Misstagets efterföljande visdom


Vad skulle hända om alla misstag kunde undvikas? Om det var möjligt, hur skall då ett misstag definieras?

Efter bara två meningar av grubblerier i detta ämne sitter man fast i filosofins träskmarker. Kanske är det så att misstaget i sig är ointressant, utan det som verkligen betyder något är tankar och handlingar som föregår ett misstag.

Alla människor har antagligen gjort något som det finns orsak att ångra. Precis samma människor har antagligen hört omgivningens kloka råd och tips som tydligt beskriver vad som är klokt och vilka handlingar som är mindre kloka.

Detta till trots genomförs dagligen miljontals nya misstag. Utifrån detta perspektiv finns orsak att fundera över vad som är värst, att genomföra ett misstag eller att ständigt vandra runt i livet med en oro inför att genomföra nya misstag.

”Fånga dagen” (Carpe diem) är en aforism som vandrat in i vardagen och nästan antagit skepnaden av att vara en floskel. Den människa som  avser att fånga dagen, vill kanske leva livet på ett sätt där tankar om eventuella misstag inte vägs in som hinder för att genomföra nya mer eller mindre väl genomtänkta handlingar.

Filosofins hemland Grekland är kanske inte aktuellt på samma sätt idag som för 2600 år sedan. Dagens intresse för landet är mindre smickrande. Vad gårdagens Grekiska filosofer skulle sagt om dagens Grekland, finns kanske ingen som någonsin kommer att få veta. Men sannolikt skulle ingen av dessa kloka gamla gubbar rekommenderat Grekerna att ”Fånga dagen”. Men det är precis vad Grekerna gjort de senaste 30 åren. Man har fångat dagen, helt utan en tanke om morgondagen.

Livet bär på mycket få sanningar. Det finns i stort sett bara tre sanningar som är ställda bortom alla tänkbara tvivel. Människor föds, dör och så kommer det en ny dag.

Inom en mycket snar framtid skall Europas länder fatta mycket viktiga beslut om Grekernas framtid. Sanningen är faktiskt den, att Grekerna inte bär sitt eget öde i sina händer.

Men ur detta faktum finns mycket att lära utav. Kanske är det så att Grekland bara ger uttryck för de djupgående utmaningar som hela västvärlden står inför. Hela den vedertagna bilden av ett s.k. välfärdssamhälle måste kanske konstrueras om i grunden. Samhället skall såklart vara till för alla. Men då måste det konstruerat utifrån andra grundläggande tankegångar än tidigare. Demokrati, öppenhet, frihet, tolerans och solidaritet är alltid bärande inslag i ett framgångsrikt samhällsbygge. Men vad är det då som händer när ett land som Grekland försöker att skapa en välfärdsnation?

Sannolikt kan det vara så att det handlar om stolthet och en uppenbar ovilja att anpassa sig till verkligheten. Viljan att vara ett framgångsrikt välfärdsland har överskuggat de faktorer som faktiskt möjliggör att ett välfärdsland växer fram.

Det är fritt fram att spekulera i detta ämne. Men säg att Grekland inte blev godkända att gå med i EU. Låt säga att EU-ekonomerna såg igenom den bluff som möjliggjorde Greklands EU-medlemskap. Det kan tänkas att detta vägval varit till gagn för Greklands utveckling. Sannolikt hade landets enorma skuldsättning inte tillåtits skenat i väg på det sätt, så som idag. Mest troligt är att Grekland knappast blivit beviljats några lån alls.  Landets välfärdsambitioner hade följaktligen på detta sätt växt i takt med landets och befolkningens förmåga att vara konkurrenskraftiga på den globala marknaden. Istället för 30 år av välfärd på kredit hade Grekland idag kanske varit en välmående välfärdsnation där debet och kredit balanserat. Under alla omständigheter, är det svår att föreställa sig att situationen under några omständigheter varit värre än den situation som Greklands befolkning idag ställs inför.

Om det är så att Grekerna är stolta, och det är därför denna enormt allvarliga situation som landet idag befinner sig i, så finns där många orsaker att svälja denna stolthet. Men mycket talar för att stoltheten är svår att svälja för detta lands befolkning. Ett folk som gärna lever efter devisen ”fånga dagen”. Men som det är idag är Grekerna fångade av dagen. En situation som inte borde komma som en överraskning för någon enda invånare i landet Grekland..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: