När planekonomi möter frihet


Det fanns en tid innan socialism och kommunism. En tid då Sverige hade möjlighet att välja en annan väg. 1900 talet blev de kollektiva ideologiernas århundrade. Det blev ett århundrade där Socialister, Marxister och Nazister dränkte oss frihetsivrare med sina tomma inhumana floskler, som alltid handlar om en samhällsutopi som är större än individen.

När vi nu ser effekterna vill man gärna säga, vad var det vi frihetsivrare sa. Men här handlar det om mänskligt lidande, så det känns verkligen inte rätt att uttrycka sig på detta sätt.

Det som verkligen oroar en gammal frihetsivrare, är att dagens ungdomar inte förstår vad som menas när frihet kommer på tal. Många ungdomar förstår inte att halften av dras inkomst dras direkt i skatt. Ungdomar förfäras över att nästan alla bönder är på god väg att försvinna. Man förstår inte heller att var 6,e Svensk lever i utanförskap. Kort sagt, att i stort sett hela den Svenska samhällsapparaten är en gammal rest från tider då planekomoni ansågs vara rumsrent.

Att Sveriges bönder idag försvinner på löpande band, har mycket lite att göra med lågt mjölk och köttpris. Det är en direkt följd av vad som händer när planekonomi möter frihet. Listan kan göras lång. Många förfäras över att det finns tiggare i Sverige. Det är bara en naturlig följd av vad som händer när planekonomi möter frihet.

Det handlar om en rad mycket olyckliga beslut som utfördes under 1900 talets mitt. Beslut som vände friheten ryggen. Idag utspeler sig precis den verklighet som vi frihetsivrare förutsåg, ungefär samma dag som Sveriges Socialister och Marxister fattade dessa beslut. Beslut som skapade enorma resurser som kommer från arbetsinkomst, resurser som är tänkta att användas under ålderdomen. Hela tänket är ett feltänk som bygger på utopier. Att färre ungdomar skall lyckas försörja en växande skara äldre männiksor. Att tillväxt är en självklarhet i ett socialistiskt system som motarbetar inititiv och drivkrafter att skapa vinster lyser av löjets skimmer. När bönder lämnar över sin frihet till stora stelbenta organisationer, som skall förvalta deras produkter på en marknad som inte är konkurrensutsatt.

Idag möter denna konstalde värd och flera generationer människor som vuxit upp under verklighetsfrånvända omständigheter verkligheten. Att gå så långt som att hela den Svenska välfärden är en chimär är kanske ett steg för långt, men med tanke på skuldsättning av befolkning och nation, finns goda orsaker att snabba på frihetsprocessen i Sverige.

Ett första steg bör vara att Liberalisera hela det Svenska systemet att bärga skatt. Det måste finnas en modell med större valmöjligheter. Dagens system stänger ute 800 000 människor från arbetsmarknaden. Med ett mer Liberalt system vet vi att utanförskapet minskar mycket snabbt. Under bara åtta år minskade utanförskapet i Sveriget med ca 300 000 invånare. En takt som skulle kunna eliminera hela utanförskapet på ca 18-20 år.

Det som händer i dag med en rödgrön regering är mycket olyckligt. Men kanske var det nödvändigt att det skulle ske. Nu finns möjligheten på ett mycket tydligt sätt, att visa vad som händer när de kollektiva ideologierna tar strypgrepp på ett samhälle och dess befolkning. Vi kommer nu att se att jobben blir färre, utanförskapet kommer att öka samt att statkassan komnmer att dräneras. Mindre pengar till välfärd. Det kommer att bli nedskärningar i vård, skola och omsorg. Pensionerna kommer att minska. Mer pengar kommer att försvinna i en växande offentlig sektor. Färre företag kommer att växa och anställa i Sverige. Mindre resurser i samhället kommer också innebära att miljöarbetet stannar av. Skattetrycket kommer att bli spiken i kisten för de få bönder som hittills lyckats undvika insolvens. Det kommer att bli denna bloggs uppgift att plocka upp dessa faktorer och så pedagogiskt det bara går påvisa vänsterpolitikens negativa samhällsspiral.

5 svar

 1. ”Att Sveriges bönder idag försvinner på löpande band, har mycket lite att göra med lågt mjölk och köttpris. Det är en direkt följd av vad som händer när planekonomi möter frihet”

  Fniss. Så när alla svenska bönder försvunnit och vi har ETT stort globalt företag som producerar mjölk och kött har den ultimata friheten alltså uppnåtts, enligt dig.

  Du fattar det inte själv men du är ju mer lurad och blåst än en kommunist.

  • Hej Peter
   ….Eller så utvecklas jordbrukspolitiken på ett sätt, så att nya småskaliga livsmedelsproducenter skapar närodlade ekologiska livsmedel i förhållande till Sveriges verkliga behov, samtidigt som kanske några av de 800 000 utanförsatta kommer in i samhället via de nya arbetstillfällen som skapas….

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Sveriges självförsörjningsgrad har fallit från 90% till 45% sedan EU-inträdet och inom det närmaste året kan i princip hela Sveriges mjölkproduktion slås ut då mjölkkvoterna försvinner inom EU.

    15 000 jobb försvann från landsbygden under alliansens år vid makten. Var det planekonomi Alliansen bedrev då?

    Mot vem är denna så kallade frihet riktad till?

   • Hej Peter
    Jag tror inte du är mottaglig för kunskap som berör Liberalismen. Det tycks som om du vare sig vill eller har förmågan. Jag pratar om ett planekonomiskt grundtänk som mynnande ut i stora slakterikoncerner(Typ Scan, etc), stora mejerikoncerner (Typ Arla etc). Något som knappast suddas ut på 8 år. Faktum är projektet matlandet Sverige skapade minst 20 000 nya jobb i Sverige under alliansens tid. Det handlar då om i huvudsak om många små och några få medstora livsmedelsföretag. Men det lär nog suddas ut nu när skatterna på jobb höjs, samt att krogmomsen höjs. Många av dessa livsmedelsföretag har restaurangverksamhet inbakat (Skämt :)) .

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Om nu försörjningsgraden sjunker från 90 till 45 procent och det är vad du kallar liberalism tror jag inte du får så många anhängare.

  Scan omsätter 10 miljarder kronor och Arla omsätter 74 miljarder danska kronor. Ganska bra med tanke på att du likställer dem med planekonomiska socialistiska företag. Att VD:n för Arla tar ut en mångmiljonlön och höjer den och samtidigt sänker ersättningen för mjölken är väl också helt i den kapitalistiska andan som du älskar mer än annat.

  Hej å hå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: