Stress och tristess, samtidens utmaning


Idag kan stress mycket väl vara en folksjukdom. I ett tidevarv där folk gör allt för att inte sitta sysslolös. Skulle en människa i samtiden mot förmodan ha en stund över. Då finns smartfones och paddor o.d. som kräver uppmärksamhet.  Att sjukskrivningarna skjuter i höjden är kanske inte helt obegripligt. I det jämställda Sverige ska ju även den hårt stressade småbarnsmamman hinna med att ta en selfie. Denna aktivitet får såklart ske någon gång efter jobbet mellan dagis och den lokala matvarubutiken, precis innan 10 minuter Micro jympa.

Ord som tristess är bannlysta. Det kan vara skadligt att inte vara stimmulerad. Men vad hände med ordet lagom. Ordet som i Svenska språket i det närmaste är upphöjd till att vara en helgedom.

Må hända att dagens vuxenvärld redan drunknat i stresshormoner. Men vilka signaler sänds till nästa generation? Kommer nästa generation att ha samma problem med att förhålla sig till stress och tristess.

I kampen mot rökning infördes s.k. rökrutor. På samma sätt borde det vara självklart att alla arbetsplatser skall ha stressfria zoner. Dessa zoner skulle kunna kallas ”Tristesser”. En plats helt fri från alla former av stimmulans. En plats där alla måste vistas minst 30 minuter under en arbetsdag. Det skulle få enorm inverkan ur ett folkhälsoperspektiv. Sannolikt skulle även kreativiteten påverkan på ett positivt sätt. Stresspiraler skulle brytas tillförmån för att släppa in en motkraft till stressens negativa inverkan på tankeförmågan. Nästa stora steg i arbetsmiljöutvecklingen??

13 svar

 1. Som vanligt identifierar och angriper du ett problem från fel håll. Istället för att införa stressfria zoner vore det väl bättre att angripa och åtgärda det som faktiskt orsakar stress. Bara för att en stressfri ruta målas upp försvinner väl inte problemet?

  • Hej Peter
   Hur angriper ”Peter den store” problemet?
   Menar du att stressfria zoner ökar stressen på jobbet??

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Så länge det finns deltidsslaveri, otrygg arbetsmarknad med otrygga arbetsvillkor, ökade samhällsklyftor etc etc så kan du fortsätta inbilla dig att lösningen skulle vara att måla upp stressfria rutor på jobbet.

    Du kan sitta i din ruttnande eka på sjön och tugga hubbabubba för att täcka hålen som fyller båten med vatten. Funkar hubbabubba att täppa igen hålen? Tillfälligt möjligtvis. Funkar hubbabubba i längden att hålla ekan intakt? Naturligtvis inte.

   • Hej Peter
    Ok, tristess rutor är inte lösningen. Vad är då din lösning? 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Tja, nämnde ju några exempel vi kan börja med. Minska deltidsslaveriet. Minska klyftorna. Lägga av med lönedumpning samt skapa en trygg arbetsmarknad. Det kan ju inte vara en naturlag att vi måste ha det på det viset som det är nu?

  • Hej Peter
   Jag är läskunnig. Min fråga handlade om vad du vill göra för att ta dig an dessa utmaningar?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Vad gäller deltid ska alla ha rätt till heltid. Bara att lagstifta.

    Vad gäller ökade klyftor ska män och kvinnor tjäna lika mycket för lika
    arbete. Bara att lagstifta.

    Vad gäller lönedumpning bör en polsk snickare gå under samma arbetsmarknadsavtal som sina svenska kollegor. Bara att lagstifta.

    En anna stressfaktor vi skulle kunna få bort är att införa medborgarlön så att människor slipper känna stressen från en inkompetent och onödig Arbetsförmedling. Så länge som vi tillber jämviktsarbetslöshet finns det en inbyggd stressfaktor. Snömoset om att hungriga vargar jagar bäst är en trist inställning. Människor vill arbeta och finna en plats i tillvaron. Istället för att jaga dem med FAS3 och nu FAS 4 bör vi införa medborgarlön.

   • Hej Peter
    Ett väntat svar. Men hur passar allt detta in när det kommer till att öka antalet arbetstillfällen och minska arbetslösheten? Hur skall ditt tänk leda till att minska utanförskapet? Skulle en utanförsatt komma närmare arbetsmarknaden ifall det lagstiftas om rätt till heltid?
    Här finns många inbyggda motsättningar i ditt resonemang. Jag tolkar din retorik som vänsterfloskler utan koppling till verkligheten.
    Utanförskapet är i sig i praktiken en form av medborgarlön. Vilket såklart hade varit bra om det funnits bärighet i ekonomin. Problemet är att utanförskapet varje år kostar samhället enorma summor(Se länk). Väger man sen in kostnader i form av mänskligt lidande blir kostnaderna omätbara.

    https://www.utanforskapetspris.se/?cmpid=ps-:Skandia_varumarke_SEM:na:na:na:Utanforskap:_epi_(0!78641510005!utanf%C3%B6rskap!p)&gclid=CJjcgfz7_ccCFSoMcwodnpIMtA

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Väntat svar att du skulle komma dragandes med ”vänsterfloskler”. Du är så förutsägbar.

    Den ökande robotiseringen och automatiseringen kommer medföra att människor i tiotusentals och hundratusentals kommer kunna friställas från arbete. Äntligen!! Är det inte bra att människor slipper göra tråkiga och onödiga saker? En robot kan göra jobbet bättre, billigare, effektivare och utan att klaga på vare sig arbetstider eller krav på semester!! Kan verkligen inte fatta att du är emot en sådan utveckling. Hur var det nu, är du liberal eller bara en tråkig bakåtsträvare. Varför måste det vara en människa som som gör arbetet och ”tjänar” pengarna när det lika kan vara en robot som gör arbete. En robot behöver inga pengar…

    De vinster som uppstår i och med detta paradigmskifte fördelas rättvisare. Medborgarlön exempelvis.

    Vilken naturlag säger att människor måste jobba 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan?

   • Du läser inte vad jag skriver. Du förstår inte vad jag skriver.
    Den ökade robotiseringen och automatiseringen gör att människor FRISTÄLLS från arbete. De behöver inte arbeta!! Varför måste människor arbeta om de inte behöver??

    En sak till om stress. I Europa finns idag 30 miljoner människor med stressrelaterade sjukdomar orsakade av trafikbuller! Enligt Boverket behövs 430 000 nya bostäder (detta innan flyktingkatastrofen) och förra och sittande regering arbetar ju för att skynda på processen med byggnation av nya bostäder, vilket då ska underlätta för gällande bullerregler. Vi kommer med all säkerhet få fler stressrelaterade sjukdomar orsakade av trafikbuller. Ska vi måla in balkongerna till stressfria ytor då eller?

    Såg för övrigt en bra dokumentär idag. Bikes vs Cars. Intressant på många sätt. Se den om du kan!

   • Hej Peter
    94% av Sveriges arbetsföra befolkning jobbar. Jag köper inte din samtidsanalys. Alliansen skapade 250 000 nya jobb. Inte ens denna prestation är tillräcklig. Den nära framtiden behöver ytterligare 250 000 nya jobb. Glöm dina tankar om robotar. Någon måste även utveckla, konstruera och tillverka robotarna. Det är nog så att framtidens arbetare måste lära sig att kunna hantera stress under ett liv, som precis som idag består av villa, Volvo och amorteringar.. etc..

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Dina historiekunskaper är bristfälliga måste jag säga. Trots att du säger dig vara intresserad av historia…

    Människan har alltid automatiserat (ta plogen tex) och när du säger ”glöm robotiseringen” vittnar det om din totala brist på omvärldsanalys. Bara i Sverige beräknas omkring 2½ miljoner arbeten i Sverige komma att ersättas av robotar och datorer under den kommande tjugoårsperioden.

    Vad är det som säger att en intelligent robot inte kan utveckla nya robotar? Vad är det som säger att robotar inte kan serva en annan robot? Vad är det som säger att en robot inte kan tillverka andra robotar?

    Du är verkligen en bakåtsträvare Roger. Stockkonservativ ända ut i tåspetsarna. Sådana människor bygger ingen framtid.

    Och förklara för mig varför det är ett självändamål för dig att människor måste jobba, även om de inte behöver det.

   • Hej Peter
    Det är inget självändamål att alla måste jobba. Det är helt avgörande för Sveriges ekonomi och välfärd. Men jag vet att det är allmänt vedertaget i vänsterkretsar att vända jobben och ekonomin ryggen. Det är vad jag kallar bakåtsträvande. Vänder man jobben och ekonomin ryggen, finns inget att skapa framtiden utav. Det är därför det finns 850 000 utanförsatta i Sverige. Din kommentar är ett själv(ända)mål.

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: