När Världarna möts


Samma samhälle men två helt olika Världar. Sverige har lite av allt detta. Här finns hela spektrat från IS-krigare, tiggeri, gängkriminalitet, förotsidyll, villaidyll till renodlade solsidor. Liten yta som rymmer enorma sociala avstånd. Ett perspektiv som kan speklas ur miljoer olika vinklar.

Kanske är det så att perspektivet i sig är mycket mera intressant i sin helhet än bara ur vissa olika vinklar. Men det finns ett perspektiv som sällan ser dagerns ljus.

I grund och botten finns enbart vatten, luft, jord och eld. När något av dessa element blandas uppstår alltid något nytt. Men när alla fyra blandas uppstår nytt liv. Det är inte en fråga om en oro för vad som kan hända. Det är en fråga om vad som händer om det hindras eller motarbetas som idag är på väg att hända.

Vad händer när villaidyllen blandas med IS-krigarens livsöde? Vad händer när tiggarens livsöde korsas med solsidans välmående klientel?

Det ligger i en nationens intresse att beskydda befolkningen från faror. Men vad händer när skyddsivern går för långt? När lag och rätt kommer i kläm mellan viktiga skeenden i mänsklighetens fortgående utveckling.

Det går mycket bra att bygga barriärer mellan människor. Det går att bygga höga och långa staket. Men sanningen är den att mänskligheten alltid hänger samman, på det ena eller andra sättet. Det kan mycket väl vara så, att det som idag gör Rumänien fattigt är precis samma krafter som möjliggör att Svenskarna idag lever i ett välfärdsland. Därför kan det mycket väl vara så att om 200 år är det Svenskarna som åker till Rumänien i hopp om en bättre framtid.

All form av protektionism och främlingsfientlighet är av ondo. Det kan kanske tjäna sina syften under en kortare period. Men på sikt är det alltid ödmjuket inför evolutionens obärmhärtliga kraftfulla inverkan som räknas. Historiskt har männskligheten inte haft något alternativ till att börja kriga i situatiuoner av stora och omvälvande förändringar i samhällsbilden. Tyvärr är det så att krig inte alltid mynnar ut i att en ny civilisation blommar ut. Vissa platser här på Jorden har krig gjort att hela befolkningar dött ut. Skrivande har länge funderat över de djupare orsakerna till protektionism och främlingsfientlighet ur detta perspektiv. Kanske är det så att det ligger en dödsrädslan i botten. Helt enkelt en rädsla att dö ut. Det går att prata om ekonomisk kollaps, svält, missväxt, krig, klimatförändringar och sjukdomar. Men när allt kommer omkring, är det den långsiktiga möjligheten att överleva som är avgörande.

Sannolikt går alla människor omkring och bär på outtalad logaritm. En överlevnadslogaritm som omfattar såväl individen, familjen, gruppen som hela samhället. I tider av oro, när stora förändringar påverkar samhällen och individer kommer dessa krafter i rörelse. Krafterna tvingar fram logaritmen ur sina skrymslen. Alla börjar omvärdera sina respektive existenser.

Frågan som är lika med X är, kan jag överleva under dessa nya omständigheter eller är min existens på något sätt hotad. Kan jag samexistera med dessa nya omständigeter. Sannolikt är det så att destu tryggare man känner sig, i högre grad upplever man sig vara hotad.

När Världar möte sker det alltid av en djupare orsak. Det handlar i grund och botten om mänsklighetens överlevnad. Den så så vill kan hänvisa till logiska matiska kopplingar. Vill man göra det enklet för sig räcker det gott man att påvisa verkligheten. Vi ser idag människor som flyr för sina liv. Men sanningen är den att de flyr i förhoppning om att hitta liv. De som dag flyr hoppas på att återigen får uppleva när jord, luft, vatten och eld skapar nytt liv.

Tänk ett samhälle där IS-krigarens brinnande övertygelse möter villaidyllens ohälsotal. Kanske går det även att låna lite övertygelse från dessa människor och överlåta den till ambitioner som går att överföra på skoltrötta Svenska ungdomar. Den gängkriminelles uppfinningsrikedom som flyttar in i äldresomsorgens fantasilöshet. Varför inte låta en tiggare som sitter ute i ur och skur (Tillsynes utan att bli sjuk) titta närmare varför sjukskrivningarna i Sverige ökar. Svenska bönder som inte lyckas göra sina Jordbruk lönsamma, skulle kunna flytta ner till Rumänien och utveckla Jordbruket där.

Det finns så oändligt stora möjligheter för den som vågar titta bortom det som är bekvämt och invant. Det går att gömma sig bakom främlingsfientlighet och protektionism en liten stund. Men för eller senare måste alla ansluta sig till verkligheten. Sanningen är den att det kan faktiskt ske redan idag. För den som vågar, vill och kan…

2 svar

 1. Vet inte om du fortfarande har semester och röker otillåtna substanser eller så kanske du har gått och blivit miljöpartist för det här var nog det mest flummiga inlägg jag läst. Och vidrigaste.

  Din sjuka och unkna människosyn visar sig återigen när du skriver:

  ”Varför inte låta en tiggare som sitter ute i ur och skur (Tillsynes utan att bli sjuk) titta närmare varför sjukskrivningarna i Sverige ökar.”

  Tror du en sjuk, fattig tiggare drar in mer pengar sittandes i sitt tält på en övergiven parkering? Nä, den sjuke och fattige tiggaren har naturligtvis inget annat val än att sitta och tigga. Sjuk eller inte.

  ”Sannolikt går alla människor omkring och bär på outtalad logaritm”.

  Nu verkar din logaritm ha stött på syntax error som på allvar tror att pengar och girighet har något att göra med evolution och överlevnad. Exakt hur tänker du egentligen?

  ”Det finns så oändligt stora möjligheter för den som vågar titta bortom det som är bekvämt och invant”

  Jag tycker du kan åka ner till Syrien/Irak och tala förstånd med några IS-krigare. Enligt din världsbild är du ju den starkare med bäst förutsättningar att överleva detta samtal. Kom igen nu, gör oss alla en tjänst och åk. Anslut dig till verkligheten vetja…

  • Hej Peter
   Jag utgår ifrån att du avsiktligt missförstår inlägget. Min poäng är att Världar möts av en orsak. Förra gången det pågick en folkvandring, lades grunden till de samhällen som finns idag. Just nu pågår en förändring som skall lägga grunden för hur framtidens samhällen kommer att utvecklas. Jag kallar det evolution/folkvandring, du kanske kallar det som idag sker för något annat. Men effekten kommer att bli den samma..

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: