En liberal miljövision


Alla vet nu att en hållbar miljö är en av framtidens stora utmaningar. Domedags klockorna klämtar. Vad som är sant och vad som bär en ideologisk avsändare är upp till betraktaren att avgöra. Starka ideologiska och ekonomiska  krafter gör anspråk på en lång rad domedagsteorier som är kopplade till Jordens tillstånd. Sannolikt är det så att framtidens stora tillväxtområde är produkter och tjänster som är kopplade till Jordens långsiktiga hållbarhet. Ur detta perspektiv är det klokt att just nu både nyfiket beskåda och försöka göra anspråk på den bild, som till sist blir den beskrivning av Jordens tillstånd, som kommer att skickas vidare in i framtiden.

Vänstern och miljörörelsen har redan kidnappat sina respektive miljövisioner. Med lite olika analyser och konsekvens beskrivningar använder dessa politiska rörelser miljöfrågan i sina olika ideologiska målsättningar. Lite tillspetsat kan man säga att vänsterns miljövision använder miljöutmaningarna ur ett ideologiskt perspektiv till att kunna angripa kapitalismen och fria öppna ekonomier. Miljörörelsens gröna ideologi vänder sig mot hela västerlandets livsstil.

Det som saknas är en tydlig liberal miljövision. Vi som tycker att den fria vänsterländska livsstilen är något bra och väl värt att satsa på långt in i framtiden. Vi som tycker att handel och frihet är viktiga faktorer som är viktiga för att det fortsättningsvis skall kunna byggas nya välmående välfärdssamhällen. Hur bör då en liberal miljövision se ut?

I grunden handlar det om att väga utmaningar mot möjligheter ur ett liberalt perspektiv. Lyfta bort domedagstänket och rikta focus till kreativitet. Först och främst bör det skapas en motbild till vänsterns och miljörörelsens ideologiska motiv att använda sig av domedagen som retorisk modell.

Sannolikt är det så att orsaken till att det inte redan i dag finns ett växande antal företag som aktivt skapar produkter och tjänster till det gröna samhället, beror på den extremt defensiva miljöbild som skapas av vänstern och miljörörelsen. Här hittar vi den rödgröna miljöparadoxen. Det är naturligt att kapitalet inte närmar sig en bransch där rörelser som aktiv motsätter sig frihet och handel sätter agendan.

I skrivandes tycke befinner sig den gröna branschen i samma läge idag, som den tid då Ingvar Kamprad bestämde sig för att möblera Sverige. Varför det inte redan idag finns minst en grön Ingvar Kamprad i Sverige, är en fråga som med rätta kan ställas till Jonas Sjöstedt, Åsa Romson och Gustav Fridolin samt Stefan Löfvén. Men ansvaret vilar även på oss som älskar och tillber frihet som ideologi. Vår tystnad har på många sätt legitimerat den rödgröna rörans retorik.

Det är nu hög tid att börja angripa miljöutmaningen med allt vad liberalismen har att erbjuda. Sverige är ett land med enorma möjligheter som bara ligger och väntar på att komma igång. Här finns både kunskap, förmåga och kapital för att mycket snabbt bli Världsledande i den gröna branschen. Ingvar Kamprad bestämde sig inte bara att möblera Sverige, han bestämde sig att möblera Världen. Nu är tiden inne att ta samma grepp om miljö. Först Sverige – Sen Världen..

 

 

 

13 svar

 1. MP, Meningslösa Partiet har vikt ner sig ordentligt för såssarna som vill krama ur det sista ur kolindustrin. Det vore otroligt intressant om firma Romson/Fridolin tog Vattenfalls tyska kolförsäljning till riksdagen och framförallt till nyliberalen Annie Lööf och faktiskt ställde henne mot väggen i frågan. Det skulle faktiskt kunna vara så att det är Annie som avgör om Vattenfalls försäljning stoppas (och istället läggs ner helt) blir av eller inte.

  • Hej Peter
   Med en liberalare miljöpolitik kunde ett nytt Svenskt ”Miljö IKEA” köpt upp vattenfalls Tyska kolförsäljning, med avsikt att lägga ner företaget i syfte att låta sina egna nya moderna gröna produkter snabbare ta nya marknadsandelar.. Det är liberal miljöpolitik..

   Hälsningar
   Roger Södervall

  • Hej Peter
   …Eller varför inte köpa upp Wolksvagen i syfte att lägga ner det samma… Nu hade verkligen ett liberalt ”Grönt IKEA” haft chansen…

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Fast för en vecka sedan, innan Volkswagenskandalen, var väl bilföretaget ”liberalt”. Dvs tjänade en himla massa stålar…

   • Hej Peter
    Med liberalismen går efterfrågan och tillgång ”hand i hand”. Smutsiga företag skall konkurreras ut av miljövänliga dito som tjänar Mycket pengar. Hur mycket pengar tjänar Sverige på den rödgröna rörans domedags politik…??

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • Hej Peter
    Den rödgröna rörans politik hindrar utvecklingen av klimatsmarta produkter med sin jobb och tillväxtfientliga politik.

    Hälsningar
    Roger Söderval

 2. Ehh…vad har den rödgröna röran med Volkswagens bluffliberalism att göra?

 3. Liberalism står väl om jag har förstått rätt för en frihet för individen med så små inblandningar av staten som möjligt.
  Hur skall man kunna förändra något om marknaden inte får någon styrning genom olika pålagor. Det finns inget som säger att det kommer vara ”rena” varor som vinner över ”smutsiga”. Ta t.ex elbilen som är ett miljövänligt alternativ till WW men ett pris som ingen klarar av att betala med vanliga löner om inte det subventioneras av staten. Men om staten går in så ändras förutsättningarna och din så kallade frihet är putsväck.

  Ha det
  Christer

  • Hej Christer

   Här visar du prov på en klassik vänster tolkning, där det mänskliga perspektivet exkluderas. Liberalism är ideologin som understödjer frihet. En tro på frihet är det samma som att skapa förutsättningar att kunna använda sin frihet. Det finns inget inom liberalismen som säger att det måste vara ett visst förhållande mellan stat och individ. Men den stat som finns skall vara utformad på ett sätt som understödjer den fria individens kamp att ständigt påverka och utöka sin handlingskraft. Alltså raka motsatsen till socialism som har till målsättning att individen skall underställas en stat som styrs av en utvald maktelit.
   När det kommer till elbilar… Socialismen vill skapa statliga incitament och subventioner där det skapas elbilar. Liberalismen vill skapar förutsättningar för ett samhälle som efterfrågar elbilar. Alltså en djup ideologisk skillnad. Än så länge har hela miljödebatten styrts av miljörörelsen och vänsterpolitikens domedagsprofetior. Det har fått till följd att riskkapitalet inte vågat sig in med full kraft i den gröna marknaden. Hela inlägget bygger på iden om en Liberal miljövision som skall bjuda in riskkapitalet i den gröna marknaden. Men det som händer nu med en rödgrön regering blir precis det motsatta. Vilket får ödesdigra konsekvenser för miljön. Ett exempel är vad som händer med det Tyska kolet. Det är en paradox med tyvärr helt sant, en rödgrön regering är det absolut sämsta tänkbara för miljön..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • ”Än så länge har hela miljödebatten styrts av miljörörelsen och vänsterpolitikens domedagsprofetior.”

    Om två månader samlas världens ledare i Paris för att försöka komma överens om klimatmål. Roger Södervall bekänner sig härmed till klimatförnekarna.

    Du blir alltmer ensam Roger…

   • Hej Peter
    Ensam om en miljövision som faktiskt leder till en bättre miljö.. 🙂 Välkommen in i verkligheten 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

   • För det första för att skapa förutsättning att folk skall kunna köpa elbilar så måste dom ha ekonomiska möjlighet till det. Med andra ord så om man skall kunna få någon efterfrågan överhuvudtaget så måste priset i detta fall subventioneras av staten, för du tror väl inte ändock att företagarna kommer finansiera en prissättning som inte genererar vinst. Ta t.ex nya diselbilar som är skattebefriade i 5år om dom uppfyller vissa utsläppskrav, vilket genomfördes av en borgerlig regering 2009.
    Liberaler har ingen miljöverson att tala om. Om man inte har styrmedel som ex. skatte eller pris subventioner och stiftar regler mot utsläpp kommer inget att hända, då kapitalet alltid söker den lättaste och billigaste vägen mot målet om maximal vinst.
    Vad gäller förhållandet mellan Stat och individ så anser vad jag vet Liberaler att Staten skall låta marknade vara fri från regleringar. Det var på det sättet före första världskriget men verkligheten förskräcker till och med Liberaler. Därför uppfann dom socialLiberalismen.
    Vad gäller domedagspredikan gissar jag på att du menar den globala uppvärmningen som 98 % av forskarvärlden säger kommer att inträffa om inget görs nu. Med nu menar dom egentligen igår, annars går det åt helvete med moder Jord, Vad mig veterligen är väl inte forskarvärlden en samling flummiga vänsteranhängare, som du tror.

    Ha det
    Christer

   • Hej Christer
    Inläggets andemening är att påvisa behovet av en Liberal miljövision. Om det råder tveksamhet runt detta faktum, hoppas jag nu att alla frågetäcken är uträtade… Liberalism är omgivet av mängder med missförstånd. Inte minst beroende på vänsterns retorik som vänder sig mot individens frihet ur ett kapitalistiskt perspektiv (Vilsna fantasier om klassamhället osv.). Liberalism är mycket mer än så. Det finns ingen motsättning mellan stat och individ inom liberalismen. Däremot är staten frihetens tjänare inom liberalismen. Du ser framväxten av en grön bilflotta som en naturlig följd av statliga subventioner. I en liberal miljövision gör man det mer lönsamt att skrota sin gamla bil(Vilket i sin tur ger underlag för en ny miljöbransch). Skapar incitament som ger fördelar för den som äger en elbil. Ger fördelar till företag som vill leverera laddning till elbilarna. Med en sådan politik lockas det fram riskkapital, som mycket snabbt skulle fasa ut fossila bränslen från marknaden. Idag finns tekniken, det enda som saknas är kapital och politisk vilja/förmåga. Idag sitter det rödgröna miljöbovar vid makten, då får vi vänja oss vid smutsiga petroleumbilar. Åtminstone ända fram till 2018.. 🙂

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: