Få kunskap i nya tider


Tidgare var kunskap något åtråvärt. Den som hade kunskap var ofta den som fick makt och framgång. Idag är bilden mycket annorlunda. Idag har en person med en intenetuppkopling hela Världens kunskap inom räckhåll.

Denna blogg vill absolut inte säga att där finns en motsättning mellan användning av internet och goda skolresultat. Men där finns ett samband. Ett samband som dagens skolpolitik inte klarar av att hantera. Sannolikt är det så att en genomsnittlig 15 åring idag exponerars inför mer information än en nybakad civilingenjör anno 1950.

Sveriges skolpolitik är en rest från svunna tider. Kalla karga skolsalar, katedrar, lärare och skolmatsalar bildar ett porträtt av gårdagens gråa vänsterideologiers inhumana människosyn. Dagens uppkopplade elever, utrustade med smartfones och paddor ”påprackas” idag dåtiden människosyn under sin skolgång. Dagens fria, starka, individuella och medvetna ungdomar är verkligen värda något bättre. Varför en 14 åring skall lära sig ekvationer via exercis på ett blankt papper i en grå och tråkig skolsal anno 1960, kan vara en tung uppgift för en aldrig så motiverad pedagog att förklara för denna demotiverade elev.

Det sägs att när eleven är mogen att lära finns där alltid en lärare. En filosofisk vinkel som lyfter denna utmaning till nya perspektiv.

En bra skolpolitik måste alltid sätta eleven i focus. Ett focus som idag huvudsakligen går i riktningen att det skall finnas en skola som skriver in elever, lär ut, kontrollerar kunskap och erbjuder kost och logi dagtid åt landets ungdomar. Vilket såklart är en fantastisk sak att kunna erbjuda alla unga människor i Sverige. En mycket viktig komponent i det som i dagligt tal kallas välfärd.

Men tyvärr ser vi att många ungdomar idag har svårt att göra sig själva rättvisa i denna välfärd.

Om man jämför den bild som den Svenska skolan idag förmedlar till alla Sveriges ungdomar, med den marknadsföring som snabbmatkedjan Mcdonalds förmdelar, uppstår återigen filosofiska tankegångar. Säg den 14 åring som väljer bort att besöka detta snabbmatens Mekka. Men det finns 10 000 tals orsaker att undvika ett besök i den Svenska skolan. Vän av ordning kanske tänker att detta handlar om ett försök att jämföra äpplen och päron. Visst är det så. Men det finns mer eller mindre framgångsrika snabbmatkedjor i detta land. Det finns även mindre lyckade snabbmatrestauranger som uppbär ungefär samma populäritet som den Svenka skolan i den unga generationens ögon.

Ofta är det så att egentligen är skillnaderna mycket små mellan den mindre lyckade snabbmatresturangen och den som lyckas fånga den unga generationens uppmärksamhet.

Framtidens skolpolitik bör väga in faktorn av att vara den ambition som gör att eleven hittar sin lärare. Hittar den modell där viljan att inta kunskap är på samma nivå eller gärna lite större än att inta en Big Mac vid den multinationella snabbmatkedjan Mcdonalds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: