Fri frihandel mellan EU och USA


Handel och utbyte av tjänster är de krafter som bär upp mänskligheten. När varor och tjänster byter ägrare genereras värden. Hela idén med ett enat Europa bygger bl a på möjligheten att förnkla gränsöverskridande handel med varor och tjänster. Som bekant omgärdas frihandel med stora utmaningar. En effekt av frihandel är t ex att miljöpåverkan. Miljöfarliga produkter tillverkas i länder där det saknas relavanta miljölagar och på så sätt flyttar miljöförstöringen till länder som är under utveckling.

Ett frihandels avtal mellan EU och USA är en unik möjlighet. TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) är något som har möjlighet att lyfta Världen till nästa nivå. Här är det viktigt att socialisterna och de gröna grupperna i EU förmår att lyfta upp blicken från deras ideologiska böcker. Frihandel är en grundförutsättning. Villkoren som skall styra handeln är en möjlighet.

Handel sker vanligtvis mellan företag som är aktiva på fria marknader. Det är tillgång och efterfrågan som bestämmer vilka varor och tjänster som skall omfattas av handeln. Här har vi grundbulten i frihandel. Skall ett fritt frihandelsavtal kunna slutas mellan EU och USA måste trösklarna vara låga.

Idag är skillnaderna mellan EU och USA stora. Ett frihandelsavtal kan verkligen göra skillnad. Det är i stort sett omöjligt att idag sitta på olika sidor om förhandlingsbordet och ”kohandla” om frågor som GMO, Antibitika resistens etc, om det inte först blir verkstad av alla förhandlingar.

Idag ser verkligheten ut på ett visst sätt. Vi vet att många djuruppfödare i USA använder regelbunden tillförsel av Antibiotika i sina verksamheter. Vad som är klarlagt kring GMO (Genmodifierade grödor) är ett ständigt pågående akademiskt gräl.

Sanningen är nog den att EU,s konsumenter mycket snabbt skulle vända kött från USA ryggen. Så länge frågan om GMO hänger i luften, finns risk att produkter med ingredienser som innehåller GMO går samma öde tillmötes.

Sanningen är den att ett land som Sverige har mycket som kan vara intressant för USA. Här finns tankar om hur ett välfärdssamhälle kan byggas långsiktigt. Vi har mer än god djurhållning och giftfri ekologisk livsmedelsframställning som kan vara av intresse för ett land som USA. Sverige har också mycket annat att lära av USA. Sverige behöver t ex väckas upp ur välfärdsslummern.

TTIP är en vinn-vinn situation för EU. Om nu Barack Obama vill ha frihandel mellan USA och EU finns 1000 orsaker för EU att skaka hand med honom. Men Barack Obamas motiv till att vilja utveckla frihandel med EU är än mer intressant. Vad har Europa som lockar Barack Obama? Svaret på frågan är långsiktig hållbarhet. Europa har lyckats med att förena frihandel och marknadskrafter med långsiktiga hållbarhetsmått. Något som USA inte ens är i närheten av att klara av. Klarar inte ett samhälle av att möta framtiden spelar dollartecknet ingen som helst roll.

Mycket talar för att Barack Obama är en president som står med mössan i hand. Visserligen håller han det Amerikanska stjärnbanerat högt och stolt. Men bakom denna fasad finns en skärrad president. Barack behöver Europa mer än vad Europa behöver USA.  Det handlar bara om att EU,s förhandlare skall inse att det är så här det ligger till…

 

 

 

Ett svar

 1. Vad Obama skulle se för intressant med Europa har jag svårt att se. En kontinent skuldsatt upp över öronen och med sociala oroligheter i snart sagt varje land

  Lite sifferexcercis:

  Så här stora lån måste världens viktigaste ekonomier omfinansiera i år:
  Landet och skuld (miljarder dollar)

  Japan: 3000
  USA: 2783
  Italien: 428
  Frankrike: 367
  Tyskland: 285
  Kanada: 221
  Brasilien: 169
  Storbritannien: 165
  Kina: 121
  Indien: 57
  Ryssland: 13

  De största och viktigaste ekonomierna har lån om 7 600 miljarder dollar som nu ska omfinansieras. Den som har den minsta begåvning vet vad ränta på ränta innebär. Faktum är att världen idag är så skuldsatt att skulderna aldrig någonsin kan betalas tillbaka. Tiotusenkronorsfrågan alla borde ställa sig: Till vem är vi skyldiga?

  Om detta kan du ju fundera på i en minut eller två. I morgon torsdag börjar det europeiska kaoset på allvar då Grexit blir faktum. Och Putin har bestämt sig för att fixa fram fler nukes.

  Jag är givetvis för frihandel men inte på människors bekostnad och till fördel för företag som exempelvis Monsanto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: