Universums slut är oändlighet


Många ställer kanske frågan vad som är Universums yttersta gräns. Här kommer ett inlägg som kanske kan belysas den eviga fråga ur ett nytt perspektiv. Alla som sett en film vet att filmen alltid börjar och så till tar filmen slut. Så långt inga nyheter.

Det går att mäta filmen i tid. Vanligtvis är en film ca 2 timmar lång. Alltså ett tidsmått. Men något längdmått mellan filmens början och slut anges aldrig.

Filmen som visas är en illusion som utspelar sig framför sin publik med hjälp av ljus och skuggor. Under en bestämd tidperiod bildar förhållandet mellan ljus och skuggor upp en illusioner som nästan kan tyckas vara verkliga. Men i själva verket är det som syns i en film inget annat än förhållandet mellan ljus och skuggor.

Det kända universum består av tid, rum/materia och ljus/energi. Allt som utspelar sig i Universum består i grund och botten av dessa tre faktorer.

Den minsta gemensamma nämnaren för dessa tre komponenter är oändliget. Faktum är att där finns ytterligare en gemensamnämnare och det är att kunskapen om hur dessa tre komponenter uppstår är mycket begränsad. Alla vet att en glödlampa avger ljus/energi, men vad är ljus? Alla vet att det finns rum och materia, men vad är rum och materia? Alla vet att det finns tid, men vad är tid?

Så som verkligheten idag upplevs krävs att tid, rum och ljus samspelar. Det som skiljer en filmuppleves från verkligheten är rummet.

Rum och ljus går lätt att experimentera med. Men när det kommer till tiden är det lite svårare att experimentera. Lek med tanken att tiden likt gravitation är en naturlag. Lägg där till att tiden inte är att lita på när något färdas i ljusets hastighet.

Med denna kunskap i ryggen kan man anta att tiden är den kraft där allt tar sin början. Låt säga att tiden är den sammanhållande kraft som möjliggör rum och ljus. Alla illusioner och verkliga händelser har alltid en början, det är alltid lätt att förstå. Att springa 100 meter är ett bra exempel. Det är en verklig händelse som kräver tid, rum/materia och ljus/energi. Vän av ordning säger kanske att det går mycket bra att springa om natten. Men prova och spring 100 meter helt utan ljus. Det är inte lätt, lägg där till att vi även plockar bort energin, då lär det inte bli mycket löpning.

Säg att detta hundrameterslopp avverkades i ljusets hastighet. Att färdas 100 meter i denna hastighet förbrukar mycket lite tid. Men sträckan är den samma.

I början av detta inlägg påvisades motsatsen. Att titta på en film är precis det motsatta förhållandet. Vi sitter lugnt och stilla och tittar på en film i två timmar, rimligtvis borde en förflyttning i rum även äga rum. Med tanke på att jorden snurrar runt sin axel blir det även så att det sker en förflyttning under denna tid då vi tillsynes sitter helt stilla och tittar på film.

Med detta resonemang vill det påvisas att det ständigt skapas punkter där händelser börjar. Alltså punkter där tid, energi/ljus och rum/marteria står helt still. Miljarders-miljarders oändligt antal frusna ögonblick precis vid den tidpunkt där startskott brinner av. Energi, materia och tid sätter ut en ny kurs. Men det som verkligen är intressant är vad som kommer först. Med tanke på att tiden i stort sett är en helt okänd faktor finns orsak att tro att här har vi dirigenten, den för dagen osynliga/nästan helt okända kraft som tydligen alltid måste finnas med för att någonting skall hända. Det är tiden som går först, sen får energi och materia följa med på tåget efter bästa tänkbara förmåga. Det som verkligen hade varit intressant är att kunna förstå hur tiden gör för att få alla atomer, kvarkar och strängar att börja vibrera. Ur detta perspektiv finns ingen uppenbar målsättning med allt som sker i Universum. Tiden kan ur detta perspektiv liknas vid en fåraherde som skjuter sin flock framför sig, utan att kunna styra och ställa exakt var alla får tar vägen och för stunden befinner sig. Tiden har likt fårherden uppgiften att se till att alla får hålls vid liv, både genom att få föda och skydd.

Det är säkert så att själva Universum inte är en fysisk plats. Universum är en process som styrs av en naturkraft som vi idag känner som tiden. Allt som sker är effekten av ett oändligt antal små impulser, statade och drivna av tiden, som konstant förvandlar energi och materia till olika mer, mindre eller inte alls levande formeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: