Framtiden som vision


1977 kom första filmen (Som egentligen är episod 4) av fem under rubriken Star Wars. Skrivande som då var 13 år, fick en drömsk vision om framtiden. Filmen väckte drömmar i det unga sinnet, om en framtid där i stort sett ingenting var omöjligt. I framtiden skulle det vara fullt möjligt att resa kors och tväst genom universum och fäktas med sablar som såg ut som ficklampor, alla skulle kunna ha sin egen R2D2 etc etc. Idag låter allt detta patetiskt, men då handlade det om blodigt allvar.

Kanske är det så att dagens moderna fria öppna demokratiska Svenska samhälle inte förmår att måla upp bilder om framtiden som attraherar dagens ungdomar. I stället hörs tongångar om fallande skolresultat, ungdoms-arbertslöshet, bostadsbrist och en ökande segregation i samhället.

Frågan vi i dagens vuxenvärld måste ställa oss är hur dagens Han Solo eller Luke Skywalker ser ut. Vilka är dagens ledstjärnor och hjältar? Vilka människor idag är aktiva med att skapa de visioner som bygger framtidsdrömmar i ungdomars sinnen? Vilka människor förmår att väcka drömmar om en framtid där allt är möjligt.

Faktum är att många av dagen filmer har ett apokalyptiskt tema. Politiker som ständigt jobbar med samhällsproblem, växthuseffekter, missförhållanden etc etc. Det är lätt att få känslan av att det fria öppna demokratiska samhället inte har någon framtid att erbjuda sina unga. Här finns ingen Han Solo, som med sin ljussabel kan kliva in och ställa allt till rätta. Det är då det skapas ett underlag för extremism. Här växer enkla lösningar fram till mycket avancerade samhällsproblem. Lättbergripligt för alla. Alla har en chans att hänga med. Här krävs inga djupa insikter eller medkänsla. Här skapas strider som inte finns. Här grävs skyttegravar utan att det finns en strid. Här kan alla ansluta sig och uppleva känslan av att vara Han Solo.

Skrivande har en mycket tydlig uppfattning om vad allt detta beror på. Världen och Världsordningen kommer ifrån en ideologisk tidsanda. 1900 talet präglades av att stora övergripande ideologier skulle rädda mänskligheten. Idag vet vi att allt detta bara var högtravade drömmar, helt utan någon som helst verklighets anpassning. Allt fler börjar förstå att 1900 talets retorik om t ex socialism och kommunism bara var och är tomt prat. Det finns inga stora övergipande krafter som är avsedda att rädda mänskligheten förutom alla människors egna förmåga. Något som absolut inte kommer som en överraskning för skrivande. Skrivande har alltid haft tron på att tiden kommer för ett uppvaknande ur socialismens villfarelser. Sanningen är nog den att det är här samhället nu står och stampar.

Nu handlar det om att skapa visioner om framtiden. Det är skrivandes fulla och fasta övertygelse att alla har en Luke Skywalker inombords. Det handlar om att låta våra ungdomar förstå att det är så det ligger till. Innan locktoner från IS, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Revolutionär kommunistisk ungdom etc når fram till våra ungdomar.

 

30 svar

 1. Du får ursäkta men någon Han Solo är du inte.

  Faktum är att demokratiutvecklingen i världen går bakåt. Stater blir allt mer totalitära och går mot att bli polisstater, som exemplevis USA. Eller så går de mot att bli rena diktaturer som Tsar Putins Ryssland.

  Det är galenskap att tro att något annat än social och ekonomisk demokrati och rättvisa kan få mänskligheten att blomstra och gå vidare ur det paradigmskifte som vi befinner oss i detta nu.

  Att som du tillbe ett döende system där 85 personer äger mer än vad 3 miljarder människor gör tillsammans gör att du mer liknar Dart Vader än Han Solo…

  • Hej Peter
   Problemet är inte frihet, öppenhet och demokrati. Utmaningen består i att ungdomar skall tro på det fria öppna samhället och se vilka enorma möjligheter som väntar på den som förtsätter att kämpa för sin och samhällets frihet.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Men problemet är att det fria, öppna samhället är inte något som gäller för alla. Varför alla filmer är mörka i sin framtidsvision är för att framtiden för de flesta är mörk för att inte tala om mycket mörk.
  Några ex. Växthusefekten, robotiseringen. globaliseringen, växande klyftor i samhället, invandringen, arbetslösheten och integrasionen för att ta några saker, det finns säkert fler, vad vet jag?

  • Hej Christer
   Varför tycker du att frihet och demokrati inte gäller alla i Sverige?

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. På grund av de växande klyftorna i samhället och den utslagning av människor som den medför.

  • Frihet och demokratin påverkas inte av samhällsklyftor och utslagning. I Sverige är frihet och demokrati samma sak oavsett var du befinner dig. Men här finns ett förhållande. Alla kan påverka sin grad av frihet. Det handlar om en känsla. Känner man sig fri, har man större frihet. Känner man sig ofri har man mindre frihet. Alla kan påverka sin förmåga att skapa sin egen frihet. Även du..:)

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”…det handlar om en känsla”. Suck.

    Så om 1 procent äger all världens tillgångar så menar du på allvar att jag kan påverka min egen förmåga att skapa min egen frihet? Jao…på ett sätt har du rätt men det kräver att jag tar fram högaffeln och bringar lite ”rättvisa”.

    Som sagt, du tillber ett system som skapar klyftor och orättvisor och därför är du mer lik Darth Vader än Han Solo.

   • Hej Peter
    Jag tror att vi ser samma utmaning, men speglar denna utmaning ur olika perspektiv. Du är färgad av 1900 talets röda era. Då det var PK att kritisera allt som skapar värden. Den tiden då dv olika typer av statsskick skulla skapa en rättvis värld. Då som nu är jag motståndare till allt sådant. Jag tror på den fria individens oändliga kraft. Här har vi antagligen den ideologiska skillnaden oss emellan. Du vill använda högaffeln till att skipa rättvisa. Jag vill använda högaffeln till att skapa värden.. Varför inte hässja hö.. Om du nu vet vad det är 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Vi är inte från samma planet! Det är så att den mäktige och en oftast rika bestämmer frihetens gränser för den medellösa. Om du tror att alla har samma chanse i livet att förverkliga sin frihet är du blåögd, för att inte säga mycket blåögd. Vad övrig så tror jag på demokrati men jag tror inte på att alla har samma frihet.

   • Hej Christer
    Makt är att kunna hantera sin frihet. I Sverige är alla fria att tycka, tänka och agera. Problemet är att många inte klarar av att utnyttja sin frihet, utan stirrar sig blind på människor som förstår att berika sig genom att utnyttja sin frihet. Föregående rad skulle mycket väl kunna sammanfatta andemeningen med socialism. Den som känner sig fri, ser ingen skillnad mellan rik och fattig, bara möjligheter.. 🙂

    Hälsningar
    Roger Södevall

 4. Varje gång din argumentation tryter tar du fram det röda skynket och viftar frenetiskt med armarna.

  Du erkänner dig alltså som lydslav till de 1 procent som styr och påverkar ditt eget liv och du lägger dig platt och tillåter dig själv att bli och vara ägd.

  Vid närmare eftertanke är du ingen Darth Vader utan mer en Stormtrooper som lydigt tjänar sin herre och låter dig bli utnyttjad. Eller om vi ska stanna kvar på jorden liknar du mer en vilsen Bud Fox i filmen Wall Street som ser Gordon Gekko som den store guden att följa.

  Ett citat från Gordon Gekko ur filmen Wall Street (1987)

  ”I create nothing, I own”

  Där har du dina herrar, de skapar inga ”värden” som du påstår. De skapar rikedom och ägande. Åt sig själva. Myten att rikedomarna sipprar ner till oss andra är en myt, en saga som du inte vill släppa.

  • Hej Peter
   Du är ett offer beroende på dina röda tankegångar. Du stirrar dig blind på de som skapar och äger, istället för att själv aktivt skapa din frihet. Gordon Gekko gör det som du och alla andra som uppbär en röd tankevärld borde vara bättre på att göra, skapa frihet, skapa vär(l)den.
   Alla kan skapa frihet, alla kan skapa värden. Det handlar om att ha ett fritt öppet sinnelag, jobba hårt och glömma allt vad kommunism och socialism står för.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Som sagt, när din argumentation tryter viftar du med det röda skynket. Gång på gång. Pajas.

    Gordon Gekko skapar ingen frihet. Inte åt dig, inte åt mig. Det enda han skapar är makt och rikedom åt sig själv. På andras bekostnad. Du fattar verkligen inte det va? Du älskar verkligen att 85 personer äger mer än vad 3 miljarder människor tillsammans gör? Du anser verkligen det är frihet och rättvisa på riktigt va?

    Och för femtioelfte gången (är du svagbegåvad på riktigt?) Sluta påstå att jag skulle vara offer för röda tankegångar. Jag vet vad kommunismen gjorde mot min morfar i Tallin under kriget. En enkel biljett till Gulag. Jag hatar kommunism mer än vad du gör. Jag hatar också den rovdjurskapitalism som föder och göder figurer som Gordon Gekko.

   • Hej Peter
    Gordon Gekko finns för att du gör det enkelt för honom. I stället bör du försvåra för Gordon genom att själv köra i gång och skapa din frihet. Plocka fram rovdjurskapitalisten inom dig och lev ut i dina lustar, istället för att sitta och krama dina röda tankar… 🙂 Du är dina tankar… 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 5. På vilket sätt blir världen bättre om jag blir en rovdjurskapitalist?

  På vilket sätt gör du det svårt för Gordon Gekko?

  • Hej Peter
   Bara du sitter inne med svaren? 🙂 Världen väntar.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Eftersom du VET att jag har en helt annan åsikt så är det faktiskt du som får svara på frågorna. (jag antar att du inte kan svara)

    Så:

    På vilket sätt blir världen bättre om jag blir en rovdjurskapitalist?
    På vilket sätt gör du det svårt för Gordon Gekko?

 6. Makt är att kunna hantera sin frihet. Ja, nog kan det ligga en sanning i det men problemet är att inte har samma möjlighet att hantera sin frihet, eller snarare det är ett fåtal som kan det. För jag kan inte för mitt liv förstå hur du kan tro att en arbetslös familjeförsörjare har samma möjligheter som en av de 85. Frihet är dessutom inte en känsla, det är dina möjligheter att kunna välja mellan olika alternativ.
  Ja, visst får vi tänka och tycka som vi vill, men vad har det för betydelse om det inte på något sätt kan påverka samhället, vilket är skillnaden mot någon av de 85 som kan köpa tidningar och tv kanaler för att få fram sina åsikter eller för att inte tala om politiker och andra makthavare som även dom kan köpas på olika sätt.
  Nog nu för denna gång
  Ha det

  • Hej Christer
   Finns det någon i Sverige som är undantagen från grundlagens syn på alla Svenska medborgares rätt till frihet?

   Hälsningar
   Roger Södervall

 7. Nej, men det innebär inte att alla har samma möjlighet i livet.
  Tror du verkligen att möjligheterna i livet är lika för alla. Tror du att alla har samma valmöjligheter och om inte, vad är det som begränsar deras frihet.

  • Hej Christer
   Här är det viktigt att skilja på äpplen och päron. Alla i Sverige har samma frihet. Ur frihetsperspektivet är alla i Sverige 100% jämlika.
   Sen när det kommer till förutsättningar i form av kunskap, färdigheter, drivkrafter, familj och resurser så finns såklart skillnader. Jag vill verkligen framhålla just detta. Livet har lärt mig att många i Sverige har förbluffande svårt att hantera sin frihet…

   Hälsningar
   Roger Södervall

 8. Nu kommer vi till pudelns kärna, det är klasstillhörighet. Det är en illusion att tro på allas lika chans då det är så stora skillnader i förutsättningar. Vad du blir bestäms redan i vaggan,

 9. Självklart har Berra i Skövde en smula svårare att ta sig fram i livet och förverkliga sig själv och sina drömmar jämfört med Carl Philip vars klass Roger Södervall knäböjer inför…

  • Hej Peter
   Jag knäböjer inte inför Carl Philip som person. Jag knäböjer inför det Carl Philip företräder. Monarkins uppgift är att förstärka allt människligt som är positivt och lyfta fram sånt som bygger samhället starkt, samt det viktigaste av allt, försvara alla människors rätt till frihet.. 🙂
   Ska jag vara ärlig så tror jag inte på samhällsklasser(Bara ytterligare en av Karl Marx många sinnessjuka ideer). Jag tror på människans frihet och den fria människans oändliga möjligheter.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Äntligen erkänner du dig för vad du är! En knäböjande tjänare inför överheten där du som den ickedemokrat du nu erkänner dig vara är för ärvd makt och att den ärvda makten ska vidmakthållas av undersåtar som genom skattemedel förser socialbidragstagare som exempelvis Carl Philip och hela hans fina familj att leva lyckliga i resten av sina liv.

    Fullständigt obegripligt att du som påstår dig vara liberal, för demokrati och frihet frivilligt knäböjer utan att ifrågasätta det som trycker ner dig!

   • Hej Peter
    Så blir du får att du fastnat i Karl Marx förvirrade tankeväld. En sur och bitter gammal gubbe 😦
    Vi som tror på vår förmåga och känner oss redo att varje dag skapa vår frihet utifrån vår förmåga och position i livet, finner något så konstigt som glädje och tillfredsställelse, oavsett hur stora skulder alla Världens länder än bär på. Oavsett Carl Philips alla förmåner. Skulle dock kunna tänka mig att låna en av hans förmåner, Sofia 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Nu är det så att ideen om klasstillhörighet skapades av överklassen. Det var ex. förbjudet för lägre klasser att klä sig över sin klass. Därav uttrycket ”klä sig i lånta fjädrar”, Det var dessutom reglerat i lag vilken klädsel som fick bäras av lägre klasser. Dessutom stod det i polisens handbok att deras uppgift var att skydda bättre folk mot sämre. Det togs bort först på 30-talet om jag kommer ihåg rätt.(Dock är jag inte säker på ordalydelsen men däremot innebörden)
    Så, nej det var inte Karl Marx ursprungsidee utan Klassbegreppet var redan uppfunnet av just det, överklassen.

   • Hej Christer
    Detta är en efterhandskonstruktion. Det var Karl Marx som mycket skickligt sålde in idén om att demonisera en s.k. överklass. Karl Marx, som bevisligen var sinnessjuk, kunde inte hantera tanken att alla människor faktiskt är olika. Hela mänskligheten är uppbyggd kring tanken att alla faktiskt är olika och har olika förutsättningar. Det har aldrig hänt och kommer aldrig att ske, att alla människor blir lika. Skillnaderna är mycket viktiga och skall behandlas med stor respekt. Det är så ett fritt samhälle växer sig starkt. Att alla känner sig unika och förstår att friheten är allas och kan användas till att stärka sitt och alla andras liv.
    Speglar man däremot hela mänskligheten över ett större antal generationer, så är de s.k. klasstillhörigheterna ungefär jämt fördelade med några få undantag. Går man längre öster ut rullade huvudena ganska friskt i de övre samhällskikten, och fortfarande så gör! Det är väl i stort sett bara i norra Europa /Spanien är kanske ett undantag/ som vi har tronföljd inom samma familj. Faktum är att det är nog ganska unikt som i Sverige, där samma familj bär tronföljden i 200 år.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 10. euuw…du blir bara märkligare och märkligare för varje kommentar. Du ser alltså Sofia som en förmån? Jeez. Tveksamt om Sofia är intresserad av gubbslem…

  Nå, jag är varken bitter eller Karl Marx-fan. En sak vet jag med mig och det är att jag aldrig någonsin kommer knäböja för överheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: