”68” – Etablissemanget


Göran Greider, Göran Skytte, Jan Guillou, Peter Bratt, Anders Carlberg, Anna Lind, Bo Holmberg, Mikael Wiehe är bara några exempel på personer som hängivet spred Marxismen i Sverige. Under en tidsperiod (1960-70 talen) då det fanns hyfsat många anhängare till denna ideologi. Lite på samma sätt som det dagens Sverigedemokrater. I vardagen behövdes inte mycket för att en person i kön till kassan vid stadens ICA, kunde utbrista i förbannelse mot kapitalismen och girigheten. Precis på samma sätt som det på samma plats idag uttalas förbannelser mot landets invandrare och invandring.

Idag sprids rasistiska budskap på sajter som Avpixlat etc. Sextioåtta etablissemanget kunde använda sina journalistiska kunskap i, för tiden vedertagen media.

Ur skrivandes perspektiv var det just detta ”68” – etablissemang som banade väg för att vänsterns framfart under 1960 – 70 talet i Sverige. Dessa krafter öppnade upp för en ”vänster-light” version i form av Socialdemokraterna.

Det är kanske inte många som idag reflekterar över vad som egentligen hände under denna turbulenta period i Sverige. Kårhusockupationen, ambassadockupationen var exempel på /om än naiva/ försök till att starta revolution.

Att mordet på Anna Lind har med allt detta att göra är såklart bara spekulationer. Men hon har varit beredd att offra sitt liv till högre syften tidigare i samband med ambassadockupationen. Kanske var det så att hon lät sig offras på Marxismens altare hellre än att få sin smutsiga vänster-buk uthängd i media.

Jan Guillou har fått sitt straff. Visserligen för att ha publicerat hemligstämplat material. Det han pysslade med var långt mera allvarligt än så. Man kan tycka att han kom lindrigt undan. Att han med alla tänkbara medel försöker dölja sitt mörka vänster-engagemang är lätt att förstå. Att han undkommer så relativt enkelt beror säkert på att ingen vågar granska den store granskaren..

”68” – etablissemanget skapade begreppet politiskt korrekt ”PK”. Bakom detta begrepp gick det att ostört framföra sin ideologi helt utan granskning. Allmänheten anno 1975 fick aldrig veta den exakta sanningen bakom t ex Ambassadockupationen i Stockholm. Det i sin tur var en direkt följd av att många faktiskt sympatiserade med gärningen. Kanske var det så att många med Marxismen som ledstjärna, satt på poster så att de kunde bestämma vad som skulle komma fram i denna tids media-brus.

Att 68-vänstern haft stort inflytande på Sverige utveckling de senaste 60-70 åren är ställt utom alla tvivel. Det som förvånar är att inte detta faktum hamnat under en enda kritisk granskares lupp. Varför har ingen sett de enorma brister som följer i spåren av Socialism och Marxism. Kan det bero på att 68-vänstern var så pass skickliga att hantera media. Man insåg att anfall är bästa försvar. Vill man inte själv bli granskad skall man själv vara en storslagen granskare.

Vi vet idag att Marxism och Socialism inte är långsiktigt hållbara. Inte ens ur ett enda perspektiv. Ideologierna skapar enorma klassklyftor, utslagning, miljöförstöring, ojämlikhet, kan inte hantera människovärdet, bygger på våld, skadar ett lands ekonomi etc. etc. Utifrån detta perspektiv borde det inte vara mer än rätt att ”68”- etablissemanget, som drev på vänsterutvecklingen idag ställs till svars. Allmänheten har rätt att få veta vad som verkligen drev dessa människor att vilja förändra samhället. Idag viftar dessa människor undan besvärande frågor med att säga; Det är sant att jag var Kommunist, men jag trodde aldrig på proletariatets diktatur och revolutionen. Sanningen är den att det fanns inte enda vänsterrörese under 1960 talet som inte hade som initieringsrit, där nya anhängare måste svära trohet inför revolutionen för att kunna bli fullvärdiga medlemmar.

När denna tidsperiod kommer på tal, låter det nästan som om det inte fanns andra ideologier. Utifrån denna texts andemenig är det kanske inte så konstigt. Sverige hade statstelevision, stora delar av media framförde vänsterbudskap, många journalister var vänster, då finns inte mycket till övers. Men vi moderater fanns där. Då fick vi hjälp av Centern. Då var det Centern med Thorbjörn Fälldin i spetsen som drev Liberalismen. Tyvärr valde Centern då fel spår i frågan om Kärnkraften. Det blev Centerns Akilleshäl.

Men nu tänds hoppet på nytt. Nu har Liberalismen en gyllene chans. Kanske är det så att en ordentlig granskning att det s.k. 68-etablissemanget kan få glorian på dessa gamla revolutionärers huvuden att ramla på sned, kanske rent utav ramla av helt och hållet..

 

 

 

 

 

 

29 svar

 1. Som sagt, din retorik är precis lika innehållslös, korkad och illa påläst som Jimmie Åkessons. Allt är inte svart eller vitt.

  Ok, vi benar ut detta då. Du skriver:
  ”Vi vet idag att Marxism och Socialism inte är långsiktigt hållbara. Inte ens ur ett enda perspektiv. Ideologierna skapar enorma klassklyftor, utslagning, miljöförstöring, ojämlikhet, kan inte hantera människovärdet, bygger på våld, skadar ett lands ekonomi etc. etc.”

  Vi börjar med klassklyftorna. Enligt en OECD-rapport från 2013 ökade klyftorna i Sverige mest av alla medlemmar i OECD (34st). Då regerade regimen Reinfeldt och enligt dig var Reinfeldt alltså en socialist och Marxist. Jaha.

  Om vi tar miljöförstöring. De länder som per capita släpper ut mest koldioxid i världen är i turordning Luxemburg, Australien, USA och Kanada. Enligt dig är alltså dessa länder styrda av socialistiska/marxistiska regimer. Du har ju dessutom Kanada som ditt favoritland av länder!! Kina som för övrigt släpper ut mest sett till den totala mängden koldioxid ligger först på 24:e plats(per capita) Att Kina släpper ut mest totalt beror ju på att all tillverkning sker i just Kina och också skeppas därifrån…

  Vi tar våldet: Varje år skjuts nästan 100.000 amerikaner och drygt 31.000 dödas. Bland jämförbara länder är USA ohotad etta i statistiken över dödsskjutningar. Det går cirka 88 vapen på 100 amerikaner, en siffra som ger USA en klar förstaplats på listan över privat vapenägande bland världens länder. Tvåan Jemen ligger långt efter, med 54,8 vapen per 100 invånare. Totalt finns det 270 miljoner vapen i privat ägo i USA, enligt statistik från FN och forskningsprojektet The Small Arms Survey. Enligt dig är alltså USA ett socialistiskt och marxistiskt land…

  Ekonomi: Världens mest skuldsatta länder(privata skulder) i turordning, Japan, Sverige, Kanada, Storbritannien, USA, Eurozonen, Korea, Australien. Noterbart är att Kanada som ju är ditt favoritland tillhör de mest skuldsatta länderna i världen. Kanada är alltså enligt dig ett socialistiskt/marxistiskt land. Tar vi exempelvis USA:s statsskuld uppgår den till över 100% av BNP. USA är alltså enligt dig en socialistiskt/marxistiskt misslyckad planekonomi…

  • Hej Peter
   Vad hände med din perfekta saklighet och objektivitet?? 🙂 🙂 🙂
   Dina s.k. logiska kopplingar är klockrena.. Ingen ironi.. Lovar… Helt säkert 🙂 🙂 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ditt ickesvar tolkar jag som att du inte har något svar.

   • Hej Peter
    Vill du ens ha ett svar. Min känsla är att du både ställer frågor, besvarar och levererar en komplett/om än en haltande sådan/ analys. Dessutom lägger du fram en högst personlig betraktelse. Din kommentar lever sitt eget liv… 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Roger, vill att allt ska vara privat i Sverige, som i USA från försäkringar till apotek, äldreboenden, sjukhus, skolor, vårdcentraler mm.
  Moderaternas ideologi, privatiseringar av allt i samhället och skattesänkningar.
  Liberalism i sitt eget lilla nötskal, egoism och kapitalism.
  Sköt dig själv och skit i andra politik!

  • Hej Linus
   Tänk om din lilla Värld vore verklighet 🙂 Tänk vad allt hade varit fantastiskt då 🙂
   Men din ”dröm-Värld” finns. Flytta till Nordkorea eller varför inte Kuba. Där kan du leva ut alla dina drömmar om det perfekta livet 🙂 🙂 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Haha, jag vill inte flytta till Nordkorea eller Kuba.
    Jag vill bo i Sverige.
    Jag har inte tänkt det som någon dröm värld.
    Du vill väl att vi ska ha det som i USA, Roger?
    Att de med tjock plånbok ska få leva här bara, ni moderater vill bara ha överklass och medelklass i Sverige.
    Men så ser inte världen ut.
    Välkommen till en förort i Stockholm, ska du få se!

   • Hej Linus
    Det är kanske inte fel att några i ett land har feta plånböcker. I Nordkorea svälter i stort sett hela befolkningen.. Utom möjligvis dem mycket få som är renläriga inför Marxismen. Du bör nog ändå överväga en flytt. Du uppbär ideologisk renhet. Du kan få ett fint liv i Nordkorea. Kanske t.o.m. en fet plånbok..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Den kommentar jag la om dödsskjutningar i USA, klassklyftor i Sverige, skulder etc är alla fakta som finns att hämta på exemplevis Globalis, OECD m.m. Att du inte kan ta in fakta har jag vetat om i flera år nu. Istället för att ta in fakta kommer du alltid dragandes med NordKorea-kortet.

  Ja vi vet att NordKorea är ett skitland med komplett galen ledare. Ingen vill leva i NordKorea, inte ens Nordkoreanerna själva om de fick välja. Så lägg ner skitsnacket och koncentrera dig istället på att bemöta fakta.
  Allt är inte svart eller vitt. Vilket du tycks tro.

  • Hej Peter
   Ok, intressant. Men låt oss då diskuterar varför Nordkorea inte är ett land som faller dig i smaken. Du som är en vän av fakta. Beror i huvudsak Nordkoreas situation på vem som leder landet eller den ideologi där ledaren hämtar sin inspiration ifrån? Inte kan det väl vara så att alla kommunistledare per automatik är galna från födseln?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Nordkoreas situation består i att makten där har ärvts och att ledningen är komplett fullblodsgalna. Kommunism funkar inte, har inte funkat och kommer aldrig funka. Fattar ärligt inte varför du hakar upp dig på detta faktum och varför du obegåvat tar upp NordKoreakortet. Skit i NordKorea.

    Låt oss tala om hur det kommer sig att USA, som är det förlovade landet, ligger ohotat i topp när det gäller dödsskjutningar. Varför dödar de varandra i ett land som är så fint och bra? Det är intressantare att diskutera.

   • Hej Peter
    Du flyr sanningen. Eller vill du inte befatta dig med sanningen. Det är lätta att tolka din retorik som att du försvarar diktaturan i Nordkorea och den bakomliggande ideologin. Du försöker jämföra antalet dödsskjutningar i USA med summariska avrättningar i 100 000 tal årligen av oliktänkande Nordkoreaner. Du är verkligen inte rädd att snubbla över lik i din retorik. Sist ut var att man lät avrätta Nordkoreas försvarschef med luftvärnskanon för att slumrat till under en övning.
    Varför är du helt plötsligt inte intresserad av fakta, är du bara intresserad av fakta när de är i linje med dina åsikter?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Jag vet inte om det spelar någon roll vad jag eller någon annan skriver. Du vägrar ta in.

  Jag repeterar:

  Kommunism funkar inte, har inte funkat och kommer aldrig funka.
  Kommunism funkar inte, har inte funkat och kommer aldrig funka.
  Kommunism funkar inte, har inte funkat och kommer aldrig funka.

  Så, ska vi diskutera dödsskjutningar i USA och andra dåliga saker i den underbara världen du försvarar eller tänker du blunda och fly från det otäcka som rubbar din världsbild?

  • Hej Peter
   Du försöker levitera. Skall vi kunna diskutera måste du även kunna befatta dig med konsekvenserna av dina ställningstagande. Du angriper ekonomiska system som bygger välfärd. Ska vi komma fram till konsensus måste du förstå att det finns en orsak till varför ett land kollapsar om Marxism och ofrihet tillåts råda. Att det förekommer dödskjutningar i USA har visserligen en ideologisk dimension. Men den dimensionen handlar om frihet. Det är Marxismens motsida. Den ideologiska grunden till liberala vapenlagar i USA är att alla skall kunna försvara sin egen frihet, så att aldrig någon enda diktator tar makten i USA. Det dör människor i båda fallen. Men det går inte att jämföra antalen och lidandet. Marxismen o socialismen är mänsklighetens största slaktare.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ok, vi är överens om att det är dumt och dåligt att det dör människor i kommunismens namn. Du anser däremot att det är frihet när människor skjuts och dödas i kapitalismens namn.

    Du kan aldrig vinna över någon med den retoriken. Sorry.

   • Hej Peter
    Här behövs lite definitioner. Helt kort; Kapitalism är en benämning på värden som skapas till följd av att varor och tjänster byter ägare. Ur ett ideologiskt perspektiv har skjutningarna i USA mycket lite med kapitalismen att göra. Kopplingen stannar nog vid att vapnet antagligen är inköpt med hjälp av ett kapitalistiskt system. Däremot är det en ideologisk fråga om frihet. Liberala vapenlagar har att göra med att konstitutionen i USA lägger stor vikt vid alla invånares rätt att försvara sin frihet. Precis som allt annat med koppling till begreppet frihet är detta en komplicerad utmaning. Det behövs inte mycket fantasi för att förstå att hela detta tänk är som gjort för att något skall gå snett. Men i ljuset av utvecklingen i t. ex. Nordkorea blir kanske allt mera begripligt. Låt säga att alla invånare i Nordkorea fick vars ett vapen att förfoga över. 10 000 kronors frågan i detta sammanhang är om Kim Jung-Un lyckats överleva ens 24 timmar under dessa omständigheter???

    Hälsningar
    Roger Södervall

 5. Nej, Roger jag vill bo i en demokrati som Sverige är, inte i en diktatur som Nordkorea.
  Förövrigt vet du inte vad jag röstar på.
  Jag vill inte ha Stefan”Blöjan” Löfven som statsminister, för menlös utan sting.
  Det var dagisnivå på Löfven förra hösten, och det blev inte nyval.
  Därför kallar jag honom blöja, en bebisblöja.

 6. Roger, du återkommer hela tiden till NordKorea. Varför? Är det för att dina egna ”frihetsargument” inte håller? Du lever i en illusion om att frihet är att staten övervakar sina medborgare. Varför skulle makten övervaka sina medborgare? Varför får inte medborgarna övervaka sina övervakare? Dina frihetsbegrepp är fullständigt snurriga. Jag tror faktiskt inte du vet vad liberalism och frihet är för något. Du är indoktrinerad vilket gör dig till en nyttig idiot.

  För säkerhets skull så repeterar jag så slipper du dra det röda kortet en gång till:

  Kommunism funkar inte, har inte funkat och kommer aldrig funka.
  Kommunism funkar inte, har inte funkat och kommer aldrig funka.
  Kommunism funkar inte, har inte funkat och kommer aldrig funka.

  • Hej Peter
   Vilka är då dina argument? Vilken är din ideologi? Kom nu med något som inte kan tolkas som domedagsteorier eller spekulationer om kapitalismen och frihetens undergång.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Jag tillber ingen ideologi. Däremot anser jag att enda vägen till frihet är om medborgarna ges lika mycket frihet som frihet ges till makthavarna.

   • Hej Peter
    Vem/vilka skall då ge denna förlovade frihet. Eller tror du nu helt plötsligt på Gud? Din ideologiska kompass är som en karusell…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 7. Gud? Gud är ett maktspråk förmedlat genom prästerskap som genom århundraden hållt befolkningen i schack genom skrämsel och krav på lydnad.

  Lyckligtvis genom ökade kunskaper, och i viss mån mer frihet, går vi ifrån att tro på sagor om osynliga väsen i rymden. Tyvärr har det religiösa prästerskapet ersatts av ett annat. Osynliga Gudar är utbytta mot osynliga händer och styrs av politiker som är det nya prästerskapet och som genom beskattning och övervakning kräver lydnad i form av rättning i ledet. Om inte bestraffas du.

  För att svara på din fråga vilka som ska ges denna förlovade frihet. Det är vi. Du och jag. Folket. Till skillnad från dig röstar jag inte då det inte finns något (ännu) att rösta på. Du har erkänt att du rättat dig i ledet, vilket gör dig till en nyttig idiot och tillbedjare av en liten klick makthavare. Det nya prästerskapet.

  • Hej Peter
   Nu vet jag i stort sett allt du inte är och vad du inte vill befatta dig med. NU äntligen är det kanske tid att du berätta vad du faktiskt står för. Gärna i konkreta verkliga termer som är förenliga med den verklighetsuppfattning som idag är gängse..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ok, förklarar igen då: Den enda vägen till frihet är om medborgarna ges lika mycket frihet som frihet ges till makthavarna. Idag är det inte så och därmed är vi inte att betrakta som fria individer.

    För att ta något konkret. Nämn ett enda land som följer de 30 punkter i FN:s stadgar om mänskliga rättigheter? Är du fortfarande beredd att kalla dig fri Roger?

   • Hej Peter
    Du smiter undan som vanligt. Vem/vilka skall fördela friheten? Hur ser du på frihet? Är det så att du försöker kasta av dig vänster-oket??

    Hälsningar
    Roger Södervall

 8. Spelar du dum eller?

  Förklarar igen, du har svaret om du läser långsamt och anstränger dig för att ta in: Den enda vägen till frihet är om medborgarna ges lika mycket frihet som frihet ges till makthavarna. (En mer frihetlig och liberal förklaring till samhällsförändring kan jag inte ge dig. Om du inte vill förstå kan jag inte hjälpa dig förstå)

  Du som liberal borde ju rimligtvis förstå vilka som ska ge individen frihet!

  • Hej Peter
   Du bekräftar mina fördomar. Du förstår inte Liberalismen. Du kopplar frihet till att ”någon” skall ge och att ”någon” skall ta emot frihet. Det är marxism du pratar om. Det är förståeligt att du blir förvirrad. Många med dig har svårt att förstå skillnaden mellan t ex socialism och liberalism. Jag brukar välja ordet handlingskraft när skillnader mellan dessa ideologier skall konkretiseras. Sverige är ett typexempel på ett land där många faktiskt känner sig fria. Men Sverige är ett land där befolkningen har förhållandevis mycket låg handlingskraft. Här har vi ett färskt exempel på en liberaliseringsprocess; Det som hände när alliansen övertog makten 2006, var att ta handlingskraft flyttades från staten och överfördes till befolkningen (Sänkt skatt, ingen tog eller gav något. Pengar bara stannar där de rättmätigen hör hemma. Hos den person som ärligt förtjänat inkomsten. Jag har läst mycket forskning i detta ämne (har tyvärr inga referenser just nu, ber att få återkomma) men mycket talar för att förhållandet mellan individens handlingskraft och att statens åtaganden fungerar bäst när individen får behålla ca 80-85% av sin inkomst. Det förutsätter att samhället redan har en fungerande välfärd. Modellerna jag sett pekar på att i ett initialt skede ökar spännvidden i samhällsbilden. Du som är vänster kallar denna process för ökande samhällsklyftor. Men det beror på att ökande samhällsklyftor i din värld, inte tar med de människor som befinner sig i utanförskap i beräkningen. Att utanförskapet växer under högt skattetryck beror till 99% på att kostnaderna för att få jobba blivit för höga.
   Den modell jag tagit del av angående spännvidden i Sverige under alliansens ledning, så har samhällsvidden minskat något. D.v.s avståndet mellan den person med störst handlingskraft och den person med minst handlingskraft har minskat. Det som också är mycket intressant, är att handlingskraften har ökat mer än väntat bland människor som har medelstor inkomst. Sannolikt beror det mycket på lågt ränteläge och låg inflation. Många i denna grupp har stora huslån etc. Men de stora vinnarna i en Liberaliseringsprocess är människor med låg inkomst. Där sker den största procentuella ökningen av disponibel inkomst.
   Även staten blir alltid vinnare, då den ökande spännviden skapar nya jobb i nya sektorer som tidigare varit strypta, tillföljd av allt för höga trösklar in på arbetsmarknaden beroende på höga inre kostnader på jobb(Höga skatter).
   Hoppas jag hjälpt dig att bringa klarhet i dina funderingar 🙂

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Du bekräftar att du inget fattar och inget kan ta in!
    Vem eller vilka menar du ska ge människor mer frihet då?

    Tomten? Lööf? Jesus?

   • Hej Peter
    Den succesivt ökande handlingskraften :)..

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: