Nationen Sveriges dag


Nationalism som enande kraft människor emellan är en urgammal konstruktion. Under Kungen och fanan samlades folket under tider av svält och krig. För stora delar av människor som befolkat Sverige genom alla tider hade det handlat om just svält och krig. Nationalstaten är en grym konstruktion som vilar på död, svält och missförhållanden och alla tänkbara svåra omständigheter. Men på något sätt har idén överlevt. Inte bara överlevt, utan lever ett vitalt liv och frodas på alla tänkbara fronter.

Vad är det då som lockar fram lust att fira nationen på dennes dag? Här finns nog inget entydligt svar. Men nog finns ett svar? För visst finns något som är Svenskt? Eller…

Det behövs nog en omformulering. ”Visst finns sånt som många tror är Svenskt.” I stort sett allt som idag räknas som Svenskt är lånegods. Potatis, kåldolmar, köttbullar, korv, järnhantering, bronsgjuteri, cement, rödfärg med järnoxid som pigment, mode, musik etc, är lånegods från början till slut. Sverige har t.o.m importerat tankar från en Fransk general som möjliggjort att landet fått uppleva 200 år av fred. Om några år kommer kanske t.o.m Tacos att räknas som en Svensk nationalrätt.

Ska man hitta sånt som verkligen är Svenskt får man söka sig till Samernas kultur. Faktum är att Samerna är Sverige. I stort sett helt utan inverkan från omvärlden, lever och verkar Samerna idag på många sätt så som de ursprungliga Svenskarna levde i mänsklighetens begynnelse. Samerna målar inte sina stugor röda med vita knutar. Samerna gjuter inte kanoner i järn. Samerna bygger sällan hus i betong. Äter sällan Kåldolmar. Samerna influreras sällan av mode från Frankrike. I mindre utsträckning inspirerats av musik från USA och England.

Vad som utöver Samernas kultur som är genuint Svenskt är svårt att peka på. Någon kan kanske påstå att dragspel och fiol, som ibland kallas folkmusik är något som vilar djupt i den Svenska folksjälen. Men dragspel och fiol är lånegods från de centrala delarna av Europa. Sannolikt var det så att denna musikstil kom till Sverige via resande folk under 1500-1600 talet. Att detta resande folk var Romer är säkert inte allt för vågad gissning.

Just de kulturella likheterna mellan södra Sverige och länder som Schweitz, Österrike etc är spännande. Att det var de s.k. Goterna som skapade kulturen i södra Sverige är en teori som är väl värd att prova. Folket utan eget land som sökte och hittade ett i den kalla Norden. Kanske var det så att Goterna i själva verket var det folk som gick till den Svenska historien som Vikingarna.

Det som är extra intressant med denna teori, är att tiden då Goterna kan tänkas invandrat till Sverige kallas folkvandringstiden. Likheterna med Sveriges utveckling idag är slående. Kanske blir det så att om några hundra år kommer dagens flyktingströmmar norrut att kallas den moderna/eller den andra folkvandringstiden.

Vad som blir effekten av denna tid kan tänkas bli ungefär samma som förra gången det begav sig att folk började vandra norrut. Den gamla Gotkulturen kommer att blandas med kulturerna österut. Eller, blir det kanske så att Samerna börjar att återerövra sitt land. Eller, kanske en mix. Gotkulturen, österns alla kulturer och Samernas i en mångfasiterad blandning. Snacka om att det hade gnistrat om 6 juni under dessa omständigheter…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: