Miljöpartiet – De rödgröna


Det arga oppositionspartiet med hög svansföring i miljöfrågor har nu landat på buken. Slår in redan öppnade dörrar i skolfrågor. Språkrör inte bara väljer miljöfarlig färg till sin båt, utan även väljer att  hitta kryphål i lagtexten, för att kunna fortsätta använda miljöfarlig färg till sin båt. etc.

Frågan är hur många röster detta parti fått 2014 om dagens rödgröna röra varit presenterad före valdagen? En fråga som aldrig kommer att kunna besvaras. Men nog är det så att miljöpartiet i grunden är ett reaktionärt parti, som i långa stycken bär fram intressanta miljöfrågor. Men varför väljer man ett så tydligt vänsterperspektiv? Om nu partiet verkligen har ambitioner att värna miljön, varför då välja att följa socialismen, som systematiskt är inbladat i alla tänkbara typer av miljöförstörelse.

Miljöpartiet av idag är inget annat än ett ideologsikt hopkok. Att paritets språkrör ofta trampar på minor, beror till stor del på en politik som inte är fullt ut genomtänkt. Att vara en engagerad aktivist som vill något, för att sen ta steget fullt ut och säga sig kunna ta ansvar kräver förmåga. En förmåga som inte allt för sällan lyser med sin frånvaro när det kommer till Miljöpartiet.

I dag är det mycket som talar för att miljöpartiet tappat sin profil. Visar ingen som helst integritet. Säljer sig konstant till högsbjudande. Ovanpå allt detta utförs pinsamma försök att utforma skolpolitik. Gustav Fridolins tal i Almedalen bär på högsta tänkbara skämskudde varning. Hans tal saknar helt ett övergripande perspektiv. Han väljer att enbart lyfta den Svenska skolan utifrån ett resultatbaserat perspektiv. Det är faktiskt så att skolresultaten i Sverige alltid vandrat upp och ner. Tittar man lite närmare på en undersökning som t ex PISA, syns tydligt att de stora förändringarna är att tjejer klara skolan bättre idag än för 20 år sedan. Så finns där en ganska stor grupp som klarar sig sämre och det är ungdomar med ett annat modersmål än Svenska. Tittar man på ungdomar födda i Sverige finns inga stora förändringar, men där finns små förändringar och det är till det bättre. Med andra ord, vi ser nu att alliansens förändringar av den Svenska skolan börjar få genomslag. Det tar tid och måste få tid att vända skolresultat. Den Svenska skolan är en stor verksamhet som med rätta måste få några år på sig att s.a.s. växa in i den nya kostymen. Att ungdomar med ett annat modersmål än Svenska har det jobbigt i skolan är så klart inte bra. Kanske är det så att denna utmaning vilar på betydligt fler områden än enbart inom skolpolitiken.

Det är svårt att bedöma Gustav Fridolin och Åsa Romsons förmågor som politiker. Men visst lyser naivitetens lampa. Här läser man texter utan att först skapa sig en verklighetsbild. Här vill man skapa verkligheten utifrån det som vid en första anblick känns rätt. Väldigt sällan utformas en framgångsrik politik på detta sätt. Sanningen är den att politik som verkligen är rätt och leder ett land i rätt riktning känns ofta fel och gör ont när den skall genomföras.

Det är omöjligt att argumentera emot viljan att skapa en ren miljö. Men hur en ren miljö skapas är ett område för debatt och åsiktsåtskillnader. Hela den Svenska välfärden bygger på tillväxt. Att tillväxt skräpar ner miljön är ett faktum som säkert alla kan ta till sig och dela. Därmed inte sagt att en lägre tillväxt per automatik leder till en renare miljö. Problemet här är det Globala perspektivet. Alla länder som idag är på väg att bli industrialiserade drömmer om att skapa ett samhälle likt det Svenska samhället. Skapa en industri/företagande som kan bära upp en välfärdsnation. Sanningen är den att Sverige var en miljöbov under denna process. Det finns ingen genväg. Alla länder som har ambitionen att bygga upp en välfärd, måste till viss del vara miljöbovar.

Det går sällan ”hand i hand” att vara en naiv miljöaktivist och samtidigt kunna utföra något som verkligen räddar och bevarar miljön. Att rädda och värna miljön handlar om pragmatism, innovation och frihet. Att källsortera sopor handlar mycket lite om att rädda och värna miljön. Grundbulten vid skapandet av en ren miljö handalar alltid om ett samhällsbygge som generar tillväxt. Det är först då det finns underlag för skapandet av innovationer som möjliggör en ren miljö. Det är när pragmatismen tillåts vara med när välfärden skapas som det finns möjlighet att samtidigt värna miljön. Men framför allt måste det finns frihet, först då skapas de nya företag som generar vinster utifrån var allt detta kan skapas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: