Höjda löner i offentlig sektor


Ett gammalt arv från tiden då Göran Persson och socialdemokraterna körde Sveriges ekonomi i botten, är att offentlig sektor inte får kosta något. Under parollen gärna en stor stat, så länge den är gratis, regerade socialdemokraterna Sverige in i 2000 talet. Detta grundtänk skapade en grå välfärd med nedskärningar, stressade medarbetare som bar på en uppgiven attityd till sina jobb. Sannolikt grundlade detta tänk begrepp som utbrändhet, att gå in i väggen och stressrelaterade psykosomatiska sjukdomar.

Åtta år med borgerlig politik har inneburit att välfärden fått rekordstora tillskott av ekonomiska resurser. Debatten ”rullar” vidare om hur skolans resultat skall vändas, bristen av sjuksköterskor och läkare bara växer etc. Detaljer bollas hit och dit. Men den stora frågan kvarstår. Hur skapas en positiv attityd till att jobba i offentlig sektor?

Sverige behöver en omfattande reform under rubriken ”En lysande karriär i offentlig sektor” ed. En reform som går till botten med hur resurser hanteras i offentlig sektor. River upp hela den gamla synen på lönesättning och personalpolitik. Går det att banta den administrativa sidan(Så här i IT-åldern borde detta inte vara något större problem)? Hur mycket kostar egentligen stafettläkarna? Vad kostar det när det saknas sjuksköterskor? Hur mår en lärare med en ingångslön av 19 900 kr/månad? etc.

Idag är den offentliga sektorn en ”dumpare” av löner. Får man inte jobb någon annan stan får man ta ”smulorna” som erbjuds i det offentliga.

Hela den offentliga skutan måste vända. Hitta en ny kurs. Den offentliga skutan skall inte befolkas av grå kuggar, utan av starka fria kreativa medarbetare som bär på en positiv bild av framtiden.

Att reducera denna fråga till att enbart handla om löner och lönebilder är såklart att förenkla och generalisera i överkant. Men ett första steg till att bygga upp en ny attityd till att jobba i offentlig sektor är att kunna erbjuda högre löner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: