Rödgrön jobbpolitik


Länge har de rödgröna med socialdemokraterna i spetsen pratat om ineffektiva skattesänkningar. Man har helt enkelt inte kunnat se att allianens jobbpolitik gjort någon skillnad. Vid en första anblick tolkas hela detta resonemang som ett ideologiskt utspel. Men efter att hört arbetsmarkandsminister Ylva Johansson debattera jobbpolitik i Sverige riksdag passerade den rödgröna samarbetsregeringen ytterligare ett lågvattenmärke.

Det är ett faktum att alliansens jobblinje (Som än idag skapar nya jobb) skapade i runda tal 300 000 nya jobb under en tid av 8 år. Detta är vad den rödgröna regeringens företrädare kallar en ineffektiv jobbpolitik orsakad ineffektiva skattesänkningar.

Idag lägger den rödgröna regeringen fram en politik som enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är effektiv. En politik med kraftigt höjda skatter för dem som jobbar, som enligt Ylva Johansson kommer att få en avkylande effekt på arbetsmarknaden. Alla bedömare är eniga med henne om att den rödgröna jobbpolitiken kommer innebära att det i runda tal kommer skapas ungefär 50 000 färre jobb i Sverige de kommande åren.

Alla väljare (Inklusive skrivande) tolkade säkert den rödgröna retoriken under valrörelsen, vad gäller ineffektiva skattesänkningar, som att det var en kritik mot att skattsänkningarna inte skapade tillräckligt många jobb. En politisk inriktning med sådana påståenden, oavsett partifärg får en gammal moderat att reagera med stor nyfikenhet. Att gå till val och bemöta alliansens effektiva jobbskapande med att kalla den ineffektiv är verkligen att s.a.s. ”slå på de stora trumman”.

Men i ljuset av socialdemokraternas tidigare bedrifter som jobbskapare och nu när Ylva Johansson dessutom berättat för Sveriges Riksdag om den rödgröna jobbpolitiken, visar det sig att allt handlar om vad respektive ideologiska inriktningar bedömer vara en effektiv jobbpolitik.

När socialdemokraterna talar om effektiv jobbpolitik handlar det om att effektivt skapa ett så stort utanförskap som möjligt. Det finns inbyggt i socialismens kärna. Det handlar om att skapa en stor mängd människor som är helt beroende av staten ur alla perspektiv. Utanförskapet är socialismens kraftfullaste maktfaktor.

Tidigare har de utanförsatta varit som vax i händerna på socialdemokraterna. Det har tidigare varit självklart att en utanförsatt som i något avseende uppbär försörjning via staten, lägger sin röst på socialdemokraterna. Men så händer något. Helt plötsligt dyker det upp ett parti på arenan som kallar sig Sverigedemokraterna. Partiet använder sig av en retorik som gör gällande att landets invandring hotar välfärden. Än värre är att invandringen är med och konkurrerar om de pengar som är öronmärkta till landets utanförsatta. Sannolikt är det precis här som Sverigedemokraternas framgångar vilar. Med andra ord ett ”moment 22” för den rödgröna jobbpolitiken.

Alltså; rödgrön jobbpolitik som skapar färre nya jobb, gör det dyrare att jobba, som leder till att människor slås ut ur samhället. De utslagna känner ett missnöje med samhället beroende på färre jobb, utslagning och ett växande utanförskap. Ett parti (SD) med nazismen som bärande ideologi hittar en ny vinkel (Kopplar alla samhällsutmaningar till invandringen) på denna utmaning, plockar upp de utanförsatta och börjar växa sig stort.

Det är kanske så att socialdemokraterna en gång i tiden kunde kalla denna process för en effektiv jobbpolitik. Att slå ut människor ur samhället skapar dessutom en trevlig arbetslöshetsstatistik. Skulle Sverige av idag räkna arbetslöshet på samma sätt som Göran Persson under 1990 talet, kunde Sverige mycket väl haft arbetskraftunderskott.

När en moderat pratar om effektiv jobbpolitik, då skapas det nya jobb. Effektiviteten handlar om att bygga ett samhälle där ingen lämnas utanför. Där alla som verkligen vill och kan skall beredas möjlighet att vara aktiva som samhällsbyggare. Det kan inte nog understrykas, grundbulten i detta tänk är en politik som understödjer de rörelser som hämtar kraft ur visionen om att skapa nya jobb.

Den som säger att alla politiska inriktningar låter ungefär på samma sätt är antingen trött på livet, har dålig hörsel eller fattningsförmåga. Politik gör stor skillnad. Det som idag utspeler sig i Sverige, är ett land som gör upp med socialismens skadeverkningar. Socialismen sitter så djupt inpräntat i människors medvetande att det finns i stort sett inga krafter som för dagen förmår människor att förstå vad som håller på att hända. Men det är faktiskt så att drömmen om oändlig välfärd är så stark att socialdemokrater helt plötsligt blir nazister. Vem kunde i sin vildaste fantasi tro något sådant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: