Bekämpa utanförskap inte arbetslöshet


Idag faller arbetslösheten i Sverige. Sannolikt kommer den rödgröna budgeten ändra på detta. Vi vet att utblivna skattesänkningar och nya pålagor för dem som jobbar kommer att ha en avkylande effekt på jobbtillväxten. Det är inte utan att ödets ironi spelar den rödgröna regeringen ett spratt. De rödgröna med Stefan Löfvén i spetsen vann valet 2014 med löfte om att ordna Europas lägsta arbetslöshet 2020. Nu börjar det allt mer se ut som om Stefan Löfvéns rödgröna röra är denna målsättnings största hinder..

Som vän av ordning, är frågan intressant ur ett annat perspektiv. Synen på arbetslöshet är ett mått. Alla mått är i princip värdelösa så länge de inte kan relateras till andra mått som har en relevant koppling till angränsande måttenheter. Ur ett samhällsperspektiv är det såklart viktigt att veta andelen som har ett jobb i förhållande till den del av arbetskraften som inte har ett jobb. Men utmaningen är mycket djupare än så.

Idag växer utanförskapet i Sverige. Idag finns ca 850 000 utanförsatta i Sverige. Återigen ser vi en utveckling där det med stormsteg börjar se som om var 5,e Svensk snart befinner sig i utanförskap. Har finns faktorer som tydligt pekar på att det finns ett linjärt förhållande mellan fallande arbetslöshet och ett växande utanförskap. Med andra ord det samhället vinner på en lägre arbetslöshet äts upp av att utanförskapet växer.

Det sägs att matchningen på arbetsmarkanden är ett stort problem. Här pekas på att utbildning kan skapa 50 000 nya jobb på kort tid. Här har vi ett påstående som vinner kraft utifrån ett stort antal undersökningar. Men frågan som inte ställs är varför företagen efterfrågar denna ännu outbildade del av arbetsmarkanden. Sanniningen är den att det beror på att marknaden ännu inte finns som gör det möjligt anställa denna outbildade del av arbetsmarknaden.

Just nu befinner sig Sverige i en situation där den rödgröna regeringen vill satsa pengar på vuxenutbildning. Pengar skall transformeras från de som jobbar, till dem som ännu inte hittat ett uppdrag på den öppna arbetsmarknaden. Här behövs inte djupare kunskap i mattematik för att kunna räkna ut att hela detta tänk bara lyfter upp trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden för dem som befinner sig i utanförskap. Det är lite som att berätta för IS-krigaren att ta sitt uppdrag som självmordsbombare lite mer på allvar. För här i Sverige finns bara utanförskap åt dem som befinner sig i utanförskap. Hela denna politik är det som föder fram missnöje. Det är denna politik som får landets snedseglare att ansluta sig till Sverigedemokraterna.

Det som verkligen behövs är en politik som kraftigt minskar utanförskapet i Sverige. Det behövs kraftfulla ekonomiska och arbetsmarknadspolitiska åtgärder som effektivt bryter upp utanförskap. Ett första vapen skulle vara ett inför en helt ny syn på hur arbetslöshet hanteras ur ett statiskt perspektiv. En faktor som beskriver förhållandet mellan utanförskap, arbetskraft, sysselsättning och att ha inneha ett fast avlönat jobb. Denna faktor bör kunna framställas på ett sätt så att det ur samhällsekonomisk perspektiv går att enkelt överblicka t ex tillväxt av nya jobb i förhållande till utanförskapet utveckling.

Ett svar

  1. Nu kommer FAS3 i jobb och utvecklingsgarantin att försvinna, vilket är mycket bra, meningslösa sysselsättningar som inte leder till några riktiga jobb för långtidsarbetslösa.
    Plus att arbetsförmedlingen slipper administrera det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: