Socialismen i Sverige hämmar landsbygden


Alla branscher som har burits eller bärs upp subventioner hämmar normal dynamisk utveckling. Socialismen är ett gift. När den finns i händerna hos en människa, slår den inte bara ut individen utan även alla inblandade och dennes efterlevande. Sveriges bönder gjorde ett historiskt felsteg när man under 1900 talets mitt började anamma socialismens principer. Man vände borgerlighetens stolta värdeingar med indivindens frihet, handlingskaft och det fria företagandets principer och anslöt sig i stället till Socialismens dekadens.

Att vi i dag ser mängder med bönder som blir tvungna att lämna sina gårdar, beror inte bara på fallande mjölkpris. Det beror på många fatala misstag som utspelade sig 50 år bakåt i tiden. En tid då Svenska bönder gick samman och bildade stora kolosser som t ex ARLA.

Det som idag utspelar sig är den oundvikliga slutfasen av dessa misstag. Kanske är det så att det värsta inte är alla bönder som tvingas bort från hus och hem. Det värsta är alla brustna visioner. Det är ett oändligt slöseri med mänskliga initiativ. Det finns säkert inte en enda bonde som inte brinner för sitt jobb. Problemet är att många av dagens bönder sitter fast i ett tänk som är hämtat från ett socialistiskt 1900 tals system.

Finns där minsta lilla överlevnadsinstinkt bland dagens unga bönder bör Annie Lööf göras till husgud. Hon står för allt det som dagens unga bönders föräldrar vände ryggen. Hade det Annie Lööf står för regerat Centerpartiet under 1900 talet, kunde Sveriges landsbyggd sett mycket annorlunda ut. Då hade det Svenska jordbruket fått möjlighet att utvecklas i takt med omvärlden. Kanske t.o.m varit Världsledande. Idag har vi istället en konkursmässig landsbygd som helt går i otakt med omvärlden. Mängder med duktiga bönder som tappat hoppet om framtiden.

Vi moderater som stod och viftade med liberlismens vimpel när socialismen dränkte Sverige, kan bara lungt konstatera, att precis de åsikter vi blev hånade för 1975, nu är en bred och smärtsam verklighet.

14 svar

 1. Under de 8 år som alliansen satt vid makten och Eskil Erlandsson (C) var jordbruksminister tvingades 5 000 jordbrukare och mjölkbönder i Sverige sluta vara bönder. Menar du på allvar att det är socialismens fel?

  Vad gjorde alliansen för att förhindra detta?

  • Sänkte skatten. Kapade de interna kostnaderna för att producera Svenska produkter. Nu kommer du att få se vad som händer när de rödgrönas budget träder i kraft. Dyrare att jobba och dyrare drivmedel. Nu kan i stort sett alla landsbygdsföretag som producerar Svenska livsmedel lägga ner verksamheten.

   • Så med sänkta skatter och kapade kostnader försvann 5 000 bönder från kartan under 8 alliansår.. Med andra ord hade ytterligare 2 500 bönder försvunnit om Eskil fått bestämma en mandatperiod till då enligt den Södervallska logiken. Hej å hå.

   • Med rödgrön politik blir det ytterligare minst en nolla. Rödgrön politik bärs upp av nollor i störtsta allmänhet, ingen nämnd, ingen glömd.. 🙂

  • Det hade ut alla perspektiv varit bättre med ett jordbruk som styrdes utifrån små dynamiska enheten som succesivt lärde sig att leva efter devisen; tillgång och efterfrågan. Under 1970 talet betalades ut gigantiska statliga suventioner till mjölk och kött producenter. Vilket ledde till en överproduktion som fick kasseras. Jag tillhörde dem som hånades när jag pratade om frihet och marknadskrafter. Nu händer precis det jag hånades för. Ordagrant sa jag såhär till sossarna 1977. En dag kommer era barn att få betala notan för detta kommunist snack..

 2. Din självgodhet finner inga gränser Roger Södervall!

  Jag tror inte de 5000 bönder som tvingats lägga ner sin verksamhet under alliansåren är särskilt glada. Du tycks tycka det är jätteroligt. Vilket åter visar vilken märklig människosyn du har.

  Vad gäller socialistregimens politik ger jag inte mycket för den men det vore klädsamt om du för en gångs skull kunde erkänna att den sida du står på också kan bedriva usel politik. Bevisligen funkade inte den jordbrukspolitiken. Heller.

  • Du kan såklart fortsätta att blunda inför verkligheten. Eller så kan du ställa dig frågan vad det beror på att det är i Sverige 5000 bönder måste lägga ner sina verksamheter. Utan alliansens skattesänkningar kunde siffran varit 50 000. Men roten till det onda står att finna i att Bönderna anno 1970 föll till föga för socialismens förföriska locktoner. Det är kanske inte svårt att förstå. Bönderna då fick mer betalt för mjöken i produktionsledet än vad priset var i butikerna. Det behövs knappast någon längre ekonomiutbildning för att förstå att någon, någon gång måste betala kalaset. Här kommer ett Margret Thatcher citat; Socialismens dilemma är att till sist måste någon betala som saknar pengar..

   • Du är historielös Roger. Vi vet vad socialismen ställt till med. Inget tvivel om det. Vi vet också vad Thatcher ställde till med. Allt utom du och nyliberaler som Annie Lööf.

    Problematiken kvarstår. Du är glad över att 5000 bönder fått lägga ner sin verksamhet. Du skyller detta på någon annan. Det vinner man inga röster på. Bara så du vet.

   • På goda grunder kan dagens bönder ondgöra sig över sin föregående generationens misstag. Vem som ställde till vad kan alltid diskuteras. Men om Thatcher och Annie regerat Sverige anno 1970, hade vi idag haft rätt andel bönder som prodcerar livsmedel i förhållande till marknadens efterfrågan.

 3. Apropå Thatcher och Annie. Uppmanar dig att se Dokument Utifrån som gick ikväll söndag. Det handlar om det som jag i inlägg efter inlägg du publicerar kommenterar men som du inte tycks ha förmågan eller viljan att ta in. Högafflarnas tid är snart här och du lär hamna på den. Det avgör du själv, faktiskt. Det finns ännu tid att förändra till det bättre men så länge som du och de som anammar den mossiga och fruktlösa teorin om att ”rikedomarna sipprar ner” går vi mot det oundvikliga. Tyvärr.

  http://www.svtplay.se/video/2937890/dokument-utifran-de-superrika/dokument-utifran-de-superrika-avsnitt-2

  • Hej Peter
   Rikedom är inget som bara uppstår. Allt har orsak och verkan. Däremot kan rikedom utebli. Det är något som ni vänsterivrare helt verkar bortse ifrån. Det är först när pengarna tar slut som ni står och viftar med era röda vimplar. Själv gillar jag att jobba. Jag vet att hårt jobb i längden är det enda som skapar nya jobb och i förlängningen välstånd. Borgerliga värderingar under succesivt framväxande frihet med människan i focus.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Som sagt, du har varken vilja eller förmåga att ta in någon annan information än din egen som när allt kommer omkring inte är dina egna tankar utan något du lurats till att tro.

    Ge dig själv en timme och se denna dokumentär om hur inkomstklyftorna uppstår och vad som händer när de blir för stora. Se den och vi kan ha en något intelligentare diskussion, förhoppningsvis. 🙂

    http://www.svtplay.se/video/2937890/de-superrika/dokument-utifran-de-superrika-avsnitt-2

    Och snälla, kan du inte sluta tjafsa om vänster/höger? Det är ju inte det jag talar för/mot.

   • Hej Peter
    Du använder klassisk vänsterretorik. Du förfäras över rikedom. Drivkrafter som skapar rikedom och vinster är den brunn som bygger välfärd och välstånd. Du använder avundsjuka istället för att själv jobba och se till att bli onödigt rik.
    I vänstervärlden är skillnaden mellan rik och fattig mer viktig än att se till att skapa nya jobb, så att den fattige också kan blir rik. Varför inte se möjligheter i stället för att spegla skillnaden mellan rik och fattig som ett gigantiskt problem.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Som sagt, se dokumentären. Det är inte jag som har gjort den…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: