Sveriges befolkningsunderskott


Debatten om invandringen har kidnappats av Sverigedemokraternas retorik. En retorik som bygger på nationalsocialismens rasism. På andra sidan av denna ideologiska retorik finns som alltid en krass verklighet. Utan invandring de senaste 10 åren skulle hälften av Sverige kommuner befunnit sig i ett läge av befolkningsunderskott. Det går även att snurra denna fråga ett varv till. Sverige är ett land med en åldrande befolkning. Pensionssystemet bygger på att det fylls på underifrån med jobbande ungdomar/vuxna för att den växande skaran åldringar skall kunna fortsätta att uppbära pension.

Ett ord som vanligtvis stannar vid en våt dröm hos landets alla kommunstyrelsens ordförande är ”befolkningsökning”.  Befinner man sig som kommunstyrelsens ordförande i en storstadskommun är drömmen ofta besannad. Men i stort sett alla  Sverige glesbygdskommuner kämpar med befolkningsunderlaget.

Det är inte en gissning eller tillhöftat påstående, utan invandring skulle Sverige som land inte kunna bära sitt pensionsåtaganden till sin befolkning. Inte så som pensionssystemet idag är utformat.

Men sanningen är djupare än så. Sverige behöver än större invandring. Det saknas fortfarande många människor. Prova t.ex. att ringa till Uppvidinge kommun och erbjud nya invånare.. Det är då ganska stor chans att kommunstyrelsens ordförande personlig skickar minst ett tackkort..

Sett ur ett nationalekonomiskt perspektiv borde Sveriges regering idag hyra in alla tänkbara bussbolag och snabbt transportera alla flyktingar (Som är välvilligt inställda) som befinner sig i Europa till Sverige. Den juridiska biten blir löst genom att ombord på bussarna är att betrakta som att flyktingen befinner sig på Svenskt territorium. Det är mycket väl investerade skattekronor. Frågan är om det överhuvudtaget finns ett sätt att använda skattepengar mera effektivt än så. Alla inblandade blir vinnare. Det mänskliga lidandet minimeras samtidigt som befolkningsunderskottet i Sverige får en välbehövlig påfyllning.

18 svar

 1. Din analys är fel. Sverigedemokraterna har inte kidnappat invandringsfrågan. De ÄGER den. Tyvärr.

  Vid valet 2006 var den stora samhällsfrågan det så kallade utanförskapet och arbetslösheten. Då inget parti eller opinionsbildare kunde attackera Moderaterna på ett vettigt sätt som då ”ägde” frågan kunde Alliansen vinna valet relativt enkelt. SD ”äger” den stora frågan som är på agendan idag. Migrationsfrågan. Med facit i hand om hur den stora massan reagerar och agerar blir det lite kusligt…

  Men jag håller med dig. De vita bussarna borde startas igen. Staten borde hyra in varenda finlandsbåt och skeppa hit de som flyr undan krig och terror.

  • Hej Peter
   Det kan säkert vara så att den som frihetsberövar, känner sig som ägare av det som frihetsberövats. Uppgiften nu är att låta frihet och det sunda förnuftet återigen ta sig an utmaningarna med invandring och integration.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Tyvärr har vi en statsminister och regering som försöker men med uruselt resultat. Oppositionen försöker inte ens.

    Nästa väljarundersökning kan bli obehaglig…

 2. Så, du vill öppna gränserna för invandring. Hur har du tänkt inkvartera alla de 60 miljoner som är på flykt. Hur skall vi fixa skolan (den skola som de ”frisinnade” har kört i botten) som redan har enorma problem med behöriga lärare, visst i en del kommuner med nedläggningshotade skolor får dom en frist men det är ändock oftast av ekonomiska skäl det blir nedläggning (i alla fall här i nord). Sjukvården som har brist på kompetent personal, hur fixar ni det. Dessa människor skall dessutom försörjas i ca 7 år i genomsnitt och allt detta utan att man höjer skatten.
  Jag fattar inte hur det skall kunna gå och det kommer skapa enorma problem i framtiden då unga män inser att det inte finns en framtid för dom och enda karriären är brottslighet för kom inte och säg att integrationen har lyckats. Själv tycker jag att Svenska folket har en rätt att veta hur politikerna tänker möta dessa frågor även om jag håller med Merkel om att har vi råd att rädda bankerna så har vi råd att rädda människor. Dumsnäll är ordet för de aningslösa.

  • Hej Christer
   Trevligt att du återkommer med kommentarer :). Nationalekonomi är ett ganska knepigt. Men för att göra en lång historia kort ligger det till ungefär såhär. För enkelhetens skull låter vi landets alla åldringar bli pengar. Värdet av en krona är som bekant en krona. Att en krona har värdet av en krona beror på att kronans värde går att verifiera både vid sälj och köp av varor och tjänster. Men en åldring som uppbär pension har bara ett samhällsvärde vid köp. Själva säljsidan måste utföras av någon annan. Man skulle därför kunna säga att ur en åldrings perspektiv har en krona värdet av 50 öre.
   Lite tillspetsat/ur ett samhällsperspektiv/ kan man säga att det går åt två ungdomar när en pensionär skall försörjas. Så är dagens pensionssystem uppbyggt. Problemet här är att denna ekvation, ur dagens befolkningsunderlag, är ganska ordentligt skev. Ska 40talisterna nu dessutom leva tills de är uppemot 100 år gamla har vi ett ganska omfattande utmaningar att lösa. Vi behöver nästan 2 generationer invandrare för att komma till rätta med denna utmaning. Alternativet är att arbetslivet måste förlängas ganska ordentligt. Eller så måste hela systemet för pension ändras i grunden. Men att ändra på detta system är inte lätt, då hela systemet bygger på att alla som jobbar i Sverige betalar i snitt 8% av sin bruttolön in i pensionssystemet. Det är både enklare och mycket billigare/för att inte säga en vinst för samhället/ att vi istället får hitflyttad arbetskraft som är med och delar pensionsbördan. Att betala uppehälle för invandrare är småsulor i förhållande till om hela pensionssystem måste om reformeras.
   Hela detta tänk har drunknat i Sverigedemokaternas ideologiska trams. Vi i Sverige skulle inte klara oss speciellt många dagar utan alla invandrare. Hela välfärdsbygget bygger på att det strömmar nya invandrare till Sverige. Skulle tro att vi behöver ca 1 500 000 de kommande åren för att komma i kapp med Sveriges befolkningsunderskott.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. Om det vore som du säger skulle vi inte ha någon arbetslöshet och det skulle inte ta 7 år för en flykting att komma i arbete.
  Men du svarar inte direkt på någon fråga om hur man löser bostadsbristen som redan är akut eller fixar dagis och förskola för att inte tala om grund och gymnasium. Dessutom med det fria skolvalet har vi en segregerad skola med riktigt dåliga resultat i de så kallade utanförskapsområdena, Sjukvården har redan svårt att få tag på personal. Flyktingarna behöver bostad och bidrag tills dom kommer i arbete och det är inga småsummor direkt, 12000 ensamkommande barn kostar ca 14 miljarder bara det,
  Allt detta kostar massor av penningar och om man inte kan höja skatten måste pengar tas från annat.

  • Hej Christer
   Läs gärna mitt senaste inlägg. Hela utmaningen med integration och invandring är kantad av SD retorik och ideologiska funderingar som tolkas in som fakta.
   Det är sant att det saknas människor i vård, skola och omsorg. Ytterligare ett område där invandringen är nödvändig. Sen skall man ha klart för sig att asylinvandringen är en mycket liten del av Sverige totala invandring. Jag tolkar denna kommentar som att du ifrågasätter mitt tidigare svar. Mitt tidigare svar behandlar en mycket komplicerad samhällsekonomisk växling.
   Sett över en 20 års period är dagens invandring en ganska omfattande vinst för samhället. Både i form av välbehövligt tillskott av arbetskraft och i faktiska resurser. Dagen problem är inte invandringen, utan det stora problemet är den rödgröna regeringen jobbfientliga politik. Idag faller arbetslösheten snabbt. Men när de rödgröna skattehöjningar slår igenom kommer arbetslösheten återigen att stiga. Där har vi en stor utmaning??

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Idag faller arbetslösheten snabbt. Men när de rödgröna skattehöjningar slår igenom kommer arbetslösheten återigen att stiga.”

    Ptja, och när Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder så blev arbetslösheten högre. Hur kom det sig?

   • Hej Peter
    Det har jag förklarat för dig åtminstone 10 ggr. Utanförskapet minskad mad ca 300 000 människor och arbetskraften växte med motsvarande med motsvarande mängd människor. Plus att arbetskraften ökade generellt. Du säger att jag är svår att övertyga…. 🙂 🙂 🙂 Du lever verkligen i din egen vänster-bubbla…

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Hej Peter
    Kolla in SVT forum. Där behandlas denna frågan just nu. Kl 12.14 den 9/9 15.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Tja, om du tycker att 30% är lite så är det väl så för dig. Till det skall man lägga 38% anhöriginvandring.
  Kanske det blir en vinst långt fram i framtiden eller kanske inte.
  Men nu står problemen på tröskeln och då måste man hitta lösningar och lösningar kostar.
  Vad skall politiker göra för att lösa dessa knutar det är något man aldrig talar om utan försöker sopa det under mattan.
  Att fixa ex bostäder, skolor, sjukvård och annan social servis kostar pengar och vars skall pengarna tas från? Höjda skatter eller besparingar i välfärden.
  En eloge till Löven som vill starta byggandet av bostäder även om det kanske är i minsta laget så försöker han dock, vilket hans företrädare inte gjorde.

  • Hej Christer
   Du faller för SD retorik. Väl där är resan lång tillbaka till verkligheten. Jag har försökt. Det finns i stort sett bara en väg ur detta träsk, det är att börja känna medmänsklighet. När du är där, då finns alltid vi frihetsivrare där och tar emot med öppen famn…

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Nu gör du mig orätt som försöker slå mig med rasistargumentet.
    Om inte jag minns helt fel var det väl du som vela ha en borgerlig regering vilande på SD istället för julöverenskommelsen. Har jag rätt eller?
    Det är just detta resonemang som du för som har gjort så många förban****, att inte svara på praktiska frågor om samhällsproblem som ändock finns med invandringen utan tar flykten från frågan genom att påstå att frågeställaren är rasist. Det är lågt och det har drivit många till SD.

   • Hej Christer
    Problemet är att i verkligheten är invandringen inget problem, utan en livsviktig funktion i det Svenska samhället. Jag tolkar därför SD som en ideologisk pappersanka utan verklighetsförankring. Nu är förhoppningsvis min tydlighet omöjlig att missuppfatta. Hoppas jag 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 5. I augusti 2006, före valet, räknades 1 582 760 personer till utanförskapet. Sju år senare var motsvarande siffra 1 601 627. Således nästan 19 000 fler.  Antalet långtidsarbetslösa har tredubblats.

  Antar att du är fast i din höger-bubbla då…

  • Hej Peter
   Nu är du ute och cyklar. Kollar du SVT forum?? Pågår fortfarande..:)

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Utanf%C3%B6rskap

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Tror faktiskt det är du som är ute och cyklar. Igen 🙂

    Att räkna utanförskapet i antalet helårsekvivalenter är en metod som alliansregimen etablerade efter sitt tillträde. Det innebär att tolv personer som erhåller a-kassa under en månad vardera räknas som en helårsperson tillsammans. Men med detta mått hade valrörelsens 1,5 miljoner svenskar i utanförskap aldrig existerat, utan det har som mest funnits 1,2 miljoner i utanförskap och det var 1994. Valåret 2006 var noteringen 1,1 ­miljoner helårsekvivalenter.

    Att mäta helårsekvivalenter i ersättningssystemen innebar att alliansregimen genom att göra det svårare att få a-kassa eller sjukpenning – och färre därmed får ersättning – kunde minska det uppmätta utanförskapet, utan att sysselsättningen ökade.

    Politiker är begåvade med att siffertrixa och alliansregimen var särskilt begåvade…

   • Hej Peter
    Du är av den envisa sorten. Utanförskapet så som det är utformat, är en benämning av personer som bedöms sakna arbetsförmåga. Jobblinjen bygger på att synen på arbetsförmåga ändrades. Ifrån att bedöma arbetsoförmåga till arbetsförmåga. Du pratar här om är en indelning av människor med någon form av arbetsförmåga. Totalt sett var gruppen utanförsatta aldrig så stor som 1 200 000 människor. Strax där under stannade utanförskapet i mitten av 1990 talet. Det som hände i början av 2000 talet var att Göran Persson(Socialdemokraterna) aktivt slog ut människor i syfte att frisera arbetslösheten. Det utfördes genom att focusera på vad som var arbetsoförmåga. Det stora och viktiga med jobblinjen var att man vände på detta begrepp. Genom att välja arbetsförmåga visade det sig att ca 300 000 människor felaktigt befann sig utanför arbetskraften. Det helt utan att i stort sett ändra på någonting annat än att läkarna tittade på vilken arbetsförmåga som individen faktiskt uppbar. Du är inte bara en siffer-trixare, dessutom blandar du och ger i när det kommer till fakta. Jag trodde du var en vän av fakta och ordning.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: