Från orkeslös till fullt ös


Den som är intresserad av politik vet att ideologi är tankar och funderingar som grundlägger beslut som styr människors vardag. Att ideologiernas olika budbärare (Politikerna) inte alltid åtnjuter väljarna fulla förförtroende kommer kanske inte som ett oväntat påstående. En politikers vardag handlar myckt om att bära hundhuvud för sånt som går snett och så att se andra ta åt sig ären för sånt som blir framgångsrikt i samhället. Att vara politker innebär inte alltid glädje när vandringen till stadens bankkonor skall genomföras.

Dagens politiker har förvandalts till adminstratörer av beslut i en samhällsapparat som dagligen måste skötas. Vilket såklart är nödvändigt. Men effekten av detta har blivit att Svenska politiker uppvisar orkeslöshet, när det kommer till det ämne som verkligen borde spruta eld och heta känslor, nämligen politisk ideologi.

Det är med nostalgi i sinnet som skrivande tänker tillbaka på frihetskämpar som Gösta Boman. En frihetskämpe av renaste vatten. När han avbildas med kniv i bältet huggandes ved vid sin sommarstuga. Då var det kanske inte många som verkligen förstod vad denna bild ville förmedla. Bilden som förmedlades var en käftsmäll mot de kolletiva ideologiernas degenererande samhällskraft. Gösta Boman gestaltade den fria starka självständiga människan som är större än samhället. Gösta Boman var allt annat än en en orkeslös adminstratör av politiska beslut. Han var en brinnande äkta frihetskämpe. Gösta Boman trodde på den fria människans oändliga skaparkraft. Han trodde på alla människors förmåga att växa som fria kraftfulla initiativrika samhällsskapare.

Det är med fasa i sinnet man betänker ett Sverige utan den motkraft till Socialism, Nazism och Marxism som Gösta Boman tillförde Sverige, när dessa krafter verkligen hotade Sveriges frihet.

Vi frihetsivrare som hade Gösta Boman som husgud minns denna tid med blandade känslor. Samtidigt som vi förlorade striden mot de kollektiva ideologierna, fick vi verkligen chansen att visa vad äkta frihetskämpar har att tillföra samhället. Men det var inte vi som förlorade, det var den fria, fritänkande starka självständiga människan som förlorade striden mot de kollektiva ideologierna. Med tårar i ögonen fick vi frihetskämpar istället uppleva att människor flyttade in i gråa trista miljonprogam. Vi fick se bönder överlämna sin självständighet till Arla och Scan. Vi fick se arbetare överlämna sin frihet till fackförbund. Vi fick se fria självständiga människor överlämna sin frihet, för att utvecklas till att bli gråa kuggar i de kollektiva ideologiernas utopier.

Tack vara det arbete som två andra husgudar, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, finns nu återigen chansen för oss frihetsälskare att sätta in en stöt. En Liberal dolkstöt (Vi skall ta fram den dolk som Gösta hade i bältet) som gör Sverige och Svenskarna friare.

Idag ser vi återigen Nazister, Marxister och Socialister hota frihetsutvecklingen. Kanske är det så att Nazisterna (För dagen kallar Nazisterna sig Sverigedemokraterna. Använder sig av samma knep som Socialisterna en gång i tiden använde sig av för att bli rumsrena. Nämligen att avsluta partinamnet med demokraterna) som utgör det största hotet mot friheten.

2000 talet har alla möjligheter att bli frihetens århundrade. De kollektiva ideologierna har inget att komma med. De förde bara med sig död, svält, nöd, kris, skulder och allmänt elände. Nu är tiden inne att skapa samhällen där människan är större än samhället. Ett samhälle där frihet är ett ständigt område för utveckling. Tiden är inne för oss Moderater att plocka fram de drivkrafter som gjorde Gösta Boman till vår tids största frihetskämpe.

22 svar

 1. Fniss. Du talar som en äkta folkhemsfundamentalist. Nu byggde Bohman inget folkhem, vilket han inte var kapabel till. Själva folkhemsidén bygger ju på att alla ska med. Bohman ville inte ha alla med. Inte firma Reinfeldt&Borg heller. Absolut inte Batra som kanske är den sämsta moderatledare partiet haft. Och Löfvén klarar varken av att hålla ihop regeringen eller sitt eget parti…

  Jag håller helt med dig om att dagens politiker och politik saknar visioner och handlingskraft. Statsapparaten handlar mer om förvaltning i dessa dagar och till det har vi självständiga institutioner som kan sköta jobbet bra och bättre utan klåfingriga trötta och visionslösa politiker.

  Vad tror du om höstens regeringsombildning? Jag tror och hoppas Romson ryker, liksom Kaplan. Kanske några såssar också. Rentav hela MP åker och Löfvén kör en S-ledd minoritetsregering…som kanske håller i ett par månader. Sen nyval. Och då får vi se samma trötta tjafs ytterligare ett varv. Hej å hå.

  • Hej Peter
   Gösta hade allt utom ett mandat. Ett mandat som skickligt erövrades av socialismens floskler, som missvisande beskrev fördelarna med att en människa lämnar över sin frihet till samhället att sköta.
   Socialismens folkhemsidé lyckades driv ut 25% av Svenskarna i utanförskap på 25 år. Ett utanförskap som Reinfeldt och Borg lyckades minska med 300 000 människor på åtta år.
   Vilket samhälle Gösta Boman lyckats skapa får vi aldrig veta. På goda grunder går det att säga att det knappast kunnat gå sämre än det som socialismen lyckades med…

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Inget fniss när jag läste inlägget. Rösta med Gösta var en slogan som otvetydigt visade på vem som hade kraften. Gösta Boman hade inte de övriga borgerliga partierna – Centern och FP med sig. Fälldin kunde axla en del av Bomans rekordelighet. Men nu då?

  Står avgörandet mellan Annie Lööf och Anna Kindberg Batra?
  Annie Lööf leder på poäng och Fälldin visade att det gick att gå från 10 till 25 procent.

  Till nästa val/nyval måste det bli idéerna som dominerar inte ‘regeringsduglighet’.

  • Annie är den klart lysande stjärnan. Hon är Liberalismens stora hopp. Hon är vår tids Gösta Boman. Hon nöjer sig inte med kniven.. Annie get your gun.. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. Jag kallar inte SD ett nazistiskt parti utan ett nationalistiskt parti.
  Sveriges Thatcher tror jag inte kommer bli någon ny Bohman.
  Jag hoppas jag slipper moderaterna ett tag till vid makten, just nu är det ju mest Sverigedemokraterna som går framåt i mätningarna.

  • Hej Linus
   I dessa tider är det exrta viktigt att Björnen får namn efter sitt skinn. Jag har varit insatt i politisk ideologi under snart 35år. Jag har mött åsikter från Nazister(Nationalsocialister), Marxister(Kommunister) och Socialister(Socialdemokrater). Gemensamt för dessa ideologier är att de vill skapa en utopisk verklighet som är större än människor. Därför är det viktigt för dessa ideologiers företrädare att skapa en rumsren image.
   Ta t ex Nazisterna. I grund och botten hittar vi här traumatiserade Tyska krigsveteraner från nederlaget under det första Världskriget, som ville upprätta sin nationella stolthet, samt skapa intäkter till upprustning inför ett nytt stort krig, genom att ägna sig åt rasism. Under denna tid var faktiskt socialismen rumsren. Därför doldes de rasistiska ideologiska motiven bakom nationalism och socialism. Så skapades Nazismen.
   Idag döljer sig samma ideologiska motiv bakom s.k främlingfientliga partier. Borträknat motivet att starta ett nytt stort krig, används samma grundläggande retorik. Enda skillnaden är att retoriken hämtas ur en modern vokabular.
   Jag ser små ideologiska skillnader mellan Sverigedemokraternas ideologiska agenda och den ideologiska agenda som Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) tog makten med i Tyskland 1933. Hela grundideologin bygger på att urskilja grupper i samhället och bygga upp motsättningar mellan dessa grupper (Rasism). Sverigedemokraterna använder t ex islamofobi, antisemitism och invandrare på ett sätt som sänker människovärdet. Samtidigt som det och de som anses tillhöra den ”rätta”, den” rena” ideologi, innehar automatiskt ett högre människovärde. Det är att dölja rasism bakom nationalism.

   Jag skall ta upp de övriga ideologierna i kommande inlägg.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 4. Hej Roger!
  Kommer du skriva om ditt partis ideologi också som är liberalism, marknadsliberalism och liberalkonservatism och i historisk tid så var det konservatism, för det moderata samlingspartiet.

  • Om till äventyrs missat detta faktum, är denna blogg tillägnad dessa ideologier. Du har ca 1900 inlägg, innehållandes i snitt 550 ord att välja mellan. 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

 5. Jaså, okej jag har statsvetar litteratur här hemma och kan låna det på mitt kommunala bibliotek så det behövs inte.
  🙂

 6. Ska du inte ta över som partiledare då för moderaterna, Roger, kan du förverkliga hela din frihetsvision? 🙂
  Du kan ju ta upp det på stämman i oktober, i Karlstad för partistyrelsen och de andra politikerna.

 7. Uppmanar framförallt Roger Södervall men även alla andra som är intresserade av hur penningsystemet fungerar, framförallt inte fungerar och vilka som drar i trådarna därute. Roger tror stenhårt på sin fria marknad och marknadsliberalism. Jag har hela tiden hävdat att det existerar inget sådant men har av Roger blivit kallad haverist, domedagsprofet m.m. Tillmälen som kommer när meningsmotståndaren inte har något vettigt att komma med eller ens kan försvara det hen tror på.

  Igår gick en utmärkt dokumentär på SVT.
  Dox: The Forecaster. Se den.

  http://www.svt.se/dox/the-forecaster

  • Hej Peter
   Har ”Peter” något vettigt att komma med?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Gör dig själv en tjänst och se och lyssna till något annat än det som matas till dig…

   • Hej Peter
    Du pratar hela tiden om ”något” i det ekonomiska systemet som jag tydligen inte förstår. Är det inte på tiden att du blir lite mera konkret än så. Hur skall jag kunna komma upp i din nivå av förståelse om du inte fyller i mina kunskapsluckor? Tack på förhand 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 8. Återigen, det finns massivs av information att hämta. Varför du väljer att inte göra det får stå för dig Roger. Jag kan inte hjälpa dig förstå om du själv inte vill det.

  Inside Job är en bra dokumentär. The Forecaster som visade på tv häromkvällen ytterligare en. Det finns ett sökverktyg på internet som heter Google. Använd det.

  • Hej Peter
   Det är du som angriper mig, du säger att jag har kunskapsluckor. Då är det inte mycket begärt om du åtminstone kommer med en kort sammanfattning som beskriver varför/var du tycker att jag saknar kunskaper. Det har väl aldrig hänt i en debatt att debattörerna hänvisar varandra, till dv olika platser där de kan uppsöka kunskap i det ämne där debattörerna har för avsikt att påverka och övertyga varandra. Du bör komma med övertygande argument för din sak, inte berätta för mig var du inhämtat informationen. Sen är det min sak att bemöta dina argument samt att bedöma sanningshalt osv..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Tja, om meningsmotståndaren (du) hela tiden och i varje motkommentar påstår att den andre (jag) är socialist, vänsterslam, domedagsprofet etc så känns det en aning meningslöst att försöka förklara någonting överhuvudtaget för dig då du redan har bestämt dig. Det är därför jag istället uppmanar dig att läsa eller se på de länkar jag ger till dig. Inte heller dessa tycks du intressera dig av då du redan bestämt dig att inte ta in någon annan information än den som stämmer överens med din världsbild.

    Intelligens är att ha förmågan att kunna ta in information och att ändra sin ståndpunkt om fakta visar på det motsatta man trodde sig vara rätt…

   • Hej Peter
    Du anser att jag är din meningsmotståndare. Personligen vet jag inte riktigt vad jag är meningsmotståndare emot. Enligt din uppfattning har du tydligen ingen politisk åsikt. Men allt vad du skriver har en tydlig vänstervinkel. Du misstror liberalism och kapitalism. Ordet misstror är ett vagt uttryck när det kommer till att beskriva din syn på det samhälle vi idag lever i. Du förutspår en kommande kollaps av alla ekonomiska system. Dessutom väljer du att inhämta information från spridda nyhetskällor, lite här och var i världen.
    Du bör nog komma med en nykter förklaring som beskriver dina tankegångar. Då menar jag ”Dina” tankegångar, inte sådant då plockat upp från nätet. Om du beskriver varför du tror att Världens ekonomier kommer att kollaps. Om du ger en tydlig vinkel som sätter din fientlighet mot frihet och handel i ett ljus som beskriver varför du anser att dessa två faktorer är skadliga för samhället, då är jag mer än nyfiken på att debattera med dig.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 9. Sant är att jag misstror nyliberalism och rovdjurkapitalism. Den för inget gott med sig. Därav är jag din meningsmotståndare. Klart och tydligt.

  Jag har förklarat för dig. Men du vägrar och kan inte ta in information.

  Så återigen, därför kommer världens ekonomier kollapsa:
  Den ackumulerade räntekostnaden för den kreditdrivna ohållbara konsumtionsekonomin gör att stater, företag och privatpersoner inte längre kan bära skulderna på sina axlar längre. Tillväxt kräver hela tiden mer skulder och nya skulder ska betala gamla skulder och så har skuldberget hela tiden växt och växt. Världen är nu skuldmättad och därför ser vi realekonomin sjunka och bli sämre. Penningsystemet som det är utformat har en inbyggd matematisk felfunktion, vilken är omöjlig att upprätthålla i det långa loppet och vilket jag påtalat för dig ett antal gånger men som du uppenbarligen ännu inte lyckats begripa.

  Du säger att jag är emot frihandel. När och var har jag sagt det? Med gammal unken härskarteknik som du för är det lätt att desarmera rena lögner och idioti. Om det nu verkligen fanns en fri handel, vilket det inte gör för annars skulle handelstullar och straffskatter inte existera och enskilda globala stora företag diktera och härska på en riggad handelsmarknad. Jag är naturligtvis för frihandel, men på lika villkor.

  Du skriver: ”Dessutom väljer du att inhämta information från spridda nyhetskällor, lite här och var i världen.”

  Jaha, så att inhämta information från en och samma nyhetskälla är alltså ditt sätt att bevaka omvärlden? Prenumererar du på Pravda eller?

  • Hej Peter
   Det finns frihet och handel (Liberalism och kapitalism). Sen finns en mängd olika ideologier som tycker sig kunna skapa välstånd. Sett ur ett historiskt, eller alla andra olika perspektiv är det dessa två krafter i en särställning när det gäller att föra mänskligheten framåt.
   Det fina med frihandel, på fria marknader är att det går upp, och så går det ner. Mängder med olika ekonomiska system har kraschat/imploderat under tiden det funnits människor på planeten Tellus. På något sätt bygger hela tanken med ekonomiska system på uppgång och fall. När ett system inte längre tjänar sitt syfte, kommer det förr eller senare att krascha. Men efter en krasch bärs alltid framtiden upp av nya visioner, där frihet och handel står för drivkrafterna. Känner du dig osäker på detta påstående, är du varmt välkommen in i mänsklighetens historia. Vi som tror på frihet och handel ser bara en oändlig framtid med uppgångar och dalar. Det är så livet är skapat, det är så livet kommer fortsätta så länge det finns något levande som gör anspråk på ett organiskt liv.
   Att det finns kraschar och höjdpunkter i ekonomin är viktiga beståndsdelar, som skapar utveckling. Ur detta perspektiv är välfärdsamhället extra sårbart. Människor som är uppfödda i välfärd fjärmas från livets verklighet. Livet speglas då som om det vore en rättighet. Men inget i livet är självklart. Allt har en effekt. Allt har en påverkan. Välfärdsmänniskan frågar sig varför är jag inte lycklig? Men frågan borde i stället utformats; varför har du rätt att vara lycklig?
   Faktum är att 1900 talets laborerande med frihet och marknader, nu förfaller till betalning. Men lugn, vad som än händer finns alltid frihet och handel att hålla i handen. Dessa två spelare finns alltid att tillgå, de ställer alltid upp i alla lägen. De finns där redo att börja användas. Det är bara att stäcka ut handen så får du omedelbart svar…

   Hälsningar
   Roger Södervall

 10. Du borde flytta till USA istället, Roger där det är liberalism och kapitalism och ta med dig din blogg i din dator.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: