Klimatbluffen


Alla kulturer har alltid skapat sina egna unika domedagsteorier. Denna tid är inget undantag. Bara det att denna tids relativa upplysning kräver något mera än att hota med att himlen skall ramla ner, kan mycket väl vara orsaken till att myten om klimathotet vuxit fram.

Metaforen om domedagen har sin speciella uppgift att bära. Den är en påminnelse om att allt är förgängligt och inget är skapat för att existera i alla oändlighet.

Alla kulturer kommer till den tidpunkt då ramarna för kulterns möjlighet att växa är på väg att passeras. Kanske är det så att det går att räkna in hela Jordklotet som en enda kultur. Tidigare har hela denna process varit självreglerande. Jorden har sett många olika kulturer som Hunner, Romare, Maja etc. Alla har blommat och försvunnit. Men idag är det många som tycker sig kunna se att berättelsen om Harmageddon kommer att besannas.  Att slutet är nära, att yttersta dagen närmar sig.

Tunga vetenskapsmän och kvinnor sätter sin heder i pant bakom teorier om global uppvärmning och klimat-förändringar till det sämre.

Många ord, många teorier. Men sanningar lyser med sin frånvaro. Kanske är det så att Harmageddon är feltolkat. Rädslan för undergång handlar om rädslan att möta rädslor. I takt med att en kultur växer, skapas mer och mer komplicerade omständigheter för kulturens hållbarhet. Varje ny människa som vill leva i en s.k. högstående kultur skapar ett underskott. Det goda livet har en prislapp. En prislapp i form av ekonomi, miljö och sociala faktorer. Denna prislapp belastar samvetet. Samvetet är en generator som skapar rädslor på löpande band.

Harmageddon skapades kanske för att understödja tankar om långsiktigt hållbarhet. Harmageddon riktas mot människans samvete i syfte att väcka rädslor till liv. Harmageddon vill att vi skall plocka fram liket ur garderoben innan vi blir liket i garderoben. Möta rädslan och bli kompis med det som väcker rädslor och dåligt samvete. Lite gammal klassisk KBT, men på global nivå.

Det handlar om att våga sjösätta nya sätt att tänka. Idag beskattas sånt som är dåligt för miljön. Ska alla vara med och bidra till en bättre miljö måste det löna sig, det måste finnas drivkrafter som lockar till engagemang.

Idag har frågorna som handlar om global hållbarhet i mångt och mycket kidnappats av socialismens förespråkare. Någon stor liberal global hållbarhetslinje har inte ännu sett dagens ljus. En politik som med hjälp av frihet, valfrihet och positiva drivkrafter erbjuder ett alternativ till socialismens pekpinnar och tvångsmetoder.

Det är så att global hållbarhet handlar om så mycket mer en miljö. Med liberalismen är välfärd en valmöjlighet. Det handlar om att skapa en Värld som har förmågan att underbygga möjligheter till valfrihet. Visst kan det låta naivt. Säg den som då inte väljer bort fattigdom och svält. Men skall Världens förändras i grunden måste det ske utifrån ett underifrån perspektiv. Liberalismen är något som alla kan använda sig av. Den som känner sig ofri tänker kanske att bästa sättet är att påverka sin frihet är att öka sina inkomster. Men det som verkligen gör långsiktig skillnad för alla människor är när friheten upplevs kunna påverkas. För frihet är inget beständigt, det är en flyktig upplevelse som många känner hopplöshet inför. Många tror sig finna hinder i sin frihetskamp. Man säger sig många gånger sakna resurser. Men sanningen är den att det enda som behövs i en frihetskamp är en individ. En individ som känner ett behöv av att påverka sin frihet. Frihet är det som skapar valmöjligheter. Alla har något att välja mellan. Känner man sig ofri och samtidigt väljer att rösta på socialistiska partiet, är det ett steg som leder bort från frihet och man har i princip kastat bort sin möjlighet till valfrihet.

Frihet handlar om att skapa långsiktig hållbarhet utifrån alla perspektiv. Ren miljö, social rättvisa och en balanserade ekonomi är utmaningar som skapar långsiktig hållbarhet. Men ut det liberala perspektivet handlar det om att du och jag skall utnyttja vår valfrihet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: