Krigens kreativa konvergens


Död, skräck och förtvivlan den uppenbara effekten som uppstår till följd av krigshandlingar. Den välfärdslevande västmänniskan förfäras över ständiga och återkommande krig runt omkring på denna planet.

Det där med krig och elände var ett vardagsinslag som Europa upplevde bara ca 70 år bakåt i tiden. Idag ser vi något liknande utspela sig i Arabvärldens med omnejd. Återigen spelar ideologiska utopier ut sin galenskap. Denna gång är det inte (För ovanlighetens skull) kommunismen, socialismen och nazismen som står för galenskaperna.

Idag är det religiös fundamentalism som står för galenskapen. Återigen sprids skräck och hela Världen förfäras över det som utspeler sig i Syrien, Irak etc. Precis på samma sätt förfäras många idag över den enorma mängd människor som fick sätta sina liv på spel under andra Världskrigets alla olika skeenden. Men allt detta sker i preteritum. Det är efterklokhet som fördömer krig och elände. Sällan eller aldrig beskrivs krig och elände i futurum.

Vilka krafter är i rörelse som underbygger viljan att offra sitt liv i krig? Går det isf att använda denna energi till något annat än till att utföra krigshandlingar?

Svaren på dessa frågor går att hämta ur kunskapsbrunnar som är borrade i nationalismen och ideologiernas magra och utarmade landområden.  Kanske är det så enkelt att grundförutsättningen som alla krig vilar på, är de krafter som får en ung människa att vilja bli soldat.

Sanningen är den att nationalister och ideologer hade inte kunnat startat ett enda krig om det inte varit så att unga människor inte valt/blivit tvingade att bli soldater. Det är den ena, och kanske mera uppenbara sida av det där med att starta krig. Den sida som kanske mer är dold och kanske inte hamnar på löpsedlarna. Det är de krafter som är författare och upphovmän/kvinnor till de krig skapande ideologierna. Det finns mängder med olika ideologier. Men bara några få av dessa leder fram till krig och elände. Det händer t.ex. aldrig att något land kallar sin befolkning till krig i Liberalismens namn. Vid en analys av alla ideologier, finner man mycket snabbt en grundläggande faktor som förenar de krigsskapande ideologierna. Det finns två mycket tydliga faktorer som sticker ut;

1, Människovärdet.

2, Ojämlik mellan man och kvinna.

3, Skapandet av utopier, så som paradis etc.

Med andra ord. Vill man undvika att bli indragen i krig, skall ideologier undvikas som på något sätt under några omständigheter kan tänka sig ett samhälle där människor har ett varierande värde. På samma sätt bör ideologier undvikas som anser att man och kvinna under någon omständighet inte har samma värde, och så till sist att dessa människor med olika värde skall belönas med någon form av ovanjordisk tillvaro bara man är trogen en speciell ideologi.

En soldat tränas i konsten att döda en annan människa. Med andra ord bygger krig att två sidor tränar sina soldater att döda varandras soldater. Underförstått, båda sidor i ett krig kommer att krylla av dödade soldater. Ett faktum som många ideologer och nationalister är skickliga på att utelämna, tona ner, när nya rekryter skall rekryteras.

Teknikerna att hantera detta problem är tre till antalet;

1, Hitta en syndabock. Använd syndabockstemat och koppla det till en folkgrupp eller varför inte ett helt lands befolkning. Peka gärna ut att vissa människor lever ett syndigt liv som bara leder till fördärv och elände. Använd gärna kända samhällsutmaningar och generalisera så grovt att det låter som om avancerade samhällsutmaningar kan lösas med enkla metoder som fler poliser, fler militärer eller välj bara att påkalla lag och ordning som lösning på alla samhällets utmaningar. Låt sen landets homosexuella, invandrare, arbetslösa och handikappade få bli syndabockar för allt som går fel i samhället.

2, Bygg upp en känsla av att vissa människor är bättre än andra människor. Använd självklarhet i retoriken och den gynnade gruppen känner sig utvald, är därför mera benägen att följa en ideologi utan att komma med besvärande frågor.

3, Lova guld och gröna skogar, eller varför inte ett framtida liv i paradiset..

Att det anno 2015 fortfarande går att rekrytera människor som är beredda att gå i döden utifrån dessa premisser är en gåta väl värd att fundera på.

Socialismen har firat triumfer genom att huvudsakligen använda sig av att lova guld och gröna skogar till allt och alla. Men socialismen är frihetens fiende precis som alla de övriga anti frihet alternativen.

Skrivande lärde sig tidigt i livet att den ädlaste kampen en människa kan utföra att kampen för frihet. Kampen att som människa känna sitt värde som fri, fritänkande handlingskraftig individ skall vara det viktigaste i ett samhälle. Vi har alla sett vad som händer när nazism, religiös fundamentalism, socialism och kommunism får härja fritt. Dessa ideologier bygger på att beskära människans frihet. I tider där radikalseringen växer fram är det återigen tid för oss frihetsälskare att träda fram med våra små blå vimplar där det står frihet. Visa vad ofrihetens ideologier alltid leder till. De slutar alltid med krig, död och elände.  Det handlar bara om tålamod, vi som var med förra gången nazism, religiös fundamentalism, socialism och kommunism härjade, vi vet vad det vill säga att jobba i motvind. Men vår kamp är mycket viktig, någonstans vet vi att friheten alltid vinner i det långa loppet..

2 svar

  1. Det pågår ett krig. De rika vinner.

    • Det är extra viktigt nu att kämpa för frihet. Det är fria fritänkande handlingskraftiga människor som har chansen att bli rika..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: