Lånad välfärd


Det talas om en Värld full av orättvisor. Vissa av Jordens invånare äter sig till döds medan vissa av Jordens invånare dör till följd av svält. Att spekulera i termer om rättvisa enbart utifrån förmågan att äta sig mätt för dagen är ur detta perspektiv en balansgång på slak lina. Samtidigt som vi alla vet att det som i väst kallas välfärd, är en skapelse som vilar på ett omfattande system uppbyggt på krediter talas det om en orättvis Värld. Låt säga att hela väst på en dag blev tvunget att nollställa alla krediter. Hur mycket blev då kvar av det vi idag kallar välfärd?

Att kreditgivning är en mycket viktigt del i en öppen fri marknadsekonomi är ställt utom alla rimliga tvivel. Men om en öppen fri ekonomi skall bli långsiktigt hållbar måste jobben och den aktiva delen av samhället prioriteras. Ur detta perspektiv är kollektiva ideologier som socialism och kommunism ett gift. Samhällen måste byggas på sätt som stärker individens frihet och handlingskraft. Varje gång en människa fastnar i ett kollektivt system som beskär frihet och individens handlingskraft uppstår en skuld som belastar samhället. Något som vanligvis måste vägas upp av en kredit.

Ska välfärdssamhället enligt den modell som skapades under 1900 talet överleva in i framtiden, måste individens frihet och handslingskraft stärkas utifrån politiska incitament. Då måste synen om vad som är rättvisa och vad som skapar rättvisa ändras i grunden. Rättvisa handlar då inte om att fördela resurser. Rättvisa handlar då om att så många som möjligt skall vara med och skapa nya resurser. Alltså en helt ny syn om vad som är rättvisa. Mindre focus på befintliga resurser, till förmån för de resurser som ännu inte skapats.

Marknaden är en iskall spelare. Den söker alltid jämvikt. Marknaden vill att tillgång och efterfrågan balanserar utifrån alla perspektiv. Som det är idag luras marknaden att fungera beroende på att samhället ständigt tillför nya krediter. Detta får till effekt att välfärdsmänniskan kan äta mer mat än vad det kostar i energi att producera maten. Vill man vara synisk kan man säga att välfärdskrediter hamnar som bilringar av fett runt välfärdsmänniskan. Precis på samma sätt (Fast tvärt om) drabbas de människor som inte har förmågan att bygga upp ett välfärdssamhälle av svält. Svälten får där samma dödliga effekt som fetman hos välfärdsmänniskan. Ur ett globalt perspektiv handlar detta sannolikt om ett nollsumme spel.

 

Ett svar

  1. ”Marknaden är en iskall spelare. Den söker alltid jämvikt. Marknaden vill att tillgång och efterfrågan balanserar utifrån alla perspektiv”

    Du vägrar släppa sargen och fortsätter leva i villfarelsen att vi har en öppen och fri marknad. Håller med dig att kommunism och socialism är ett gift men att alla skulle ha samma chans på en riggad spelplan är inte bara naivt, det är korkat.

    http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/nasdaq-omx-stams-pa-31-miljoner/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: