Vinstuttag i välfärden


Med privat vård, skola och omsorg ser de rödgröna partierna ett problem med vinstuttag. Med offentigt driven vård, skola och omsorg består problematiken av växande underskott.

Det sägs att valfrihet har ett pris. Men priset för att inte behöva välja, har inte ens varit uppe i debatten om valfrihet och vinstuttag i välfärden.

Kanske behövs nya perspektiv för att kunna skapa en balanserad debatt i ämnet. Att privata aktörer klarar av att plocka ut vinst ur samma verksamheter, som när de drivs i offentlig regi går med förlust och genererar stora underskott är anmärkningsvärt.

Nu säger säkert många att det beror på bemaningstäthet etc. Men så är tydligen inte fallet. Variationerna i bemaningstäthet är ungefär likvärdig mellan offentlig och privat regi sett över hela landet.

Varför offenlig vård, skola och omsorg genererar underskott och privata utövare i välfärdssektorn genererar vinst är en ytterst intressant fråga. Kan svaret vara så enkelt att privat vård, skola och omsorg helt enkelt är bättre? När vårdtagaren själv får välja, väljs det alternativ som är bäst.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: