Ideologier som bygger taggtrådsstängsel


Återigen byggs det taggtrådsstängsel ute i Europa. Återigen vandrar nationalsocialismens anhängare på gator och torg. Ungern är först ut. Som läget är nu i Ungern är nationalsocialismens inledningsskede avklarat. Det läge där det handlar om att vinna folkets förtroende. Kort därefter inledes den del där rasismen tillåts löpa fritt.

Helt plötsligt kan en stat börja bygga taggtrådsstängsel i syfte att dela upp människor i olika grupper. Helt plötsligt har en upplyft grupp människor befogenhet att styra över andra människor som om de vore mindre värda. Vips, så uppstår det som är målsättningen med rasism, nämligen att vissa människor helt enkelt skall kunna framstå som bättre och mera värdefulla än vissa andra människor. Det är ur dessa ideologiska tankegångar som i stort sett alla krig och våldshandlingar har sina rötter.

Vandringen mellan att idag vara Sverigedemokrat till att bli nationalsocialist, för att sen utveckla fullskalig rasism är kortare än vad många har förmågan att föreställa sig.

Ungern har på bara ett par år klarat av denna hemska vandring. Hitler tog makten i Tyskland 1933. Från maktövertagandet 1933, tills det att förintelselägret i Auschwitz öppnades tog det bara 7 år. Taggtrådens ideologier är ett hemska virus som tydligen kan drabba precis vem som helst. Här finns verkligen orsak att tänka lite längre än vad näsan räcker…

3 svar

 1. Om vi inte vill att folk ska fly från sina länder, kanske vi inte ska sälja vapen till någon som bombar sönder dessa…

  • Hej Peter
   Folk kommer alltid att vandra av olika orsaker och under vissa tider. Det vi kan lära oss är att alltid ta emot en främling på ett sätt som underlättar livet ur alla perspektiv. Det är i kontakt med det nya och okända som utveckling sker. Summan av vad som händer när en människa möter det nya och okända är lika med framtidens möjligheter att utveckas. Det är nu det sker, det är nu vi formar framtiden. Med kärlek, öppenhet och tolerans eller med taggtråd och fientlighet…..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • För egen del öppnar jag både hjärta och hjärna och välkomnar människor som har det svårt och som tvingas fly undan krig.

    Men.

    I detta nu används svenska vapen i bl.a Afghanistan, Irak och Somalia. Varifrån många flyktingar kommer ifrån.

    Så, om vi inte vill att folk ska fly från sina länder, kanske vi inte ska sälja vapen till någon som bombar sönder dessa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: