Gränslös medmänsklighet


Flyktingens liv är vad som borde hamna i focus. Idag görs gränser och gränsdragningar till ett mått, där flyktingens liv och välbefinnande underordnas. Det hör till sakens natur att flyktingar behöver korsa gränser. Det hör till sakens natur att flyktingen söker skydd och hjälp. Flyktingens öde är inget som någon enda människa önskar.

För att undvika kommande katastrofer bör focus flyttas så att så många flyktingar som möjligt kan komma på säker mark innan vintern gör sitt intåg. Det finns inget som tyder på att flyktingströmmarna kommer att avta det närmaste halvåret.

Integrations arbetet i Europas alla länder kommer att sättas på svåra prov. Men kanske är det precis vad som behövs. Det är nu alla vackra ord om en bättre Värld sätts på prov. Låtskrivare, politiker och lyriker som använder stora ord och visat på storhet i teorin. Men hur står det egentligen till i prövnings stund? Var finns alla dessa stora ord idag? Var gömmer sig alla hjältar? Eller är det så att hjältemodet döljer sig bakom ett sms värt 50 kr?

Det som behövs nu är storhet. Få Ungern att snabbt plocka ner sina murar och taggtråd. Låt främlingsfientligheten få smaka på medmänsklighet. Visa att EU är den plats på Jorden där det inte byggs murar av taggtråd. Här byggs enbart sånt som skapar stora tankar, frihet och stora känslor. Här accepteras inte småaktig feghet. Här finns både plats och vilja att ge plats åt människor som för stunden behöver en medmänsklig omgivning.

Det är dessa rädslor och feghet som får partier som Sverigedemokraterna att växa. Var Sverige skall hjälten uppenbara sig som tar sig an dessa demoner. Var kan storhet växa fram? Vem vågar ställa sig upp och prata om att alla nu måste öppna sina hjärtan?

 

 

Ett svar

  1. Ett Europa som redan innan flyktingkatastrofen brottas med problemet 25 miljoner arbetslösa, ökade klyftor, och länder som mer eller mindre är bankrutt ska nu plötsligt visa på moral, beslutsamhet och anständighet, något Europa inte klarat av tidigare.

    Att USA, Ryssland och Iran gemensamt ska komma överens om Syrien verkar osannolikt. Och Assad kör nog till det bittra slutet. Galningar brukar göra det.

    Freds och frihetsprojektet EU och dess ledare har nu att visa vad de går för. Samma ledare som ställt till det ska nu också ställa allt till rätta. Jag är skeptisk, tyvärr.

    Vad gäller hjältar är det en smula dumt att de styrande väljer att spärra in och förfölja nutidens hjältar. Jag tänker på Snowden och Assange.

    Sen finns det givetvis hjältar i det lilla, som Hej Främling som startade här uppe i Jämtland. Vanliga människor som hjälper nyanlända att integreras in i samhället. Vi får hoppas att de får allt det stöd de förtjänar, från oss medborgare och från myndigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: