Arbetslöshetspartiet socialdemokraternas utslagningspolitik


I dag skall socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén tala i Almedalen. Förhandstipsen pekar på att talet skall behandla frågan om jobben, och hur nya jobb skall växa fram.

Dagens socialdemokrater vill få denna fråga att låta enkel och förklara politikens innebörd ur ett helikopterperspektiv. Men sanningen är den att innovtionskatapulter och en arbetsmarknadskansler inte skapar några nya jobb. Dagens rödgröna arbetsmarknadspolitik är en blåkopia av socialdemokraternas utslagningspolitik som praktiserades under 1990 talet och 2000 talets inledning. En S-politik som tvingade fram en utslagningskarusell, med ett enda mål och det var att hålla arbetslöshetsiffrorna på en anständig nivå. Man gick t.o.m. så långt att det söktes vetenskapligt stöd för denna politik i ekonomen John Maynard Keynes vilsna teorier om att arbetslöshet är bra för samhällsekonomin.

I takt med att utslagningen ständigt byggde upp ett växande utanförskap, sinade Sveriges statsfinanser. Vilket fick till följd att Göran Persson (Som då var Socialdemokraternas paritledare och tillika Sveriges statsminster) var tvungen att genomföra stora nedskärningar i vård, skola och omsorg. Faktum är att Sverige då var inne i en mycket allvarlig ekonomisk situation, det var så allvarligt att långivare började ställa krav på Sveriges reformer. Visserligen ett mycket mindre problematiskt lägen än den utveckling vi idag ser i Grekland. Men låt säga att Alliansens jobbpolitik inte vunnit valet 2006, kunde Sverige mycket väl idag delat ett öde som påminner om Greklands situation.

Det är mot denna bakgrund socialdemokraternas s.k. nya jobbpolitik skall bedömmas. Vad är nytt med dagens socialdemokratiska jobbpolitik, som skall leda till något annat än en ny utslagningskarusell och nya skenande underskott i statsfinanserna?

Klarar Stefan Löfvén av att svara på denna fråga? Än så länge har han misslyckats…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: