  Vår insats skall vara att visa att en fungerande demokrati finns, och att en fungerande kapitalism finns. Jag tror att vi har rätt mycket att göra på hemmaplan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: