Liberal politik för invandring och integration


Sverigedemokraterna har lyckats med att sälja in partiets syn på invandring och integration, på ett sätt som tydligen övertygat snart var 5;e Svensk röstberättigad medborgare. Att Sverigedemokraterna hämtar sin ideologiska kraft ur nationalsocialismen med klara undertoner av rasism, är tillsynes inte något som väcker tvivel hos partiets många nyvunna sympatisörer.

Att utvecklingen just nu går Sverigedemokraternas väg kan bero på att partiet är ensamt på spelplanen. Lite som en mästare utan utmanare. Frågan är du vilken status mästaren verkligen uppbär. Är det inte så att mästarens status aldrig kan bli större än den kraft som behövs för att kunna vara ett hot mot sin nästkommande utmanare?

Lite tillspetsat har Sverigedemokraterna ohotat utropat sig som segrare över bilden som beskriver Sveriges invandring och integration. Det finns ingen solklar utmanare. Varför detta vacuum uppstår i ett land som Sverige är en gåta. I ett land som Sverige som är vida känt i Världen som en föregångare när det kommer till humanism, solidaritet, frihet och välfärd.

Paradoxalt kan det mycket väl i sin tur bero på att Sverigedemokraternas retorik systematiskt kopplat samma välfärdens utmaningar med kostnader för invandring och integration. Skicklig retorik kan påtala i stort sett de samband som så önskas. Men problemet ligger ändå inte där, problemet är att Sverigedemokraternas djupt ideologiska retorik tolkas in som vedertagen fakta, samt att ett Liberalt alternativ gällande integration och invandring lyser med sin frånvaro.

Precis på samma sätt som Sverigedemokraterna hämtar sin ideologiska kraft ur nationalsocialismen, bör det finnas ett tydligt invandring och integration politiskt alternativ som hämtar kraft ur Liberalismen. Följande punkter bör belysas i ett sådant alternativ;

1, Befolkningsperspektivet. Visa på att Sverige är beroende av invandring för att klara välfärdens alla utmaningar i framtiden.

2, En aktiv jobbpolitik som skapar fler nya jobb.

3, Kortare avstånd mellan utanförskap och samhällsdeltagande.

4, Jobba med mångkulturen ur ett positivt kreativt perspektiv.

5, En aktiv integration som motverkar effekterna från den snabbt framväxande urbaniseringen i Sverige.

Fem kraftfulla punkter som mycket väl klarar av att måla upp en ny bild av Sveriges integration och invandring. Bilden är verkligen i behov av en nyansering. Det känns verkligen extra viktigt just nu. Nu när det ser ut som Sverige har god chans att få det där välbehövliga befolkningstillskott som alla Sveriges glesbygds kommuner så länge längtat efter. Då är det viktigt att tona ner Sverigedemokraternas nationalsocialismen med ett strakt Liberalt alternativ.

6 svar

 1. Ja det var ju det här jag försökte förklara för dig i en kommentar i ett tidigare inlägg men det gick tydligen inte riktigt in då…

  Anledningen till den uppkomna situationen är att Sverigedemokraterna äger migrationsfrågan. Precis som Moderaterna och Alliansen ägde frågan om utanförskapet och arbetslösheten i valet 2006. De vann senare valet.

  Att se Stefan Löfvén hantera en av vår tids stora frågor kan inte göra någon glad. Han tycks inte ha någon plan överhuvudtaget. Att se den samlade opposition totala ovilja att vilja ta ansvar i frågan är skamligt. Ingen har någon lösning och SD kan bara stå och titta på och se hur deras parti växer och växer…

  De fem punkter du listar upp är förvisso bra punkter men har vi inte sett dessa åtgärdsförslag förut? Vad har hänt? Vad blev resultatet? Om resultatet visat sig bra skulle ett parti som SD aldrig har blivit till. Faktum är att SD växte sig som allra starkast under Reinfeldts regim! SD fick 2,93 procent i valet 2006 och i valet 2014 fick SD 12,86 procent av rösterna. Det kan du ju fundera på i en minut eller två…

  • Hej Peter
   I bland undrar jag om du ens läser inläggen du kommenterar. Eller är jag så otydlig?
   Detta inläggs andemening måste anses vara min syn om varför SD växer. Jag anser att SD tillåtits måla upp en ur deras perspektiv ideologiskt driven bild av Sveriges invandring och integration. En bild som framställs på ett sätt så att den i många ögon framstår som allmänt vedertagen ur ett statsvetenskapligt perspektiv.
   Min idé är att så ett frö till en Liberalt inspirerade bild av Sveriges invandring och integration. Min tro är dessutom att orsaken till att SD växer, är att det inte finns/fanns ett Liberalt motaternativ.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Jag håller med petermadison i stort.
  För att lyckas med integrationen måste man stoppa segregationen i de så kallade Utanförskapsområdena och det kan bara ske om man kan sprida nykomna flyktingar till hela Sverige vilket nu kanske kommer ske då FP har svängt i frågan.
  Sedan har vi skolan som är ett sänke för integrationen med segregerade skolor som har usla resultat och det beror mycket på det fria skolvalet, kanske man måste fixa så det är lugnt i klasserna under lektionerna men hur man fixar det är inte jag skolad för att svara på.
  Vad jobben beträffar så bedömer man att 50% av jobben försvinner inom 20 år i USA och något senare i Sverige. Forskare ser inte att det som tidigare skapas nya ersättningsjobb. Om detta stämmer så är det väldigt svårt att få de nyinvandrade i jobb.
  Vad gäller befolkningsutvecklingen så stämmer det att Sverige kommer ha behov av invandring, men hur mycket och hur spritt i tiden det får man inget svar på. Nu är det som en ketchupeffekt och samhället är inte rustat att klara det.
  Om man inte fixar integrationen så står vi inför ett jätteproblem om några år då unga män utan framtid växer upp. Vad kommer det att leda till? Redan nu har vi skjutningar och handgranater som kastas på öppen gata i utanförskapsområdena, Polisen har tappat kontrollen. Såg ett program om tror det var Södertälje där ungdomen pratade om ”bränn en bil och få ett jobb”. Skall man dessutom få bort segregationen i skolorna måste Polisen ta kontroll i dessa områden, för vem vill skicka sina barn till områden där det förekommer skottlossning mitt på dagen och i centrum. Det väntas mer av allt detta om inte segregationen i bostadsområden och skolor inte stoppas.
  Det finns säkert mer men det räcker så tror jag.

  • Hej Christer
   Allt du nämner går att lyfta in under mina 5 punkter. Det gäller bara att koppla på Liberala perspektivet..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ja, det jag lyfte fram ryms inom dina 5 punkter vilket var medvetet från min sida, tror jag :).
    Men i dina 5 punkter vad är det liberala perspektivet om man nu får fråga? Jag hoppas att du inte menar att fortsätta som hittills, låta marknaden fixa det hela och hoppas på det bästa.

   • Hej Christer
    I ett land som Sverige, med en marginalskatt upp emot 50% går det inte att förfäras över riskerna med en fri marknad. Sveriges utmaningen består av att prova och se vad som händer om man inför ett lite friare system..
    Minskar utanförskapet och släpper in fler som kan vara med och bidra till framtidens välfärd..

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: